Ezért utasítják el leggyakrabban a CSOK és falusi CSOK kérelmet!

A CSOK mellett már több mint egy éve van lehetőség preferált településeken falusi CSOK igénylésére is. A személyi feltételek közel azonosak a CSOK igénylés feltételeivel. A támogatott ingatlannal szembeni elvárások kevésbé szigorúak, mégis ez az, ami miatt legtöbbször elutasításre kerül a falusi CSOK kérelem. Mutatjuk, mire kell figyelni CSOK-kal, falusi CSOK-kal finanszírozni kívánt ingatlanok esetében!

Ingatlannal szemben támasztott követelmények falusi CSOK igénylése esetén

A falusi CSOK elvileg minden olyan ingatlan esetében igénybe vehető, amely a támogatási kérelem benyújtásakor rendelkezik legalább egy 12 m2 hasznos alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, illetve ez utóbbi hiányában további, legalább 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel.

A gyakorlatban mégsem ilyen egyeszerű a helyzet. Tapasztalataink alapján a legtöbb problémát az okozza, ha az ingatlan tényleges státusza nincs összhangban a térképmásolattal.

Ingatlannal szemben támasztott követelmények CSOK igénylése esetén

CSOK igénylésénél nem elegendő, ha az ingatlan a támogatási kérelem benyújtásakor rendelkezik legalább egy 12 m2 hasznos alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, illetve ez utóbbi hiányában további, legalább 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel. Ezen túlmenően kell, hogy legyen a házban fürdőhelyiség és WC.

Az alábbi közművekkel – melyek kialakítását falusi CSOK igénylés esetén elegendő 3 éven belül teljesíteni – CSOK igénylésnél már a támogatási kérelem benyújtásakor rendelkeznie kell a lakóingatlannak:

  • közműves villamos energia szolgáltatással,
  • egyedi fűtési móddal,
  • közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Támogatás igénylésénél probléma, ha a valóság és a térképmásolat nem egyezik?

Számos olvasói megkeresést kaptunk az elmúlt időszakban azzal kapcsolatban, hogy a CSOK, falusi CSOK kérelem benyújtását köveő értékbecslés során különböző problémák merültek fel. A gondot szinte minden esetben az okozta, hogy az ingatlan tényleges és ingatlan-nyilvántartási státusza eltért egymástól.

Milyen eltérések lehetségesek a valóság és a térképmásolat között?

Gyakori eset, hogy az ingatlanhoz hozzáépítettek további helyiséget, teraszt lépcsővel, esetleg melléképületet, de ennek a térképmásolaton történő feltüntése elmaradt. Előfordult, hogy az ingatlan építése, bővítése engedély nélkül történt.

Banki álláspontok az ingatlan valós és ingatlan-nyilvántartásbeli eltérése esetén

A pénzintézetek szabályzata eltér fenti kérdésben. Van olyan hitelintézeti álláspont, mely szerint az ingatlannak csak azon része kerül felértékelésre, amely a térképmásolaton is feltüntetésre került. Amennyiben a CSOK, falusi CSOK jogosultságot a hiányosság nem érinti, úgy az ingatlan elfogadható, megfelelő.

Ezzel ellentétben több banknál szigorúbb feltételekkel találkozhatunk: elvárás, hogy az épület tényleges státusza és a térképmásolat összhangban legyen. A jogilag rendezetlen ingatlant több bank sem fogadja el, illetve jogi rendezetlenség esetén felülvizsgálatot kérnek bankon belül, ami meghosszabbítja a kérelem átfutási idejét.

Ha a térképmásolatról egy olyan melléképület, garázs hiányzik, amely független a főépülettől – fizikailag és funkcióját tekintve egyaránt – akkor nem feltétlenül ad ez elutasításre okot. Amennyiben esetleg egy épület engedély nélkül épült, akkor utólag fennmaradási engedélyt kell kérni. Ha engedéllyel történt az építés, használatbavételi engedély kiadására is sor került, csak az ingatlan-nyilvántartásbeli ügyintézés marad el, akkor földmérő közreműködésével be kell jegyeztetni az épületet a térképmásolatra.

