Ezt kell tudni a továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tételekről CSOK igénylésnél

A február 11. óta hatályos CSOK rendelet eltörölte az 5 éven belül eladott lakás árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettséget új építésű lakóingatlan finanszírozásához igényelt CSOK esetén. Használt lakás vásárlása, illetve bővítése esetén azonban megmaradt az erre vonatkozó kötelezettség. A rendelet lehetőséget biztosít arra, hogy az eladási árat bizonyos tételekkel csökkentsük. Nézzük, mit kell ezekről tudni!

Mely tételekkel csökkenthető a továbbforgatási kötelezettség?

A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy az 5 éven belül értékesített lakástulajdon vételárát csökkenteni kell:

  • az adásvételt követően vásárolt lakás vételárának,
  • a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatás,
  • az értékesített vagy a bővítendő lakásra felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból történő elő- vagy végtörlesztés,
  • a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék,
  • az adásvételre tekintettel megfizetett közteher összegével.

Az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételára

A rendelet első pontja alapján az eladott lakás vételára csökkenthető az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételárának összegével. Nincs konkrétan megnevezve, hogy ez kizárólag lakóingatlan lehet. Ebből következően ügyfeleink többször feltették azt a kérdést, hogy a továbbforgatási kötelezettség csökkenthető-e az adásvételt követően vásárolt nyaraló, vagy egyéb, nem lakóingatlanként nyilvántartott ingatlan vételárának összegével is?

A kérdésben megkerestük az illetékes Nemzetgazdasági Minisztériumot, ahol azt a választ kaptuk, hogy a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 18. § a) pontjába foglalt ingatlan alatt lakóingatlant kell érteni.

Ennek magyarázata, hogy a lakástámogatásról rendelkező jogszabályban a jogalkotói szándék következetesen a lakóingatlanhoz kapcsolódik, így a beforgatási kötelezettség is csak lakóingatlan vételárára fordított összeggel csökkenthető. A rendelkezés valódi célja annak elkerülése, hogy az öt éven belül értékesített lakástulajdon teljes vételára essen beforgatási kötelezettség alá annak ellenére, hogy időközben abból adott összeget újabb (tehát öt éven belül a második) lakóingatlan vételárára fordítottak. Nyaraló vagy más, nem lakáscélú ingatlanhoz a levonás kedvezménye nem kapcsolódik.

Számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék

Az adásvételre tekintettel megfizetett közteher

Fentiekből következően e két pont esetében a számlával igazolt ingatlan0közvetítői jutalék, valamint az adásvételre tekintettel megfizetett közteher abban az esetben csökkentheti a vételárat, amennyiben a célingatlan lakóingatlan volt.

Továbbforgatási kötelezettséget érintő kérdését Ön is felteheti online Szakértőinknek!

A témában írt korábbi cikkünket ITT olvashatja!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
72 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok.
Mi tavaly 2019 első felében vettük igénybe a Csokot 2 gyermek után, amit használt lakás vásárlásra fordítottunk, viszont 3 hete eladtuk az ingatlan nagyobb vásárlás céljából. A csok visszafizetés felfüggesztését kértük és visszafizettük a magyar államkincstár letéti számlájára. Az eladott ingatlan teljes árát nem forgatjuk bele a megvásárolt ingatlanba, mert volt más kiadásunk, amit abból fizettük ki. Ha nem tudjuk igazolni, akkor a befizetett összeggel mi lesz? Nem használható fel az új használt ingatlan vétalárába, illetve hogyan fog ez működni?

Kedves Zsolt! A vonatkozó kormányrendelet értelmében, ha az eladásból származó bevételt nem fordítják az újabb lakás vételárába, (vagy kisebb hasznos alapterületű lakást vesznek, mint az eladott), akkor a felfüggesztő számlára befizetett CSOK arányos részét kapják vissza. A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevétel csökkenthető azonban – a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével, – azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését vagy vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított, de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybe… Továbbiak »

12 millióért vettem egy lakást 2017-ben, majd felvettem jelzáloghitelt 1.700.000 Ft-ot, eladtam 14.500.000 Ft-ért. Befizettem belőle a jelzáloghitelt és leadóztam, hogy levontam belőle az ingatlanok és az ügyvédi költséget 252.975 Ft-ot, utána vettem 8.700.000 Ft-ért egy lakást, amiért a NAV nem kért illetéket.
Kell adóznom utána?
Tisztelettel: Ágnes

Kedves Ágnes!
Lakásvásárlás esetén adófizetési kötelezettség nincs. A leírtak alapján illetéket nem kell fizetnie.

