Jó napot!

Az lenne a kérdésem, hogy a költségek 70%-át számlával kell igazolni. Tehát ha a költségvetésbe például tető cserére 1.500.000 Ft-ot írtam, annak a 70% 1.050.000 Ft, ezt számlával tudom igazolni, ami csak anyagköltség, mivel a munkát el tudom végezni magamnak. (Ez egyébként engedélyezett, hogy magam végzem a munkákat és nem szakember?)
Megtörténik ennek ellenőrzése akkor az 1.500.000 Ft-ot fogom megkapni támogatásként vagy csak azt, amit számlával tudok igazolni?

Másik kérdésem, hogy ha egy munkafolyamat pl: hőszigetelés, kevesebb a költség, mint amit a költségvetésbe írtam, akkor számlával igazolt 70%-ot is kiegészítik 100%-ra és azt kapom meg? Például ha a költségvetésbe 2.000.000 Ft-ot írtam, de csak 1.600.000 Ft-ba került, ennek a 70%-át tudom igazolni számlával, ami 1.120.000 Ft, ebben az esetben mekkora összeget fogok támogatásként kapni?

Várom válasszuk!
Tisztelettel: Máté

Kedves Máté!

A falusi CSOK keretében elvégezni kívánt munkálatokról költségvetést szükséges benyújtani a hitelintézet felé. Ahogy Ön is írja a költségvetés legalább 70%-át szükséges igazolni számlával a vonatkozó kormányrendelet értelmében. A tetőcsere költségvetésben megadott bekerülési költségének legalább 70%-át kell számlával igazolnia. A hitelintézet viszont nem csak ezt a 70%-ot fizeti meg Önnek, hanem a tetőcsere költségvetésben feltüntetett teljes összegét.

Nem probléma, ha saját kivitelezésben történik a munkavégzés, amennyiben így is teljesíthető a számlabenyújtásra vonatkozó kötelezettség. Elfogadható tehát, ha a munkadíjról nem kerül benyújtásra számla.

Korszerűsítés esetén a korszerűsítési munkák megkezdését legfeljebb hat hónappal megelőzően kiállított számlá fogadhatók el. Csak olyan számla vehető figyelembe, amelyet olyan egyéni vállalkozó, gazdasági társaság állított ki, amely a számlakibocsátás időpontjában szerepel a NAV külön nyilvántartásában működő adóalanyként, vagy ennek hiányában az állami adóhatóság a működő adóalanyiságot a számlakibocsátó tekintetében igazolja.

Az egyes munkálatok költségvetésben megadott összegét folyósítja a bank, amennyiben az adott munkálat teljes mértékben kivitelezésre került. Ezt műszaki szakértő ellenőrzi helyszíni szemle keretében.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Falusi CSOK-kal kapcsolatban további információk IDE kattintva olvashatók.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
132 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék,hogy falusi CSOK és Áfa igényléskor, ha a költségvetés 70%-át 27%-OS Áfa tartalmú számlával kell igazolni, akkor a 0%-OS KATA munkadíj számla is elfogadható? Ami ugye növelheti a 27%-OS anyagszámlák összegét!
Válaszukat Köszönöm!
Norbi

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy igényeltük a falusi CSOK 1.3 millió + 414 ezer (Áfa) támogatást! A bankban azt mondták a költségvetés 70%-át kell 27%-OS anyag/munkadíj számlákkal igazolni! A mi költségvetésünk 1.950.000 Ft. Mi a fürdőszoba és WC és beltéri hideg/meleg burkolatok és festési munkálatokat igényeltük!
A kérdésem az lenne, hogy a fürdőszoba és WC felújításba a csempe + járólap + csemperagasztó + fugázó + stb. mellett a szaniterek lettek bejelölve! Tehát a csaptelepeken kívül pl. a WC, a kád, a villanybojler, a mosdó is elfogadható a szaniter csoportban? Vagy csak kizárólag a csaptelepek?
Válaszukat előre is köszönöm!
Norbi

Üdvözlöm!
2 kérdéssel fordulnék önhöz: Falusi csok 5+5-öt vettünk igénybe!
1 – Ha az 5 millió támogatás felújítási pénz 70%-ról van számlám, akkor kiutalják a teljes összeget vagy készültségi fokot néznek?
2 – Ha kifutok az időből (3 év) és mondjuk nem végzek teljesen a felújítással, olyan esetben van mód hosszabbításra?

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, falusi csok + áfa a kivitelezés nemsokára elkezdik, de bent az ügyintézőtől elfelejtettem megkérdezni, illetve interneten sem találtam róla semmit, hogy a munka egyéni vállalkozó (áfa mentes) csinálja, ezért az ő számlájából nem fogjuk gondolom az áfát megkapni vagy a munkadíjnál nem számít, hogy van áfája?
Előre is köszönöm a választ!

