A CSOK mellett már több mint egy éve van lehetőség preferált településeken falusi CSOK igénylésére is. A személyi feltételek közel azonosak a CSOK igénylés feltételeivel. A támogatott ingatlannal szembeni elvárások kevésbé szigorúak, mégis ez az, ami miatt legtöbbször elutasításre kerül a falusi CSOK kérelem. Mutatjuk, mire kell figyelni CSOK-kal, falusi CSOK-kal finanszírozni kívánt ingatlanok esetében!

Ingatlannal szemben támasztott követelmények falusi CSOK igénylése esetén

A falusi CSOK elvileg minden olyan ingatlan esetében igénybe vehető, amely a támogatási kérelem benyújtásakor rendelkezik legalább egy 12 m2 hasznos alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, illetve ez utóbbi hiányában további, legalább 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel.

A gyakorlatban mégsem ilyen egyeszerű a helyzet. Tapasztalataink alapján a legtöbb problémát az okozza, ha az ingatlan tényleges státusza nincs összhangban a térképmásolattal.

Ingatlannal szemben támasztott követelmények CSOK igénylése esetén

CSOK igénylésénél nem elegendő, ha az ingatlan a támogatási kérelem benyújtásakor rendelkezik legalább egy 12 m2 hasznos alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, illetve ez utóbbi hiányában további, legalább 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel. Ezen túlmenően kell, hogy legyen a házban fürdőhelyiség és WC.

Az alábbi közművekkel – melyek kialakítását falusi CSOK igénylés esetén elegendő 3 éven belül teljesíteni – CSOK igénylésnél már a támogatási kérelem benyújtásakor rendelkeznie kell a lakóingatlannak:

  • közműves villamos energia szolgáltatással,
  • egyedi fűtési móddal,
  • közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Támogatás igénylésénél probléma, ha a valóság és a térképmásolat nem egyezik?

Számos olvasói megkeresést kaptunk az elmúlt időszakban azzal kapcsolatban, hogy a CSOK, falusi CSOK kérelem benyújtását köveő értékbecslés során különböző problémák merültek fel. A gondot szinte minden esetben az okozta, hogy az ingatlan tényleges és ingatlan-nyilvántartási státusza eltért egymástól.

Milyen eltérések lehetségesek a valóság és a térképmásolat között?

Gyakori eset, hogy az ingatlanhoz hozzáépítettek további helyiséget, teraszt lépcsővel, esetleg melléképületet, de ennek a térképmásolaton történő feltüntése elmaradt. Előfordult, hogy az ingatlan építése, bővítése engedély nélkül történt.

Banki álláspontok az ingatlan valós és ingatlan-nyilvántartásbeli eltérése esetén

A pénzintézetek szabályzata eltér fenti kérdésben. Van olyan hitelintézeti álláspont, mely szerint az ingatlannak csak azon része kerül felértékelésre, amely a térképmásolaton is feltüntetésre került. Amennyiben a CSOK, falusi CSOK jogosultságot a hiányosság nem érinti, úgy az ingatlan elfogadható, megfelelő.

Ezzel ellentétben több banknál szigorúbb feltételekkel találkozhatunk: elvárás, hogy az épület tényleges státusza és a térképmásolat összhangban legyen. A jogilag rendezetlen ingatlant több bank sem fogadja el, illetve jogi rendezetlenség esetén felülvizsgálatot kérnek bankon belül, ami meghosszabbítja a kérelem átfutási idejét.

Ha a térképmásolatról egy olyan melléképület, garázs hiányzik, amely független a főépülettől – fizikailag és funkcióját tekintve egyaránt – akkor nem feltétlenül ad ez elutasításre okot. Amennyiben esetleg egy épület engedély nélkül épült, akkor utólag fennmaradási engedélyt kell kérni. Ha engedéllyel történt az építés, használatbavételi engedély kiadására is sor került, csak az ingatlan-nyilvántartásbeli ügyintézés marad el, akkor földmérő közreműködésével be kell jegyeztetni az épületet a térképmásolatra.

Gyakorlati példák

Azok a bankoknál, melyek kizárólag jogilag rendezett státuszú ingatlant fogadnak el, nem várható a támogatási kérelem pozitív elbírálása, ha az ingatlan valós helyzete és a térképmásolat nem egyezik.

A kevésbé szigorú követelményeket támasztó hitelintézeteknél az alábbi eljárásra számíthatunk ilyen esetekben:

Példa I.

A megvásárolni kívánt ingatlanhoz egy szobát később építettek hozzá, ami nem szerepel a térképmásolaton.

