A vonatkozó kormányrendelet 2019. július elsejétől nemcsak a babaváró hitel, hanem preferált településeken a falusi CSOK igénylését is lehetővé teszi. Míg babaváró hitel iránti kérelmet több pénzintézet is befogad, addig falusi CSOK iránti kérelem jelenleg egyetlen hazai hitelintézethez nyújtható be.

Falusi CSOK feltételei

A falusi CSOK az elérhető maximális támogatási összeg és bizonyos jogosultsági feltételek tekintetében eltéréseket tartalmaz a normál CSOK-hoz képest, de a rendeletben külön nem rögzített követelmények tekintetében a normál CSOK-ra vonatkozó előírások a mérvadók.

[the_ad id=”43308″]

A jogosultsági feltételek IDE kattintva tekinthetők meg.

Falusi CSOK-hoz szükséges TB jogviszony

A falusi CSOK-hoz szükséges TB jogviszonyra vonatkozó előírásokat a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) Kormányrendelet július elsején hatályba lépett 19/E §-a határozza meg:

Az igénylő, együttes igénylés esetén legalább az egyik igénylő 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a falusi CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában a Tbj. 5. §-a szerint biztosított, és legalább egy éve – legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatosan

  • a Tbj. 5. §-a alapján biztosított,
  • a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, és erről büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratban az oktatási intézmény azonosító adatait, a képzésre vonatkozó adatokat – ideértve a képzés kezdetét és várható befejezését is – tartalmazó nyilatkozatot tesz, vagy
  • a magyar állampolgár vagy annak tekinthető igénylő kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja.

A 3 vagy több gyermek esetén igényelhető 10 milliós falusi CSOK jogosultság esetén a fenti előírások azzal az eltéréssel érvényesek, hogy a kérelem benyújtásakor előírt Tbj. 5.§-a szerinti biztosítotti jogviszonyba nem vehető figyelembe a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személy, illetve elfogadható, ha a támogatott személy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat. Valamint nem egy, hanem legalább két éves folyamatos jogviszony igazolása szükséges.

Igazolható külföldi TB jogviszony a falusi CSOK kérelem benyújtásakor?

Hitelintézeti álláspont

A falusi CSOK-ot nyújtó pénzintézet tájékoztatása alapján nem lehet jogosult a támogatásra az a személy, aki a kérelem benyújtásakor nem Tbj. 5.§ szerinti, hanem külföldi TB jogviszonyt igazol. Értelmezésük szerint az igénylés benyújtásakor az igénylőnek már Magyarországon kell munkaviszonyból származó TB jogviszonyt igazolnia.

Minisztériumi szakmai vélemény

Az illetékes minisztérium tájékoztatása szerint mivel a preferált kistelepülések szabályozását tartalmazó rendelkezés visszautal a normál CSOK általános szabályaira, amelynél – a 14. § (10) bekezdése alapján lehetőség van arra, hogy magyar állampolgár igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – a kérelem benyújtásának időpontjában kereső tevékenysége alapján valamely másik állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt áll és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítottá válik – ezért ezt a falusi CSOK esetében is alkalmazni kell.

Ennek megfelelően a preferált kistelepülésen lévő lakásra vagy tanyára vonatkozó támogatási igény esetén is van lehetőség arra, hogy a – kérelem időpontjában külföldön dolgozó – a hazai társadalombiztosítási jogviszony alá eső tevékenységet a támogatási szerződés aláírását követő 180 napon belül létesítse.

Mivel a TB jogviszonyra vonatkozó előírást kormányrendelet rögzíti, ezért a hitelintézet sem térhet el ettől. Az észrevételt jeleztük az érintettek felé. Ha kapunk választ, honlapunkon be fogunk számolni róla.

Kérdések és válaszok online!

Ha Önnek is van kérdése, tegye fel online! További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
Érdeklődöm, hogy mennyi idő megszakítás lehet a Tb jogviszonyban. A másik kérdésem pedig az lenne, hogy Sajónémetin lenne a ház, a falusi csokra szeretnénk megvásárolni, kettő kiskorú gyermek van. 900 ezer Ft-ért adják a házat.
Így felvehető a falusi csok? Utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy mire használható fel ez a fajta csok.
Válaszát előre köszönöm.

Üdvözlöm.
Falusi csok igénylésében szeretnék tanácsot kérni. 10 éve Angliában élettársi viszonyban élünk a párommal (mindketten magyar állampolgárok vagyunk). Van egy másfél éves kislányunk és szeretnénk haza költözni és egy ingatlant vásárolni. Az ingatlan többe kerül, mint a mi megtakarításunk, ezért gondolkoztunk a falusi Csok felvételén. Mi esetünkben hogyan működne az igénylés, illetve megkaphatnánk-e? Nem tervezünk másik gyermeket. Az ingatlan Szegváron lenne.
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel.
Csaba

Érdeklődni szeretnék, hogy a Falusi Csok-ot vállalt gyermekekre is fel lehet venni, mint például a sima Csok-nál?
Válaszát köszönöm.