Tisztelt Hitelnet,

2020 márciusában igényeltem 2 meglévő gyermek után falusi CSOK-ot felújításra, korszerűsítésre 1.300.000 Ft-ot. A férjem akkor még élettársam volt és nem volt tulajdonrésze a házban, ezért az én nevem alatt futott a támogatás.

Áprilisban megtudtam, hogy érkezik a 3. gyermekünk, így összeházasodtunk június 25-én. Be akartuk adni a magzat 12. hete után az igénylést a 3 gyermek után kapható 5.000.000 Ft fennmaradó részére a 3.700.000 Ft-ra, de közölték, hogy házasság esetén a férjet is fel kell tüntetni az igénylésben, de neki tulajdonrésszel kell rendelkeznie. Elindítottuk a tulajdon átírást, ezt most zárhattuk volna, de kiderült, az államnak is hozzá kell járulnia a férjem tulajdoni lap bejegyzéséhez.

Ezt jeleztem a banknak, aki a bejegyzést várta, hogy indíthassuk a folyamatot. Erre ők közölték, hogy hiába adjuk be a kérelmet, elutasításra kerül, mert egyszer már adtunk be kérelmet az 1.300.000 Ft-ra 2 gyermek után. Egyetlen egyszer lehet kérelmezni a falusi CSOK-ot felújításra, korszerűsítésre, hiába érkezik a 3. gyermek és így már 5.000.000 Ft járna, vagyis nincs különbözet kifizetés, így jártunk.

Ráadásul azt is közölték, hogy mivel a férjem 50% tulajdonjogot szerez a támogatott ingatlanban, a családi házunkban és a támogatást én egyedül igényeltem márciusban, így a megkapott 1.300.000 Ft felét vissza kell fizetni!!! Ez létezik ebben a formában?

Valóban nincs sehogy lehetőség arra, hogy a maradék 3.700.000 Ft-ot megkapjuk? Akár úgy, hogy az 1.300.000 Ft-ot visszafizetjük és együtt megigényeljük az 5.000.000 Ft-ot, ami jár a 3 gyermek után?

Válaszukat előre is köszönöm.
Éva

Kedves Éva!

Információink szerint falusi CSOK különbözet igénybevételére valóban nincs lehetőség fenti esetben, mivel az egy alkalommal igényelhető. Ugyanakkor a vonatkozó kormányrendelet értelmében a támogatás összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.

Információink szerint és az előzőek alapján, amennyiben a visszafizetés önkéntes alapon történik, lehetőség van a falusi CSOK igénylésére. Úgy tudjuk, a támogatás tehát három gyermekre tekintettel még meg nem valósult korszerűsítési, bővítési munkálatok esetén igényelhető.

Jelen helyzetben valóban visszafizetési kötelezettsége keletkezik azáltal, hogy férje tulajdonrészt szerzett az ingatlanban. A támogatás igénybevételekor ugyanis 10 éves időtartamra elidegenítési és terhelési tilalom került bejegyzésre.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Két meglévő gyermekre vettem igénybe a támogatást. Amennyiben visszafizetem egy éven belül, igénybe tudom venni a falusi CSOK-ot 3 gyermekre, ami 5+5 millió Ft?