Amennyiben a gyermekszám alapján előírt hasznos alapterületet adott szoba nélkül is eléri az ingatlan, úgy működhet a támogatás igénybevétele. (A hasznos alapterületre vonatkozó előírást falusi CSOK igénylése esetén elegendő a munkálatok végéig (maximum 3 év) teljesíteni, de ebben az esetben a költségvetést ennek megfelelően szükséges benyújtani.)

Példa II.

A kazán nem a főépületben,  hanem a térképmásolaton fel nem tüntetett melléképületben található.

CSOK igénylésénél ez problémát jelent,  hiszen már a támogatási kérelem benyújtásakor eleget kell tenni a fűtésre vonatkozó követelménynek, azaz elvárás, hogy a kazánház fel legyen tüntetve a térképmásolaton, hiszen az nélkülözhetetlen a főépület használatában.

Falusi CSOK esetén a támogatási kérelem benyújtásakor még nem feltétel a megfelelő fűtési mód. Ez tehát nem lenne kizáró ok, ha a benyújtott költségvetés tartalmazná a megfelelő fűtési mód kialakítását.

Példa III.

A főépület mellett található egy melléképület is, ami nem szerepel a térképmásolaton.

CSOK igénylésnél ez nem jelentene kizáró okot, ha maga a főépület feltüntetésre került a térképmásolaton és az ingallan minden egyéb követelménynek megfelel.

Falusi CSOK keretén belül azonban van lehetőség melléképület felújítását is finanszírozni. Amennyiben költségvetésünk melléképület felújításának költségét is tartalmazza, akkor alapfeltétel, hogy a melléképület már a falusi CSOK kérelem benyújtásakor fel legyen tüntetve. Ha a költségvetés melléképület felújítását nem tartalmazza, úgy nem jelenet problémát, ha az nem szerepel a térképmásolaton.

Példa IV.

Amellett, hogy a térképmásolaton több, építési engedély nélkül az épülethez hozzáépített helyiség sincs feltüntetve, a telek beépítettsége meghaladja a megengedett mértéket.

Azoknál a bankoknál, amelyek értékbecslés során csak azokat a helyiségeket veszik figyelembe, melyek a térképmásolaton szerepelnek, ez nem jár elutasítással abban az eseten, ha a térképmásolaton fel nem tüntetett helyiségek nélkül is teljesülnek a támogatott ingatlannal szembeni feltételek.

Ellenben ha e helyiségek nélkül az ingatlan nem teljesíti a CSOK, falusi CSOK követelményeket, akkor ez probléma. Ha a beépítés nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt és a beépítettség meghaladja a megengedett mértéket, akkor fennmaradási engedély sem adható ki, az illetékes építési hatóság bontást írhat elő.

Összegzés

Lakásvásárlás esetén nincs szükség térképmásolatra, de amennyiben családi házas jellegű ingatlant szeretnénk CSOK, falusi CSOK igénybevételével vásárolni, minden esetben célszerű összevetni a térképmásolatot az ingatlan valós helyzetével azért, hogy ne az adásvételkor vagy esetleg később, már a bankban értékbecslés során szembesüljünk fenti problémával. Ha az ingatlan tényleges státusza és a térképmásolat nem egyezik és ezzel tisztában vagyunk, célirányosan ahhoz a pénzintézethez nyújthatjuk be támogatási igényünket, ahol ez nem fog problémát okozni. Szakértőink segítségével megtalálhatják az adott helyzetnek megfelelő hitelintézetet!

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes CSOK, falusi CSOK tájékoztatás!

Javasoljuk, hogy még az adásvételi szerződés megkötését megelőzően kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását. Szakértőink fenti, egyedi esetek ügyintézésében is készséggel állnak rendelkezésre! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK, falusi CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
89 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szép napot!
Falusi csokra vásárolunk házat (5+5+5 ÁFA). Hitelt nem igényeltünk. Takarékbank. A ház vételára: 6.500.000 Ft. A ház forgalmi értéke: 6.400.000 Ft. Költségvetésünk: 24.000.000 Ft. A ház várható forgalmi értéke: 12.800.000 Ft
Nem értem, hogy ha ráköltök 24 milliót, nem kicsit korszerűsítem, akkor miért csak 6.4 millióval fog többet érni? Azt mondták, hogy emiatt a bank rizikósnak ítélheti és el is utasíthatják.
Ez igaz?