Gyakorlati példák

Azok a bankoknál, melyek kizárólag jogilag rendezett státuszú ingatlant fogadnak el, nem várható a támogatási kérelem pozitív elbírálása, ha az ingatlan valós helyzete és a térképmásolat nem egyezik.

A kevésbé szigorú követelményeket támasztó hitelintézeteknél az alábbi eljárásra számíthatunk ilyen esetekben:

Példa I.

A megvásárolni kívánt ingatlanhoz egy szobát később építettek hozzá, ami nem szerepel a térképmásolaton.

Amennyiben a gyermekszám alapján előírt hasznos alapterületet adott szoba nélkül is eléri az ingatlan, úgy működhet a támogatás igénybevétele. (A hasznos alapterületre vonatkozó előírást falusi CSOK igénylése esetén elegendő a munkálatok végéig (maximum 3 év) teljesíteni, de ebben az esetben a költségvetést ennek megfelelően szükséges benyújtani.)

Példa II.

A kazán nem a főépületben,  hanem a térképmásolaton fel nem tüntetett melléképületben található.

CSOK igénylésénél ez problémát jelent,  hiszen már a támogatási kérelem benyújtásakor eleget kell tenni a fűtésre vonatkozó követelménynek, azaz elvárás, hogy a kazánház fel legyen tüntetve a térképmásolaton, hiszen az nélkülözhetetlen a főépület használatában.

Falusi CSOK esetén a támogatási kérelem benyújtásakor még nem feltétel a megfelelő fűtési mód. Ez tehát nem lenne kizáró ok, ha a benyújtott költségvetés tartalmazná a megfelelő fűtési mód kialakítását.

Példa III.

A főépület mellett található egy melléképület is, ami nem szerepel a térképmásolaton.

CSOK igénylésnél ez nem jelentene kizáró okot, ha maga a főépület feltüntetésre került a térképmásolaton és az ingallan minden egyéb követelménynek megfelel.

Falusi CSOK keretén belül azonban van lehetőség melléképület felújítását is finanszírozni. Amennyiben költségvetésünk melléképület felújításának költségét is tartalmazza, akkor alapfeltétel, hogy a melléképület már a falusi CSOK kérelem benyújtásakor fel legyen tüntetve. Ha a költségvetés melléképület felújítását nem tartalmazza, úgy nem jelenet problémát, ha az nem szerepel a térképmásolaton.

Példa IV.

Amellett, hogy a térképmásolaton több, építési engedély nélkül az épülethez hozzáépített helyiség sincs feltüntetve, a telek beépítettsége meghaladja a megengedett mértéket.

Azoknál a bankoknál, amelyek értékbecslés során csak azokat a helyiségeket veszik figyelembe, melyek a térképmásolaton szerepelnek, ez nem jár elutasítással abban az eseten, ha a térképmásolaton fel nem tüntetett helyiségek nélkül is teljesülnek a támogatott ingatlannal szembeni feltételek.

Ellenben ha e helyiségek nélkül az ingatlan nem teljesíti a CSOK, falusi CSOK követelményeket, akkor ez probléma. Ha a beépítés nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt és a beépítettség meghaladja a megengedett mértéket, akkor fennmaradási engedély sem adható ki, az illetékes építési hatóság bontást írhat elő.

Összegzés

Lakásvásárlás esetén nincs szükség térképmásolatra, de amennyiben családi házas jellegű ingatlant szeretnénk CSOK, falusi CSOK igénybevételével vásárolni, minden esetben célszerű összevetni a térképmásolatot az ingatlan valós helyzetével azért, hogy ne az adásvételkor vagy esetleg később, már a bankban értékbecslés során szembesüljünk fenti problémával. Ha az ingatlan tényleges státusza és a térképmásolat nem egyezik és ezzel tisztában vagyunk, célirányosan ahhoz a pénzintézethez nyújthatjuk be támogatási igényünket, ahol ez nem fog problémát okozni. Szakértőink segítségével megtalálhatják az adott helyzetnek megfelelő hitelintézetet!