Érdeklődni szeretnék. Mi igénybe vettük a falusi csokot. Most nem értjük, hogy a 70% benyújtott számláknak Áfsá számláknak kell lenniük vagy pedig Kata-s vállalkozók által kiadott sima számlát is elfogadnak-e.
Másik kérdésem az lenne, hogy mi tavaly június augusztus körül adtuk be a tervezetet, decemberben vásároltuk meg az anyagokat hozzá, viszont még nincsen kész a munkálat a szakember miatt.
Ezeket a számlákat azért el kell fogadjak 6 hónap után is ugye?
Köszönöm a választ.

Tiszteletem!
A falusi csoknál 5 millió a költségvetésünk, így a 27 százalékos áfát, ami 1.350.000 Ft, azt vissza tudjuk igényelni?
Köszönöm a válaszát!

Üdv,
Amennyiben hibás címre lett kérve egy számla (több milliós tétel), majd azt egy “számlával egy tekintet alá eső okirattal” bizonyítják, hogy a számla igazából a felújítandó ingatlan címére lett kérve – amit egyébként a bank elvár – akkor ebben az esetben a bank köteles elfogadni a számlát? Vagy van-e olyan “támadható” oldala ennek az utólagos címmódosításnak, amibe a bank beleköthet?

Üdv!
Falusi csokot szeretnénk igényelni gázfűtés kialakítására. Bankban már voltunk, költségvetést is adtunk be, de még a papírokat nem írtuk alá.
Az lenne a kérdésem a számlázással kapcsolatban, hogy a gázcsonk számláját is be tudom adni úgy, hogy azt már kifizettem előre a helyi önkormányzatnak? Az ÁFA visszatérítés miatt.
Köszönöm.
Szilvia

Tisztelt cím!
Szeretnék érdeklődni, hogy ha a vízhálózat kiépítését le szeretném számláztatni, de az elvégzett munka kb. 75% van kész, be tudom nyújtani a számlát így is? Vagy meg kell várni, míg a munka 100%-a kész?
Köszönöm válaszát!

Érdekelne, hogy a számlákat már gyűjthetem az adásvételi szerződés megkötése után? Vagy meg kell várnom a teljes kifizetést és birtokba vételt?

Tisztelt Szakértő!
Független pénzügyi tanácsadó által intézett Falusi CSOK szerződésünkkel kapcsolatban lenne kérdésem. Az történt, hogy a szerződésünkből egyszerűen kimaradt az ÁFA visszatérítés, amely lehetőségről egyszerűen nem tudtunk. Direkt szakembert bíztunk meg a dolgok lezongorázására, soha egy szóval nem említette, hogy ilyen is van, így lett megkötve az egyik legnagyobb hazai banknál a szerződésünk. Utána teljesen véletlen derült ki, hogy lehetőség lett volna az ÁFÁt visszaigényelni.
Mindenféle belső vizsgálatok után csak annyi eredményre jutott a problémánk, hogy maga a bank hárítja a felelősséget, hiszen ők úgy írták a szerződést, ahogyan a külső partner kérte. A pénzügyes viszont, aki intézte a szerződést állítja, hogy nem releváns a mi esetünkben az ÁFA visszatérítés, nem vehettük volna igénybe.
Ebben az esetben Önök szerint van bármi mód jogorvoslatra vagy teljesen felejtős, hiszen élő szerződésünk van?
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, hogy a falusi csok 5M Ft felújítási támogatásban az elbírálás előtt kezdhetem a munkát?
Köszönöm a választ.
További szép napot.
Csaba

Tisztelt Cím!
Nekem a kérdésem az lenne, hogy igényeltem a falusi CSOK fürdőszoba felújítási támogatást. De már most túl léptem a számláimmal az összeget. Egy számlát esetleg a fennmaradó részről máshol is el tudok számolni pl. lakástakarék?

Tisztelt Cím!
A következő kérdésem lenne: falusi csokot veszek igénybe korszerűsítésre, aminek a költségvetése bruttó 1.340.000. Ennek a 70%-át kell számlával igazolni.
Elegendő-e, ha csak anyagköltség számlával igazolom? Mivel munkafolyamatokat el tudom saját magam végezni.

Tisztelt cím!
Kérdésem az lenne, hogy Falusi Csok felújítás- anyagköltség számlája (2022 januári dátummal) elfogadható-e abban az esetben, ha az ingatlan tulajdoni bejegyzése még nem történt meg részünkre. (Vélhetőleg ez 2022 áprilisában fog megtörténni.)
Köszönettel.
Boglárka

Tisztelt Hitelnet!
Falusi csokkal kapcsolatban szeretnék kérdezni. A felújítási rész kapcsán van egy olyan problémám, hogy megvettem a burkoló anyagot, szanitereket, s kellékeit, s kifogytam az önerőből. A burkoló pár napon belül végez a munkálatokkal, s nem fogom tudni kifizetni. A kérdés az, hogy a vásárlási számlákat be lehet-e nyújtani a bankhoz, hogy visszafizessék, vagy csak akkor lehet, ha a burkoló adja a számlát?

