Kedves Hitelnet.

A fent említett falusi CSOK korszerűsítési költségvetés módosítással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.

1,3 millió Ft vételár + 1,6 millió Ft (áfa visszaigényléssel) korszerűsítési támogatást vettünk igénybe. A vételár folyósítása már megtörtént. Úgy tudom, hogy mix (vásárlás + korszerűsítés) falusi CSOK esetén egyszeri alkalommal van lehetőség a költségvetés módosítására. Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem:

– A költségvetésben eddig nem szerepelt tételeket is fel lehet tüntetni az új költségvetésben?
– Ha az első értékbecsléstől számított 90 napon belül történik meg a módosítás, akkor is szükség van újabb értékbecslésre, vagy valóban elegendő csupán a felülbírálat?
– Számlázással kapcsolatosan: ha a kivitelező KATA-s vállalkozó, akkor ugye 27%-os ÁFÁ-s számlát nem tud kiállítani. Ezt is el lehet számolni a CSOK-hoz leadott számlákkal, vagy ezt nem fogják figyelembe venni a bank intézetnél?
– Ha az első, már elfogadott költségvetési nyomtatványon szerepel egy tétel (ablakok), és a módosítottra is ugyanúgy, változatlanul felkerül, problémát okozhat, ha már elkezdték a munkálatokat?

Köszönöm szépen előre is válaszukat.
Üdvözlettel,
Balázs

Kedves Balázs!

Ahogy Ön is írta, a falusi CSOK korszerűsítési részének első részfolyósítása előtt van még lehetőség a költségvetés módosítására. Amennyiben a vásárlást követően felmerül olyan munkálat, melyet szükséges megcsinálni, akkor erre van lehetőség. A módosított költségvetésben korábban fel nem tüntetett tétel is szerepelhet. Fontos azonban, hogy a költségvetés összege nem változhat. Ha a költségvetés összege csökkenne, akkor a támogatási összeg is arányosan kevesebb lehet.

Újabb értékbecslés nem szükséges. Az, hogy szükség van-e újabb helyszíni szemlére, felülvizsgálatra, az egyedileg kerül meghatározásra. Attól függ, a költségvetésben pontosan milyen jellegű munkálat került módosításra.

KATA-s vállalkozó által kiállított ÁFA mentes számla is elfogadható a költségek igazolásaként. Mivel azonban az ilyen számláknak nincsen ÁFA tartalma, ezeknél az áfa-visszatérítés lehetőségével nem lehet élni. A 27%-os adókulccsal kiállított számlák esetében igényelhető vissza az ÁFA tartalom.

A költségvetés módosítása előtt elkezdett munkálatok nem jelentenek problémát.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A témában bővebb információ IDE kattintva olvasható. További, konkrét kérdés esetén a támogatást nyújtó hitelintézet tud Önnek pontos tájékoztatást adni a további részletek ismeretében.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves szakértők!
Az lenne a kérdésem, hogy falusi csok vásárlás plusz korszerűsítés támogatást vettünk igénybe tavaly. Költségvetés módosítást kell kérnünk, mert a szakember aki a munkákat végzi új árakat hozott és sok áremelés miatt volt, amit kivettünk a költségvetésből. Ugye a szennyvíz elvezetés lakhatási kötelező munka volt nekünk, ezt meg is csináltuk már. De az új költségvetésbe nem írtuk be. Gond lehet ez? Az már minket nem is érdekel, hogy így nem kapjuk vissza a arra fordított pénzt. Csak az lenne a fontos, hogy így is elfogadjak, csak bizonyítanom kell, hogy meg van a szennyvízelvezetés? Még nem adtuk be a költségvetést. Írjuk bele vagy nem gond, ha ez kikerül belőle? A bankfiókot is szerettem volna kérdezni, de nem értem el őket telefonon.
Válaszukat előre is köszönöm.

Érdeklődni szeretnék, falusi csok költségvetésemet szeretném utólag módosítani, mert mikor megvettük az ingatlant, nem láttuk át teljes szerkezetét. Most, hogy megvettük az ingatlant a vállalkozónk ajánlotta módosítani kellene a költéségvetést.
Az érdekelne, ez lehetséges-e, mert még 1 folyósítás se volt még.

Tisztelt cím!
Meglévő 80 m2-es ingatlant szeretnék bővíteni kb. 15 m2-rel. 3 kiskorú gyermek van, 2 gyermek után kaptunk 2013-ban 1.200.000 szocpolt. Falusi csok igénylése esetén mekkora összegre számíthatnánk?
Válaszát köszönöm!

Kedves Szakértők,
Falusi Csokkal kapcsolatban lenne kérdésem. Szeretnénk igénybe venni a támogatást, melyből 5 millió forintot szeretnénk a vételárba önerőként igényelni. A költségvetési adatlap kitöltésénél mire kell figyelni? Be kell tervezni, mind az 5 millió forintot? Ha ebben a formában igényeljük meg a falusi csokot az 5 millió Önerőt az eladónak utalják?