Üdvözlöm!

Falusi csokot igényelnénk 2 meglévő és 1 útban lévő gyermekre. 65 nm jelenleg az alapterülete a háznak. Bővíteni szeretnénk egy 16 nm-es szobával a házat, ami jelenleg másfél szobás. A mostani fél szoba közlekedő lesz, abból nyílik az új szoba. Így 2 nagy szoba lesz majd a tervek szerint. A csokot 3 gyerekre bővítésre, felújításra is igényeljük.

De mi a feltétel? Nm-re nézik vagy 3 gyerekre?
A szobaszámnak is 3-nak meg kell lennie?

Válaszát köszönöm!
Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

A bővítendő lakásnak a falusi CSOK kérelem benyújtásakor 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel kell rendelkeznie.

Ha tehát a kérelem benyújtásakor lesz az ingatlanban legalább egy olyan szoba, aminek a hasznos alapterülete eléri a 12 m2-t, akkor az megfelelő.

Az alábbi feltételeket a bővítési, korszerűsítési munkálatok végéig kell teljesíteni:

– a lakóingatlannak kell rendelkeznie 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
– közműves villamos energia szolgáltatással,
– egyedi fűtési móddal,
– közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
– közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

A bővítés végére annak az alapfeltételnek kell megfelelni, hogy az ingatlan hasznos alapterülete – 3 gyermek esetén – elérje legalább a 60 m2-t. Mivel ez a feltétel már jelenleg is teljesül, ezért eleget tesznek a hasznos alapterületre vontakozó előírásnak. Szobaszámra vontakozó egyéb követelmény nincsen.

A falusi CSOK további jogosultsági feltételeit IDE kattintva ismerhetik meg.

A támogatás mellé van lehetőség támogatott hitel felvételére is. Ennek összege 3 gyermek esetén maximum 15 millió forint lehet.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Ügyintéző!
Az alábbi kérdéseim lennének a CSokkal kapcsolatban:
– Beleszámít-e a 3 eltartott gyerekbe, a legidősebb, aki a 2. azaz második diplomáját szerzi! 25 év alatti, de nyilvánvalóan nem velünk ék napi szinten, de mi tartjuk el!!
– Feltétele-e a CSOknak, hogy MINDEN azaz MINDEN szobában legyen fűtőberendezés? Az általunk kinézett ház háromszobás, és kettőben van hűtő-fűtő klíma. Be kell szereltetni a 3.-ba is?
– Étkezője a háznak nincs, konyhája van. Konyhában is kell fűtésnek lennie?
– A házhoz tartozó nyári konyhát szeretnénk egy önálló apartmanná kialakítani. Ehhez igénybe vehető-e a falusi CSOK 5 millió forintos támogatása?
– A falusi CSOk igénybe vételéhez három gyerek után mekkora házat kell vennünk? (A ház felfelé nem bővíthető, mert társasház, az emeleten laknak.) 60, vagy 90 m2-est? Erre nézve ellentmondásos információkat találunk az interneten!
Válaszait megköszönve, tisztelettel:
A.