Jó napot!
Érdeklődnék! Falusi csok igénylésével szeretnénk házat vásárolni.
Szeretném tudni, ha nem minden helység fűtött, ez jelenthet-e gondot a támogatással kapcsolatban? A többi helyiségben, ha később önerőből pótolnánk a fűtést, úgy megkaphatjuk a támogatást? (Konvektorra gondolok.)
Válaszát előre is köszönöm!

Érdeklődni szeretnék. Bementem érdeklődni a falusi csokkal kapcsolatban. Kb. 5 perc múlva távoztam, mert azt mondták, hogy nem jó az önkormányzatnál közhasznú munkás fizetésem. Nem tudok érvényesülni. Hozzáteszem 4 gyermeket nevelek. Hova menjek 3 műszakba dolgozni, mikor így is örülök, hogy helyben foglalkoztatnak. Egy ovis, a másik 3 iskolás. Nem értem.

Üdvözlöm
Egy családi ház vásárlás előtt állunk. CSOKot szeretnék igényelni. Kiderült, hogy a házhoz nincs bekötve a csatorna és a térképmásolaton nincs feltüntetve egy terasz és egy melléképület.
Az lenne a kérdésem, előbb ezeket feltétlenül oldjuk meg és csak utána forduljunk a hitelintézethez avagy kérelmezhetjük a CSOKot azonnal.
Köszönöm szépen.

Mi van abban az esetben, ha a házaspárnak nincs tb-je?

A megvásárolni kívánt ingatlan elülső 100 nm része fallal van elválasztva a hátulsó műhelytől. A műhely egy kb. 12 nm része nincs feltüntetve a földhivatali térképen. A két rész közös tetővel rendelkezik, de nincs köztük átjárhatóság. Ez kizáró ok lehet a falusi csok igénylése esetén? Illetve egy garázs (blokk téglás) is megtalálható a telken, ami szintén nem szerepel a térképen, azonban ez sem hasznos alapterület, értéket nem képvisel.

Jó estét!
Kérdésem a következő: falusi csok + csok hitelt szeretnénk igényelni. A térképmásolaton csak a lakóház szerepel pontosan, a melléképület viszont, ami a ház folytatásában van, nem szerepel a térképmásolaton.
Ez lehet-e elutasítás oka a bírálatnál?

Nekem volt egy cégem és megbüntettek, de a fizetésemből vonják.
Igényelhetem-e a falusi csokot?

Azt szeretném megkérdezni, hogy én mint eladó, nem voltam tisztában az ingatlanom vázrajz eltérésével, ezáltal a vevőmnek elutasították a csok kérelmét. Köteles vagyok visszafizetni a foglalót? Ingatlanos erről nem szólt, de kifizettem már a sikerdíjat!
Köszönöm.

Igényeltük a falusi csokot ápolási díjra. A bírálatnál tartunk. Mennyi idő? Most már egy hete bírálják!

Nekünk is térképmásolatba a kötöttek bele. Azaz a nappalim szélessége 3.8 méter, de a térkép szerint csak 2.6 méter. Nem bővítettünk soha és most is csak korszerűsíteni szeretnénk.

Szia!
Csok+hitel-re vennénk kétszintes ingatlant. Gond, ha csak kívül van lépcső, és úgy lehet a felső szintre jutni?

A gyes bele számít a tb jogosultságba? 2 gyermekét egyedül nevelő anyuka vagyok.

Sziasztok!
Kizáró ok lehet, hogy nincs szőnyeg a 60 éve nem lakott ingatlanban? Csak az egyik szobába van, a többiben is van, de nem faltól falig. Alatta a beton, nyilván. Más minden rendbe van, ami fontos (víz, villany, stb.), mi majd laminált parkettát tennénk le.

Tisztelt szakértő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a falusi csoknál mennyi a folyósítási díj és az értékbecslő? OTP-nél intézzük, amit a bankba kell beadnunk.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt szakértő!
Falusi csokkal szeretném a nyílászárókat kicserélni a családi házunkon, viszont a térképszelvényen az új tető nincs feltüntetve. Még nincs lezárva az e napló, közben a vállalkozó megszűnt. Még nem telt le az 5 év, engedély volt rá. Megkaphatom-e a csokot? A lakás alaprajza nem változott, csak a tető.
Üdvözlettel.
Mariann

Tisztelt Szakértő!
Falusi csoknál elutasításra kerülhet, ha a konyhai részén jelenleg csak csapkiállás van?

Kizáró ok, ha abban az ingatlanban élünk, oda vagyunk bejelentve, amit meg szeretnénk venni Falusi csokkal?

