Falusi CSOK és felújítási támogatás igényelhető együtt?

Tisztelt Hitelnet!

A kérdés:

1. Ha a jelenlegi házunkra igénybe vesszük az 50%-os állami támogatást a felújításra, akkor ez nem zárja ki a falusi CSOK adta lehetőségeket egy másik ingatlanon?

2. Falusi CSOK, 2 gyermekkel, a felújítás/bővítés előtti állapotban ahogy megvesszük, minimum 50 vagy 80 négyzetméternek kell lennie a háznak? Egyiknek sem, hanem bővítés után el kell érnie az 50 négyzetmétert?

3.
Belterületi ingatlannak kell lennie? De hogy most már tanyákra is igényelhető? A zártkerti nyaralók akkor épp kiesnek?

4. Van olyan szabály, hogy nem szabad készpénzben kifizetni az ingatlan árának több mint 10 vagy 20%-át? Ha igen, akkor ez miért van így? Hogyan lehet/kell egy ilyen ingatlant foglalózni?

5. Falusi CSOK-kal vett ingatlan felújításának/bővítésének 27%-os ÁFA-ját vissza lehet igényelni?

6. Jövedelem oldalon jelenleg van egyéni vállalkozói jövedelmünk, bejelentett munkaviszony, bérbeadásból származó jövedelem, meg gyermekek után járó családi pótlék. Nettó 500.000 felett vagyunk. A fix 3%-os állami támogatott hitelt persze legalább 10 évig fix, tehát így számolhatunk az 50 vagy 60% hiteltörlesztők/jövedelem aránnyal? Ez csak azért fontos, hogy mennyire biztosan kapnánk meg a hitelt. A valóságban szeretnénk 30% alatt maradni. Ami végképp kerülendő, hogy elveszítsük a foglalót egy bebukott hitel miatt…

7. Az állam/bank a jelzálogot a falusi CSOK-kal vásárolt ingatlanra teszi? Ez azért fontos számunkra, mert a többi ingatlanunkra nem szeretnénk további jelzálogokat.

8. Alternatíva a sima CSOK. A falusi CSOK-hoz képest akkor 2.6M helyett 1.43M járna, viszont annak teljes egésze felhasználható a vásárlásra is, de a vásárolt háznak akkor már nem 50, hanem 80 négyzetméternek kell lennie?
3% állami támogatott hitel ugyanúgy jár?
Itt viszont nem lehet ÁFÁ-t visszaigényelni a felújítás/bővítésnél?

9. Veszünk egy lakható, de felújítandó házat falusi CSOK segítségével, mikor kell beköltözni? Nem lehet csak hosszabb felújítást követően odaköltözni?

10. Ha úgy döntünk, hogy a falusi CSOK-kal vásárolt ingatlanon használjuk fel az 50%-os állami felújítási támogatást, akkor azt lehet kombinálni az összes falusi CSOK kedvezménnyel?

11. (falusi) CSOK-nál az ingatlan besorolása csakis 'lakóingatlan' lehet? Ezt olvastam valahol, de nem értem, egy zártkerti nyaraló az 'lakóingatlan'? Azaz mi minősül lakóingatlannak és mi nem?

Köszönöm!
Zoli

Kedves Zoli!

1. Ha a jelenlegi házukra igénybe veszik az 50%-os állami támogatást a felújításra, akkor ez nem zárja ki a falusi CSOK adta lehetőségeket egy másik ingatlanon!

2. A bővítés után kell elérni a legalább 50 m2 hasznos alapterületet. Fontos, hogy az erre irányuló bővítési munkálatokat is tartalmaznia kell a költségvetésnek, továbbá szükséges benyújtani a bővítésre vonatkozó tervdokumentációt is.

3. Lakás, lakóingatlan, tanya és birtokközpont megnevezésű ingatlanok fogadható el. Fontos, hogy ez utóbbi két esetben lakóépület legyen az ingatlanon. Zártkert, nyaraló esetében a támogatás sajnos nem igényelhető.

4. A vonatkozó kormányrendelet rögzíti, hogy a vételár legfeljebb 10%-a fizethető ki készpénzben. A fennmaradó összeget bankszámlára szükséges teljesíteni. A foglaló összege az eladó és a vevő közötti megállapodáson múlik, a gyakorlatban 10% a jellemző, mely készpénzben át is adható.

5. Falusi CSOK-kal vásárolt ingatlan felújításának/bővítésének 27%-os áfája visszaigényelhető. Erről részletes tájékoztatás IDE kattintva olvasható.

6. Nettó 500.000 Ft-ot elérő jövedelem esetén a támogatott CSOK/falusi CSOK hitel törlesztő részletének a jövedelem 60%-ába kell beleférni.

7. A támogatást biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom a célingatlanra kerül bejegyzésre.

8. CSOK-kal történő vásárlás esetén 2 gyermek után 1.430.000 forint támogatás vehető igénybe, melynek teljes összege felhasználható a vételár kiegyenlítésére. A használt ingatlan hasznos alapterületének – függetlenül attól, hogy lakás vagy családi ház – már a kérelem benyújtásakor el kell érni legalább az 50 m2-t. A 3%-os államilag támogatott hitel ugyanúgy jár, adó-visszatérítési támogatás igénybevételére azonban nincs lehetőség.

9. A támogatás folyósítását követő 90 napon belül állandó lakóhelyet kell létesíteniük az ingatlanban lakcímkártyával igazolható módon.

10. A falusi CSOK és az otthonfelújítási program igényelhető ugyanazon ingatlanra, de más-más munkálatokra. A falusi CSOK-os költségvetésben szereplő munkálatok nem vehetők figyelembe az otthonfelújítási program során. Ugyanazon számlák is csak az egyik támogatásnál vehetők figyelembe.

11. Az ingatlan-nyilvántartásbeli megnevezés a meghatározó, tehát az, hogy mi szerepel a tulajdoni lapon. Zárkert, nyaraló megnevezésű ingatlan sem CSOK, sem falusi CSOK esetén nem finanszírozható.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem:
39 éves elvált, három gyermeket egyedül nevelő szülő vagyok. Személyi kölcsönöm van (jelenleg moratórium alatt, a havi törlesztőm megközelítőleg 105ezer forint), a nettó fizetésem kb.: 400ezer forint.
A kérdésem, hogy 0 forint önerővel, egy falusi Csok-kal vásárolhatok-e ingatlant 24 millió forintért. Természetesen kihasználva a kamattámogatásos hitelt is.


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x