Üdvözlöm!
Van egy lakásunk, amin 1 gyerekre felvett CSOK támogatás van (meg is született a gyerek) már. A lakást szeretnénk eladni, mert kicsi, új babát tervezünk. A lakásra van vevőnk is.
Megtaláltuk az új házat, ahová költöznénk, használt ház, lefoglalóztuk és igénybe szeretnénk venni még egy gyerekre a CSOK-ot.
A kérdésem az lenne, hogy kivel kössünk előbb szerződést? Előbb adjuk el a lakásunkat és utána vegyük meg a házat, vagy előbb a házra kössünk adásvételi szerződét és utána adjuk el a lakásunkat? Melyik célszerűbb, gyorsabb a CSOK átvitele szempontjából és mi ennek a menete?

Kedves Anikó! A két adásvétel működhet párhuzamosan. A meglévő lakásra vonatkozó adásvételi szerződés megkötése után 30 napon belül a lakáseladás tényét be kell jelenteni a területileg illetékes kormányhivatal családtámogatási osztályának. A bejelentést követő 60 napon belül a korábban kapott CSOK összegét be kell fizetni egy kincstári felfüggesztő számlára, amit a kincstár a vásárolandó lakás vételárának részeként az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára utal. Ahhoz, hogy a támogatás teljes összege továbbvihető legyen, a vásárolandó lakás hasznos alapterületének meg kell haladni az eladott lakás hasznos alapterületét. Fontos, hogy az eladott lakás árát – amely csökkenthető az esetlegesen felvett lakáshitel végtörlesztett összegével tovább… Továbbiak »

Mi az aktuális rendelkezés a továbbforgatási kötelezettséget illetően új lakás vásárlása esetén?
Köszönettel: Judit

Kedves Judit!
Újépítésű lakás vásárlása esetén jelenleg nincsen továbbforgatási kötelezettség.

Egyedül nevelem három gyermekem. Elhunyt édesanyjuk után az anyai nagyapjuk halálát követően ingatlan tulajdonrészt örököltek, az örökösödési törvények szerint Anyai nagymamájuk haszonélvezeti jogával. Mi a gyermekeimmel úgy tekintettük, hogy az az ő vagyona. Tavaly eladta (eladtuk), hogy a másik két gyerekéhez közelebb költözzön. Gyámhatósági stb. intézkedések után vásárolt (vásároltunk) egy másik házat. Nekem mint igénylőnek nem volt tulajdonom, csak a gyermekeimnek, akikre igényelnék csok támogatást használt ingatlan vásárlására.
Jogosult vagyok így igénybe venni a támogatást anélkül, hogy azt a pénzt (amivel nem rendelkezünk) papíron a gyermekeim kaptak, be kéne forgatni a megvásárolandó ingatlanba?

Kedves József!
A leírt esetben Önnek nem áll fenn továbbforgatási kötelezettsége. Amennyibena használt lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételek is teljesülnek, jogosult lehet a támogatásra.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék vásárolni egy ingatlant 22 millió Ft értékben, amit 2,2 Millió Ft-tal lefoglalóztam. A jelenlegi ingatlanunkat 18 millió Ft-ért adjuk el. Szeretnénk felvenni a CSOK-ot 2 gyerek után használt ingatlanra 1,4 millióért és van 2,6 milliónk Fundamentában, ami most fog lejárni.
A kérdésem az lenne, hogy a már letett 2,2 millió foglalóhoz elegendő-e, ha leteszünk 15,8 Milliót, tehát lényegében visszaforgatjuk azt a 18 milliót, amire vonatkozik a kötelezettség, vagy a 2,2 millióhoz plusszba kell letenni 18 milliót? (A Fundamenta miatt nem lenne mindegy.)
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel.
Gábor

Kedves Gábor!
A már letett 2,2M Ft foglaló abban az esetben tekinthető a továbbforgatási kötelezettség részteljesítésének, ha azt előbb kapták meg a vevőjüktől, és időben ezt követően adták át az Önök eladójának. Ha nincsen továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tételül, akkor egyszer a teljes 18 millió forintos vételárat tovább kell forgatniuk + Fundamenta megtakarítás igénybevétele esetén az abból származó 2,6M Ft-ot és a hiányzó vételárrész lehet a CSOK összege.


72
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x