Tisztelt Szakértő!

Én egy nagymama vagyok. Van egy családi ház, ami 3/4 részben az én tulajdonomban van. Ezt szeretném a felnőtt fiamnak ajándékozni. Fiamnak és élettársának 2 közös gyermekük van. Fiam kedvezményezett a Fundamentánál nemrég lejárt megtakarításra, melyet nem a fiam gyűjtött össze, hanem a szülei. (Én és a férjem).  Ebből a Fundamentánál megtakarított pénzből tudná megvenni a fiam a családi ház fennmaradó 1/4 részét, sőt még egy kevés pénz marad is belőle.

Vásárlással egybekötött lakásfelújításra szeretnék igénybe venni a Falusi CSOK-ot. Azt már olvastam, élettársak esetében mindkét félnek kell hogy legyen tulajdoni hányad bejegyezve a földhivatalnál, ha igényelik ezt a támogatást.

Mennyire tudjuk minimalizálni az élettárs tulajdonát, hogy jogosultak is legyenek a fiatalok a családi támogatás igénybevételére, de a jog adta legnagyobb mértékben az én fiam legyen majd tulajdonos a családi házban. A fiatal anyuka, leendő menyem, anyagilag semmit nem tud hozzátenni a vásárláshoz és felújításhoz. Gyakorlatilag mindent én, mint anya, nagymama ajándékoznék. A közös tulajdon, csak a vissza nem térítendő állami támogatás lenne, amelyet 2 meglévő gyermekre kapnak. Több gyermeket nem akarnak vállalni.

Köszönöm válaszát.
Márta

Kedves Márta!

A Falusi CSOK igénylésénél több feltételnek is meg kell felelni. A vásárlással kapcsolatban támasztott egyik feltétel, hogy a támogatás az ingatlan 100%-os tulajdoni hányadának egyidejűleg történő vásárlásához vehető igénybe. Arra tehát nincs mód, hogy fiáék a falusi CSOK-ot az 1/4 tulajdon megvásárlásához vegyék igénybe, miután már tulajdonba került a ház 3/4 része.

Vásárlás estén ugyancsak feltétel, hogy az eladó nem lehet közeli hozzátartozója a vevőnek. Ez szintén kizárja azt a lehetőséget, hogy az Ön tulajdonában lévő ház vásárlásához a támogatást felhasználják.

Annak azonban nincs akadálya, hogy a falusi CSOK korszerűsítési részét fiáék igénybe vegyék, miután közös tulajdonuk lett a ház. A rendelet értelmében a korszerűsítéses falusi CSOK feltétele, hogy a támogatott személyek együttesen, legalább 50% tulajdoni hányaddal rendelkezzenek. Minimális tulajdoni arányra vonatkozó korlátozás nincsen. Az is elegendő tehát a jogosultsághoz, ha menye 5-10%-ot szerez a tulajdonból.

A falusi CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is! Ehhez kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a lakóhelyhez legközelebbi Hitelnet irodával.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Korszerűsítésre vennénk fel falusi csokit arra a házra, amelyben jelenleg 100% tulajdonos vagyok.
Lehetséges-e az, hogy az igénylés előtt a páromnak ajándékoznám a ház 50%-át?
Köszönöm.

Tisztelt szakértők!
Falusi CSOK támogatáshoz a kormányrendelet értelmében együttesen kell 50%ban tulajdonolni az adott lakást. Ha nincs minimális hányadra vonatkozóan kitétel, akkor az 50+0 aránnyal ez miért nem teljesül? A rendeletben az nincs leírva, hogy mind két félnek tulajdonosnak kell lennie, csak az hogy együttesen összes legalább 50%-ban. Az én értelmezésem szerint (nyilván mert nekem ez a kedvezőbb 😀 ) ezt az 50+0-val is teljesítjük! Erre vonatkozóan van-e pontos rendelet vagy törvényi rendelkezésük ami alapján ezt biztosra vehetném. Otthonfelújítási támogatáshoz a Kincstártól azt a tájékoztatást kaptam, hogy elegendő egyik félnek 50%-ban tulajdonosnak lenni.
De vajon ez igaz a Falusi CSOK-ra is?
Köszönettel: Lénárd

Üdvözlöm!
Kérdésem a következő: édesanyámtól kaptam családi házat ajándékozás utján. Én vagyok a tulajdonos 100%-ban. Falusi csokot szeretnénk korszerűsítésre felvenni. Feleségemnek is kell tulajdoni hányad? És mennyi részben? Fel tudjuk venni?
Köszönöm!