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes CSOK, falusi CSOK tájékoztatás!

Javasoljuk, hogy még az adásvételi szerződés megkötését megelőzően kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását. Szakértőink fenti, egyedi esetek ügyintézésében is készséggel állnak rendelkezésre! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK, falusi CSOK ügyintézést is!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
53 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kizáró ok, ha abban az ingatlanban élünk, oda vagyunk bejelentve, amit meg szeretnénk venni Falusi csokkal?

T. Szakértő!
OTP Csok támogatással és 10 milliós hitellel szeretnénk kiegészíteni egy használt családi ház vásárlását, melynek a vételára 32 millió forint. Elbukhatjuk-e amiatt, hogy a garázs szoba lett, de nem lett átminősítve? Eredetileg egybeépült a házzal, de lapos tetős, nem egy tető alatt van, illetve be lett falazva a garázs ajtaja és belülről lehet megközelíteni. A ház többi részével nincs gond, ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a szobát, akkor is megfelel minden szempontból, méret szempontjából is.
Nagyon tetszik nekünk ez a ház, most szeretnénk szerződni, de ez nagy dilemma nekünk…
Gyors válaszát előre is köszönjük.
Zsolt

Tisztelt Hitelnet!
Falusi Csokra vásárolnánk végrehajtás alatt álló ingatlant! Van erre lehetőség?
Köszönöm válaszukat!
Márti

Kedves Hitelnet!
A térképmásolattól való eltérést melyik bank nézi el, melyik az engedékenyebb és melyik a szigorúbb? Egy 7 nm kis előtérről lenne szó, ami már kB. 40 éve ott áll és az előző tulaj kapott így is rá csokot.
Köszönöm.

Tisztelt hitelnethu!
Falusi CSOK-kal szeretnénk ingatlant vásárolni. 2 hete kaptuk meg a tájékoztatást , hogy első körben elutasítja a bank a kérelmünket, arra hivatkozva, hogy el van húzva a mosogatószekrény a faltól, így nem biztosított a szennyvíz elvezetés. Szennyvízkiállás ott van! Fellebbeztünk. Visszahelyeztük a szekrényt a falhoz. Értékbecslés felülvizsgálatot kértünk. 12 napja beküldte az értékbecslő a vizsgálati eredményt. Azóta semmi válasz. Telefonon azt a tájékoztatást kapom, hogy majd hívnak, ha lesz eredmény. Mit tehetek ilyen esetben?
Válaszukat előre is köszönöm!
Zsófi

Lehet-e a CSOK elutasításának oka, hogy az ingatlant rokontól vásárolták?

Köszönöm a tájékoztatást! Viszont lenne még 1 további kérdésem. Abban az esetben, ha a fiatal pár hitelre vásárolt 1 olyan kicsi házat, ami nem bővíthető és a meglévő 2 gyermek után 3.-at is szeretnének, van-e valamilyen megoldás, hogy a CSOK-ot megkaphassák és 1 nagyobb ingatlant vegyenek akár úgy is, hogy ezt a kicsi házat megtartják fizetve az erre felvett hitelt tovább?
Válaszukat előre megköszönve, tisztelettel M-né

Tisztelt Cím!
Egy fázis 32 A az ingatlanom betápja. Finanszírozható-e a 3 fázis bekötése falusi CSOK-ból.
Köszönettel: Csaba

Kedves Csaba!
A falusi CSOK elektromos hálózat esetében annak teljes körű cseréjére, kiépítésére, bevezetésére igényelhető.

Falusi csokra szeretnék házat venni, ami tömés ház.
Erre is kérhetem a falusi csokot?

Tisztelt ügyintéző!
Egy olyan kérdésem lenne hogy felszeretnénk venni a csokot. Már a háznál volt kint az értékbecslő is viszont a konyhát ami található az épületben szobának használták de a tűzhely benne van és azt mondták az a követelmény hogy bent kell lenni a mosogatónak is. Az ügyintézőnk viszont azt mondta ez nem akadály. Az lenne a kérdésem hogy ez tényleg feltétele e a csoknak?

