2021. április 21-től hatályos az a kormányrendelet, amely néhány ponton módosítja a lakásfelújítási támogatás szabályozását. Szélesedik a felújítási támogatás igénylésénél elszámolható munkálatok, valamint a támogatást igénylők köre. A támogatott otthonfelújítási kölcsönt igénylők számára könnyítés, hogy a számlabemutatásra vonatkozó, a hiteligényléstől számított 1 éves határidő is kikerült a rendeletből. Mutatjuk, a legfontosabb változásokat!

Az otthonfelújítási támogatást érintő változások

A támogatást igénylők körének bővülése

 Saját otthonuk felújítására a szolgálati lakásban élők is kérhetik a támogatást. Azok, akik munkájukból eredően a munkaadó által biztosított szolgálati lakásban élnek (pl. orvosok, nővérek, pedagógusok, katonák, lelkészek), saját tulajdonú lakóingatlanuk felújítására igényelhetik a lakásfelújítási támogatást anélkül, hogy korábban 1 évet ott laktak volna.

A felújítási munkálatok körének bővülése

Az elszámolható felújítási munkálatok köre az alábbiakkal bővült:

  • szellőztető rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje,
  • szennyvíztisztító ülepítő medence telepítése vagy cseréje

Fenti munkálatokkal kiegészülve a lakásfelújítási támogatás április 21-től az alábbi munkálatokra igényelhető:

a) víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,

b) fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,

c) fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,

d) az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,

e) a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,

f) tető cseréje, felújítása, szigetelése,

g) égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,

h) klímaberendezés beépítése, cseréje,

i) napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,

j) belső tér felújítása, ideértve

ja) a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,

jb) a galériaépítést,

jc) a belső lépcső kialakítását és cseréjét,

jd) a szaniterek beépítését vagy cseréjét,

je) a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,

jf) a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,

jg)a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét,

k) a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,

l) kerítés építése,

m) gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,

n) terasz, loggia, erkély, előtető építése,

o) térburkolat készítése, cseréje,

p) télikert kialakítása,

q) - amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül - a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,

r) alapozási szerkezet megerősítése,

s) beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje,

t) használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,

u) szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, valamint

v) szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítése vagy cseréje.

Napelemes rendszer számláját érintő változás

Napelemes rendszer számláján feltüntetett anyagköltség és ahhoz kapcsolódó vállalkozói díj továbbra sem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget, ám ebbe a költségbe nem számít bele a tetősíkba integrált, napenergia-hasznosítást biztosító tetőhéjazat költsége.

A támogatott otthonfelújítási kölcsönt érintő változások

Nem támogatott személy hiteladós bevonásának lehetősége

Az otthonfelújítási kölcsön felvételénél a hitelfelvevő olyan közeli hozzátartozót is bevonhat adóstársként, aki nem tartozik a támogatotti körbe (pl. szülő, nagyszülő, testvér, továbbá az élettársat is).

1 éven belüli számlabemutatási kötelezettség eltörlése támogatott felújítási kölcsön esetén

Minden, támogatott otthonfelújítási kölcsönt igénylőt érintő változás, hogy míg a korábbi szabályozás előírta a kölcsönfelvételtől számított 1 éven belüli számlabemutatási kötelezettséget a hitelintézet felé, addig ez az előírás a módosítással kikerült a rendeletből.

Jelzáloghitel elengedés és otthonfelújítási támogatás együttes érvényesítése

Az igényelhető támogatások összegének maximalizálását hivatott szolgálni az alábbi rendelkezés:

Támogatott otthonfelújítási kölcsön esetén, amennyiben a fennálló tartozás összege alacsonyabb az otthonfelújítási támogatás összegénél, és a támogatott személy az otthonfelújítási kölcsöntartozására korábban jelzáloghitel-csökkentési támogatást vett igénybe, akkor az otthonfelújítási támogatás összege nem lehet magasabb, mint a számlával igazolt felújítási összeg, valamint az otthonfelújítási kölcsöntartozásra igénybe vett jelzáloghitel-csökkentési támogatás összegének különbözete, és nem haladhatja meg a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha felvettünk 6 millió forint támogatott otthonfelújítási kölcsönt, mely összeget számlával tudunk igazolni, majd 3. születendő gyermekünk után kértük a 4 millió forint hitelengedést, akkor már csak a felvett kölcsön és a kapott tartozáscsökkentő támogatás különbözetére, adott esetben 2 millió forintra lehetünk jogosultak.

Ha maximálisan ki szeretnénk használni a hitelelengedésből és a felújítási támogatásból származó összeget - fenti példában – a 7 millió forintot, akkor 7 millió forintról kell számlát bemutatnunk vagy a támogatott felújítási kölcsön helyett piaci lakáshitelt igénybe venni.

Személyre szabott tájékoztatás az elérhető legkedvezőbb felújítási hitelekről

Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt az elérhető legkedvezőbb lakásfelújítási hitelekről. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy számoljon online lakáshitel kalkulátorunkkal.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
9 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Egyedül a tulajdonjog feltételnek nem felelünk az előírt felújítási támogatás igénylésére – egyenlőre a földhivatal még nem jegyezte be a tulajdonjogot, de lakcím kártyánk már a kívánt címre szól. Félő, hogy tulajdonjog bejegyzése hiánya miatt kicsúszhatunk a támogatás határidejéből. Ezt nem szeretném kockáztatni, emiatt kérdezném hogy van-e bármi lehetőség / javaslat arra vonatkozóan Önök szerint, hogy ezt elkerüljem? Igazolás esetleg az földhivatal részéről amit az Államkincstár elfogad?
Köszönettel:
Gellért

Üdvözlöm!
A munkadíjak kifizetését átutalással rendeztem, de sajnos a közlemény rovatba egyszer sem írtam bele a számla sorszámát, amivel beazonosítható lenne. Havonta maximum 1 számla, amit utalással fizettem. Ha a számla mellé csatolom a számla kivonatot és/vagy a tranzakciós igazolást, ezzel be tudják azonosítani a kifizetést vagy szükséges egyéb ügyintézés?

Mozgássérült személy jogosult-e, a változtatások alapján a lakáskorszerűsítési támogatás igénybevételére.

Adót fizető/ vendégtartó/ nyugdijas iskolás gyermekével /de nem alkalmazott és nem vállalkozó/ nyugdijasként TB-t nem fizető Miért nem jogosult a házfelujitási támogatásra?

Nyugdíjas házaspár, aki nem nevel már gyermeket, miért nem kaphat. A mai nyugdíjak mellett igazán megérdemelné.