Jó napot!
Egy olyan kérdésem lenne maga felé, hogy falusi csokra tudok-e olyan házat venni, ami 1/6 tulajdonban van haszonélvezőként külön bejárattal, mert ez egy 3 lakásos lakóház és minden tulajdonosnak 1/6-od része van, kivéve egynek, neki 2/6-od, de az eladónk lenne a haszonelvező! Külön bejárat, külön órákkal, 160 nm hasznos területű ingatlanról beszélünk.

Azt szeretném megtudni, hogy megvehetném-e azt a házat falusi csokkal, amiben a férjemnek 25%-os tulajdonrésze van?

Tisztelt Szakértők!

Szeretnènk az apósom házát megvenni. A ház jelenleg üresen áll, az apósom 50 % ban, a férjem és testvére 25-25% ban tulajdonosok. Kérdésem az lenne, hogy a testvér részét a falusi CSOK kal ki lehet e fizetni?

Válaszukat előre is köszönöm.

A korhatárt kibővítik-e a falusi csok esetében? Mit jelent, hogy nagymamák is igényelhetik?

Jó napot!
Vettünk 1 házat 4 gyermek után szocpolon. 50-50%. Most szeretnénk a falusi csokot felvenni korszerűsítésre, de sajnos az élettársamnak a fele hányad részét a végrehajtó lefoglalta, ez bent van a tulajdoni lapban is.
Így is igényelhető vagy így ne fussunk felesleges köröket?
Köszönöm a gyors válaszát.

Tisztelt szakértő!

Egyedülállóként szeretném felvenni a falusi CSOK-ot korszerűsítésre. Az ingatlanban 60%-os tulajdoni hányaddal rendelkezem, a maradék 40% két gyermekemé, akik már nagykorúak, de még nappali tagozaton tanulnak (ajándékozással került tulajdonukba ez a hányad).
Fent olvastam a következő bejegyzést Öntől:
“A rendelet értelmében a korszerűsítéses falusi CSOK feltétele, hogy a támogatott személyek együttesen, legalább 50% tulajdoni hányaddal rendelkezzenek.“
Jól gondolom, hogy ez alapján én is jogosult vagyok a támogatásra?

Üdv,
3 évvel ezelőtt férjem és Én ingatlant vásároltunk, amit kisebbik gyermekünk nevére írattunk. Érdeklődnék, hogy van-e jogosultságunk falusi csokra, ha gyámügy engedélyt kérünk vagy van-e valami fajta tennivaló, hogy megkaphassuk a támogatást bővíthessük vagy korszerűsítsünk az ingatlanon?

A falusi csok-ot szeretnénk felvenni korszerűsítésre a férjemmel. 3 gyermekünk van.
A kérdésem az lenne, hogy a ház amelyben lakunk és amit szeretnénk korszerűsíteni a szüleim háza volt. A tulajdoni hányad 50-50% a testvéremmel. A férjemnek nincs benne tulajdona. Testvértől nem lehet megvásárolni a részét a csok-kal.
De korszerűsítésre felvehető így?
Elég az én 50%-om? Vagy mind a kettőnknek kell valamennyi %? Elég 40% enyém, 10% férjemé és maradhat az 50% testvéremmé? Vagy csak a mi tulajdonunk lehet illetve kellene legyen 100%-ban?
Üdvözlettel: Kata

Tisztelt Szakértő!
Párom édesapja nevén van jelenleg az ingatlan, melyre szeretnénk felvenni a Falusi CSOK-ot. Az ingatlan “átírását” követően sem tudjuk ezt igényelni, mivel egyenesági rokonság áll fenn?
Köszönöm válaszát!

Jó napot kívánok.
Én kettős állampolgár vagyok. Romániában dolgozom. 2 gyerekem van. Szeretnem megkérdezni, hogy megigényelhetnem a falusi csokot? Ártándon lakunk. Sajnos a ház anyósom nevén van, ő nem magyar állampolgár. Felújításra érvényes a falusi csok vagy csak házvételre? Ahhoz, hogy megkaphassam a csokot, az én nevemen kell lennie a háznak?
Köszönöm válaszait.

Üdv!
Szeretnénk falusi CSOKot igényelni vásárlásra és korszerűsítésre. 3 gyermekünk van. A bökkenőnk az, hogy a férjem nevén van 1 ingatlan, amiben ő 1/1 tulaj. A házon van még kb. 4 millió hitel. Mi nem ott élünk, ház a szüleié és ők fizetik a hitelt. Sosem volt elmaradásuk. Mi albérletben lakunk. Semmilyen támogatás nincs azon az ingatlanon.
Igényelhetjük így a falusi CSOKot?