Kedves Réka!
Igen, az ingatlannak meg kell felelnie annak a feltételnek, hogy rendelkeznie kell konyhával, ahol van ablak illetve főzési és vízvételi lehetőség. Tehát kell a csaptelep amiből víz folyik és alá egy mosogatótálca.

Kedves Hölgyem/ Uram!
4 gyermek után vennénk igénybe a falusi csok-ot vásárlás és korszerűsítésre.
1. Feltétel, hogy minden helységben legyen fűtés, a fürdőben is?
2. A konyhában is legyen vízkiállás, és ablak is?
3. Valamint jár még nekem a falusi csok, ha már van a nevünkön egy lakás?
4. Közösen a férjemmel kell felvennem fele-fele tulajdonnal , vagy lehet csak egyikőnk nevére is?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Kedves Magdolna! Falusi CSOK esetében nem feltétel, hogy minden helyiség rendelkezzen fűtéssel az igényléskor, azonban a költségvetésnek tartalmaznia kell a fűtés kiépítési munkálatokat, és vállalniuk kell, hogy a lakás legkésőbb a korszerűsítést követően rendelkezik egyedi fűtési móddal. A konyhának főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérnek kell lennie. Tehát szükséges, hogy legyen ablak, illetve főzési és vízvételi lehetőség már az értékbecslés alatt is. A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot, ez nem jelent problémát. A jogosultság feltétele, hogy mindketten szerezzenek tulajdonrészt a támogatott ingatlanban. A tulajdoni arányra vonatkozó előírás nincs. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online… Továbbiak »

Üdvözlöm.
Azt szeretném megtudni, mik a falusi csok feltételei.
Hogyan kell elindulni?
Köszönöm.

Kedves Tibor!
A Falusi CSOK feltétele, hogy az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen legyen.
A jogosultság egyik feltétele, hogy az igénylők legalább egyike rendelkezzen 1 éves, 10 millió Ft esetén 2 éves folyamatos TB jogvszonnyal.
Feltétel még a támogatott személyek bűntetlen előélete illetve, hogy az igénylőnek köztartozása ne legyen.
A Falusi CSOK-ról bővebben IDE kattintva tájékozódhat részletesen.
Amennyiben a jogosultsági feltételek teljesülnek, javasoljuk hogy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Tisztelt Ügyintéző!
Kérdésem, hogy az általam vásárolni kívánt házban központi fűtés van, de a kazánház egyszerre épült a főépülettel 93-ban, viszont a kazánház nincs a térképen! Sajnos különfélék a vélemények. Volt ahol az szerepelt, hogy ha nincs a térképen, akkor nincs is fűtés, de PM utasítás alapján elméletileg el kell fogadni ettől függetlenül a banknak.
Kérem segítsen egy rendelkezés, vagy törvényi rámutatással helyreigazítást adni!
Köszönettel: László

Kedves László!
Információink szerint is a kazánházat fel kell tüntetni a térképmásolaton a CSOK jogosultsághoz.

Tisztelt hitelnet.hu!
Eladás alatt áll az ingatlanunk, amire bár be van jegyezve a végrehajtási jog, amit fizettünk részletben. Kaptunk egy kedvező ajánlatot az OTP faktoring, ha eladjuk nov.31-ig, akkor a fele tartozás kifeztésével ki van egyenlítve.
Most van egy vevő, aki megvásárolná falusi csokra.
Kérdésem, hogy így tud-e igényelni a vevő falusi csokot?
Köszönettel: Mónika

Kedves Mónika!
Végrehajtás alatt lévő ingatlan CSOK-kal történő megvásárlása speciális eset, azonban van olyan bankpartnerünk, ahol lehetőség van erre.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat.