T. Szakértő!
OTP Csok támogatással és 10 milliós hitellel szeretnénk kiegészíteni egy használt családi ház vásárlását, melynek a vételára 32 millió forint. Elbukhatjuk-e amiatt, hogy a garázs szoba lett, de nem lett átminősítve? Eredetileg egybeépült a házzal, de lapos tetős, nem egy tető alatt van, illetve be lett falazva a garázs ajtaja és belülről lehet megközelíteni. A ház többi részével nincs gond, ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a szobát, akkor is megfelel minden szempontból, méret szempontjából is.
Nagyon tetszik nekünk ez a ház, most szeretnénk szerződni, de ez nagy dilemma nekünk…
Gyors válaszát előre is köszönjük.
Zsolt

Tisztelt Hitelnet!
Falusi Csokra vásárolnánk végrehajtás alatt álló ingatlant! Van erre lehetőség?
Köszönöm válaszukat!
Márti

Kedves Hitelnet!
A térképmásolattól való eltérést melyik bank nézi el, melyik az engedékenyebb és melyik a szigorúbb? Egy 7 nm kis előtérről lenne szó, ami már kB. 40 éve ott áll és az előző tulaj kapott így is rá csokot.
Köszönöm.

Tisztelt hitelnethu!
Falusi CSOK-kal szeretnénk ingatlant vásárolni. 2 hete kaptuk meg a tájékoztatást , hogy első körben elutasítja a bank a kérelmünket, arra hivatkozva, hogy el van húzva a mosogatószekrény a faltól, így nem biztosított a szennyvíz elvezetés. Szennyvízkiállás ott van! Fellebbeztünk. Visszahelyeztük a szekrényt a falhoz. Értékbecslés felülvizsgálatot kértünk. 12 napja beküldte az értékbecslő a vizsgálati eredményt. Azóta semmi válasz. Telefonon azt a tájékoztatást kapom, hogy majd hívnak, ha lesz eredmény. Mit tehetek ilyen esetben?
Válaszukat előre is köszönöm!
Zsófi

Lehet-e a CSOK elutasításának oka, hogy az ingatlant rokontól vásárolták?

Tisztelt Cím!
Egy fázis 32 A az ingatlanom betápja. Finanszírozható-e a 3 fázis bekötése falusi CSOK-ból.
Köszönettel: Csaba

Falusi csokra szeretnék házat venni, ami tömés ház.
Erre is kérhetem a falusi csokot?

Tisztelt ügyintéző!
Egy olyan kérdésem lenne hogy felszeretnénk venni a csokot. Már a háznál volt kint az értékbecslő is viszont a konyhát ami található az épületben szobának használták de a tűzhely benne van és azt mondták az a követelmény hogy bent kell lenni a mosogatónak is. Az ügyintézőnk viszont azt mondta ez nem akadály. Az lenne a kérdésem hogy ez tényleg feltétele e a csoknak?

Kedves Hölgyem/ Uram!
4 gyermek után vennénk igénybe a falusi csok-ot vásárlás és korszerűsítésre.
1. Feltétel, hogy minden helységben legyen fűtés, a fürdőben is?
2. A konyhában is legyen vízkiállás, és ablak is?
3. Valamint jár még nekem a falusi csok, ha már van a nevünkön egy lakás?
4. Közösen a férjemmel kell felvennem fele-fele tulajdonnal , vagy lehet csak egyikőnk nevére is?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Üdvözlöm.
Azt szeretném megtudni, mik a falusi csok feltételei.
Hogyan kell elindulni?
Köszönöm.

Tisztelt Ügyintéző!
Kérdésem, hogy az általam vásárolni kívánt házban központi fűtés van, de a kazánház egyszerre épült a főépülettel 93-ban, viszont a kazánház nincs a térképen! Sajnos különfélék a vélemények. Volt ahol az szerepelt, hogy ha nincs a térképen, akkor nincs is fűtés, de PM utasítás alapján elméletileg el kell fogadni ettől függetlenül a banknak.
Kérem segítsen egy rendelkezés, vagy törvényi rámutatással helyreigazítást adni!
Köszönettel: László

Tisztelt hitelnet.hu!
Eladás alatt áll az ingatlanunk, amire bár be van jegyezve a végrehajtási jog, amit fizettünk részletben. Kaptunk egy kedvező ajánlatot az OTP faktoring, ha eladjuk nov.31-ig, akkor a fele tartozás kifeztésével ki van egyenlítve.
Most van egy vevő, aki megvásárolná falusi csokra.
Kérdésem, hogy így tud-e igényelni a vevő falusi csokot?
Köszönettel: Mónika