Tisztelt Hitelnet!
Falusi CSOk-ot tervezünk igényelni a férjemmel felújítási célra. A szerződést még nem írtuk alá, értékbecslő sem járt még a házunkban, de már csináljuk a költségvetést. A költségvetésben mindenképpen szerepelni fog, hogy hőszivattyút vásárolunk és szereltetünk be fűtésnek.
A kérdésem, hogy szerződés és a kérelmünk elbírálása előtt (ez kevesebb mint 6 hónapon belül megtörténik) beszereltethetjük-e a hőszivattyút és elfogadja-e a bank a számlát ez esetben?
Illetve ugyanez érvényes-e az anyagszámlákra, ha az Értékbecslő felmérése előtt beépítjük őket?
Köszönettel,
Linda

Tisztelt Intézet!
Az lenne a kérdésem, hogy ha a vállalkozó befejezte a munkálatokat, akkor részletes számlákat kell beadni az anyagról is és a munkadíjról is?

Tisztelt Hitelnet!
Falusi csok-ot igényeltünk meg férjemmel, amit pozitívan el is bíráltak. A felújításos részt is igénybe vettük gázhálózat kiépítés és bekötésre. Kérdésem az lenne, hogy melyik címre kell, hogy szóljanak a számlák? A felújítandó lakásra, vagy a mostani lakcímkártya szerinti címünkre. A másik kérdésem az lenne, hogy mikortól szerezhetünk be anyagokat /számlákat a felújításhoz? A szerződés kötéstől vagy talujdonba történő bejegyzéstől?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt szakértő!
Olyan kérdésem lenne, hogy falusi csok nyílászáró anyagköltségbe a redőny, párkány is beleszámít vagy csak az ablak?

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy a vállalkozó aki ő vett meg mindent pl : csempe, laminált, ablak, ajtót számlákat ő kérte és ő vitte be a bankba, de még kaptuk a pénzt, 88%-ot kiutaltak, de a vállalkozó félbe hagyta, lelépett a pénzzel és hogy a 12% nincs befejezve és az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, ha a vállalkozó nem fejezte be a munkálatokat, hogy a párom helyette megcsinálhatja?

Üdvözlöm.
A falusi CSOK esetében elég csak a számlát benyújtani, hiszen azon minden adat rajta van. Vagy kell a blokk is készpénz fizetés esetén, illetve utalásnál a bizonylat is kell? Másik kérdésem, mi 3 gyerkőcre igényeltük korszerűsítés. 7.8 millió a teljes költségvetés, ami be lett adva. Ebből megkapjuk az 5 milliót + az ÁFA. Így összesen 6.5 milliót. 7 millióról már van számlám. Anyag + munkadíj.
Ez így elég vagy mind a 7.8 milliót le kell számláztatnom?
Várom válaszát.
Eszter

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy a falusi csok költségvetését módosítani szeretnénk, de közben elkezdtük a munkálatokat. Ezt megtehetjük így is? Számlát még nem vittünk be semmiről. Köszönöm válaszát.

Tisztelt Hitelintézet!
Az lenne a kérdésem, hogy a számlán elég, ha a munkadíj és az anyagköltség van feltüntetve (két összeg). Vagy az anyagköltséget részletezni kell?
Köszönöm: Anna

Szép napot!
Szlovákiából érkezne a szennyvíztisztító rendszerünk, innen lenne számlázva.
Ezt elfogadja a bank?

Tisztelt Hitelnet!

Az lenne a kérdésem, hogy a vállalkozó megy el bevásárolni festéket, csempét stb. Az alap anyagokról a saját cégnevére lesz ki állítva a számla. Ha a bankba be viszem így ezt elfogadják? Vagy a számlát a Mi nevünkre kell kiállitatni?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Anita

Tisztelt Cím!
Megtörtént a szerződéskötés a falusi csok-kal kapcsolatban. Az lenne a kérdésem, hogy ami a költségvetési tervben szerepel részletezve, hogy melyik munkálat mennyibe kerül, annak mindnek szerepelni kell a számlán? Mert a megemelkedett árak miatt már az anyagköltség is eléri a támogatott összeg 70%-át.
Üdvözlettel.
Róbert

Tisztelt Hitelnet!
Falusi CSOK korszerűsítésre, fürdőszoba felújításra igényelnénk. Kérdésem: az anyagköltségbe fürdőkád, zuhanykabin, csaptelepek, mosdókagyló, radiátor is finanszírozható?
Köszönöm válaszát!

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni hogy a testvérem katás vállalkozó, azt a számlát elfogadják a falusi csoknál?
Köszönöm.

Üdvözlöm.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy felújítás megtörtént és számlákat lassan beviszem. Az a probléma, hogy 2 folyósítást várom és a lakásomra a végrehajtó ráterhelte a tartózásom, amit el is kértem részletre, így ugyanúgy rajta marad, míg le nem telik. Az befolyásolni fogja, hogy a pénzt visszautalják, amit saját önerőből belefektettem?