A lakás 61 m2-es, kibontották az összes válaszfalat, amik nem fő tartófalak, kivéve a fürdő és a kamra válaszfalát. A többi helyiség jelenleg egy légteret képez. A fürdőszoba aljzata is fel lett bontva, a víz ki van zárva a külső aknában, a villany is ki van kötve, és fűtést is csak az ebédlőben lévő kandallóval lehet biztosítani a társasházi lakásban, tehát jelenleg nincs lakható állapotban sem a fürdő, sem a konyha nem használható és szoba sincs effektíve kialakítva. A település szerepel a falusi CSOK-kal támogatott települések listáján. Kérdésem az lenne, hogy falusi CSOK igényelhető-e vásárlás és korszerűsítés (felújítás) céljából erre… Továbbiak »

Kedves István!
A leírtak alapján a ház nem felel meg a CSOK előírásoknak. A háznak mindenképpen rendelkeznie kell egy konyhával már az igényléskor. Bővebben a témában IDE kattintva olvashat.

Tisztelt Hitelnet,
Az eladandó ingatlanunk egy 50 éves ház Bucsán Békés megyében az ingatlan tényleges státusza és a térképmásolat nem egyezik és ezzel tisztában vagyunk, célirányosan esetünkben melyik pénzintézethez nyújthatják be a leendő vevőink támogatási igényünket, ahol ez nem fog problémát okozni.?Jelen esetben melyik a számukra megfelelő hitelintézet?

Kedves Éva!
Kérjük, hogy töltse ki online adatlapunkat és bővebb információk ismeretében Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek!

Tisztelt szakértő! Olyan kérdésem lenne, hogy (NEM falusi) CSOK, sima támogatást igényelnénk. A bankban szembesültünk azzal, hogy a telkünkön van egy földhivatalnál be nem jegyzett, több mint 10 éve épült közművesített kisház és ez bizony a bank álláspontja szerint gondot okozhat az értékbecslő eljárásánál. Fennmaradási engedélyt kellene kérnünk, hogy összhangban legyen a valóság a térképmásolattal, ebbe beletörődtünk. Annak szeretnénk viszont előzetesen utánajárni, lehet-e olyan kimenetele az építésügyi hatóságnál történő engedélyeztetésnek, hogy valamiért nem maradhat mégsem ott az épület, bontatni kell. Állapota jó, viszont a telek beépítettségi maximumát túllépi. Állítólag mivel több évtizede áll már, ez az épület szerzett jognak minősül.… Továbbiak »

Tisztelt hitelét ügyintéző! Van egy saját tulajdonú családi házam, aminek a tetőteret szeretném beépíteni bővítés, korszerűsítés címen falusi csok keretében. Kérdésem az lenne alsó szinten gáz vegyes tüzelésű radiátorok központi fűtés adott. A felső szintre szintén tervezem a radiátorok elhelyezését, viszont kiegészítésként hűtő fűtő klímát is szeretnék H tarifás óra kialakítással, mivel a házban csak egy fázis van. Szeretném ezt három fázisára bővíteni, mivel a beépítésével és az elektromos fogyasztókkal, illetve a későbbiekben napelem telepítések három fázisa lenne szükség az 6-7 kw rendszer kiépítése miatt. A hűtő fűtő klíma, illetve a három fázis ily módon való kivitelezése elvégezhető-e a falusi… Továbbiak »

Üdvözlöm!
Nekem az volna a kérdésem , hogy negatív khr listás vagyok, és hogy így milyen esély van rá, hogy ki tudjam használni a csok-ot? 5 gyermekünk van, idáig semmilyen támogatást nem használtunk ki..

Kedves András!
A CSOK jogosultságot nem befolyásolja a KHR információ. Amennyiben a családi otthonteremtési kedvezmény mellé kölcsönt nem kíván felvenni, akkor a bankok a támogatott személyek KHR státuszát nem vizsgálják.
A CSOK jogoultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Jó napot!
Ha van köztartozása a páromnak, akkor már nem igényelhető a Falusi Csok?

Kedves Judit!
A köztartozás kizáró ok CSOK igénylésnél.

Gyes vagy főállású anyaként igénybe lehet venni? Egyedülálló vagyok, 7 gyerekem van.

Kedves Tamás!
A GYES és a főállású anyasági támogatást sajnos nem keletkeztet TB jogviszonyt, ami a jogosultság feltétele.

Nincs munkahelyem, augusztus 13-ig voltam biztosítva. Ha befizetem magam után a TB járulékot, úgy fel tudom venni a falusi CSOKOT?

Kedves Anita!
A saját maga után fizetett TB nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt, csak egészségbiztosítási jogviszonyt.

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy az mióta kizáró ok, hogy a konyhában nincs mosogató, ott volt a csaptelep, de nem volt alatta mosogató. Egy felújításra szoruló vidéki házról beszélünk. Először az volt a probléma, hogy a faluban nincs kiépítve csatorna hálózat. Gondolom itt rájöttem, hogy ez hülye kifogás, mert nem kizáró ok, utána ez volt az elutasítás oka, a mosogató. Ez könyörgöm szánalmas! Ott az új konyhabútor, de ne már, ez ismét egy szánalmas kifogás.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Üdvözlettel.
Kata

Tisztelt Szakértők, Hozzászólók! Nem csak a fent említett cikk esetén utasítják el a falusi CSOK kérelmét. A mi esetünkben a Falusi CSOK igénylése kisérletekor ez történt: Az ingatlan teljes mértékben megfelel a falusi CSOK feltételeinek. Mivel ez az ingatlan, saját szülői örökségem (1/2, 1/2 arányban) erre nem lehet igénybe venni a falusi CSOK támogatást, hogy ez az ingatlan teljes egészében az én tulajdonom legyen. Így jogilag bármiféle fejlesztés, korszerűsítés a másik tulajdonos beleegyezése nélkül kivitelezhetetlen. Viszont a szomszéd (Pista bácsi) ingatlanát, minden nehézségek nélkül megvásárolhatnám. Arra az ingatlanra amit szüleim építették annak az 1/2 részének megvásárlására nem kaphatok CSOK támogatást.… Továbbiak »

Mi 2009-ben igényeltünk 2 gyerek után szocpolt lakásbővítésre. Most igényeltük a Falusi Csok-ot fűtéskorszerűsítésre. Minden igazolást beszereztünk, az értékbecslőt kiküldte a bank 62.000 Ft befizetése után. Telefonon értesítettek, hogy elutasították a kérelmünket, mert régebben igénybe vettük a támogatást. Helyes volt ez az eljárás? A bank ugyanis tudta a korábbi igényünket, kértek róla másolatot, de ennek tudatában is végigzongoráztatták velünk az egész procedúrát.

Üdvözlet! Azt szeretném kérdezni, hogy volt házastárs a hivatalos válás után, megvásárolhatja-e a másiktól falusi CSOK támogatás segítségével a másik fél tulajdonában lévő ingatlanrészt-hányadot? Válás után már nem minősülnek hozzátartozóinak! A bankok álláspontja ebben a kérdésben nem egyértelmű! Köszönöm a választ! Tisztelettel: M. S.

Kedves Sándor!
A CSOK a vonatkozó kormányrendelet értlmében az ingatlan 100%-os tulajdoni hányadának egyidejűleg történő vásárlásához használható fel. Arra tehát nincs lehetőség, hogy a kedvezmény igénybevételével vásárolja meg a másik 50%-os tulajdonrészt.

Tiszteletem!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy Falusi CSOK-ot megigényeltük házvásárlásra természetesen mellette van egy babaváró hitel és kölcsön is. Az a lényeg, hogy biztosítani kell a konyhába szellöző rendszert vagy ablakot, és nem vagyok tisztába, hogy ez kinek a dolga? A jelenlegi tulajdonosnak vagy nekünk?
Kérem mielőbbi válaszát.
Köszönöm előre is.

Kedves Klaudia!
Erre előírás nincs. A CSOK-ra viszont Önök csak úgy lesznek jogosultak, ha az ingatlan megfelel a követelményeknek.


53
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x