Olvasóink gyakran számolnak be olyan esetekről, amikor a CSOK igénylés során derül ki, hogy a célingatlan valamilyen oknál fogva mégsem felel meg az elvárt követelményeknek. Gyakran olyan tényező áll az elutasítás hátterében, melynek fontosságáról a támogatás iránti kérelem benyújtása előtt nem volt tudomásuk. Most azokat a konkrét eseteket mutatjuk be, melyek az ingatlannal összefüggésben a CSOK kérelem elutasításához vezettek. Jó tudni, mire kell figyelni, ha használt házat szeretnénk vásárolni CSOK igénybevételével.

A CSOK rendelet tartalmazza, hogy milyen helyiségekkel és közművesítettséggel kell rendelkeznie a vásárolni kívánt lakóháznak, valamint arra is felhívja a figyelmet, hogy az ingatlannak – az ingatlan-értékbecslési szakvélemény alapján – a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lennie. Számos részlet van azonban, amire nem tér ki sem a kormányrendelet, sem az NGM által kiadott CSOK tájékoztató. Így gyakran a támogatási kérelem benyújtása után, adásvételi szerződéskötést és foglalóátadást követően szembesül a támogatott személy kérelme elutasításával.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében most felhívjuk a figyelmet néhány alapvető követelményre. Ha ezekkel már a lakáskeresés során tisztában vagyunk, akkor elkerülhető CSOK kérelmünk elutasítása.

Nyári konyha

Kistelepülésen található házak esetében gyakran előfordul, hogy a konyha nem a főépületben található, hanem külön bejárattal az udvarról közelíthető meg. Az úgynevezett nyári konyhával rendelkező ingatlanok sajnos nem felelnek meg a CSOK követelményeknek, ha a főépületben egyébként nincsen konyha.

Ilyen esetekben – a hatályos rendelkezések alapján – valóban jogos a hitelintézet részéről a CSOK kérelem elutasítása. A vonatkozó kormányrendelet ugyanis rögzíti, hogy CSOK igénylésénél a hasznos alapterület meghatározásánál csak a lakáson belül közvetlenül megközelíthető helyiségek vehetők figyelembe:

„Hasznos alapterület: a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, következő helyiségek − az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) szerint számított − hasznos alapterületének összege

 • a) előszoba, közlekedő,
 • b) nappali,
 • c) hálószoba,
 • d) étkező,
 • e) konyha, étkezőkonyha,
 • f) fürdőszoba,
 • g) WC,
 • h) kamra, tároló,
 • i) gardrób,
 • j) mosókonyha,
 • k) kazánhelyiség és
 • l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget”.

Vízvételi lehetőség

A vízvételi lehetőség gyakran visszatérő CSOK kérdés mind a konyha, mind a fürdőszoba tekintetében.

Konyha

Ami a konyhát illeti, a vízvételi és főzési lehetőség az előírás. A konyhában a meleg víz nem feltétel, elegendő a hideg víz, maga az ingatlan azonban kell, hogy rendelkezzen meleg víz ellátással.

Fürdőszoba

A fürdőszobában vízvételi lehetőségként elegendő lehet a kád csappal. A kézmosó nem feltétel akkor, ha az ingatlan rendelkezik külön WC-vel. Burkolat szintén szükséges.

Mindkét helyiség alkalmas kell, hogy legyen funkciójának betöltésére.

Közművek

Közműves villamosenergia szolgáltatás

Olvasóink CSOK kérelme gyakran azért került elutasításra, mert az ingatlanba eredetileg ugyan be van vezetve az áram, de azt a jelenlegi tulajdonos kiköttette, mivel nem lakott az ingatlan.

Mivel a vonatkozó kormányrendelet előírja a közműves villamosenergia szolgáltatás meglétét, ezért a banki értékbecslő helyszíni szemléjekor már működő hálózat szükséges. Ilyen esetben tehát vissza kell köttetni a villanyórát. Ellenkező esetben a hitelintézet jogosan utasítja el CSOK kérelmünket.

Egyedi fűtési mód

Egyedi fűtési módot határoz meg a CSOK rendelet, de a konkrét fűtési módok nincsenek megadva.  Információink szerint a központi fűtésen kívül a helyiségenkénti fűtési mód is elfogadható akkor, ha a fűtőberendezés a lakás elválaszthatatlan része. Fontos tehát, hogy állandó jelleggel beszerelt, beépített fűtési móddal rendelkezzen a lakóingatlan, azaz mobilberendezéssel – például hálózati csatlakozó aljzatba dugható olajradiátor, hősugárzó, fűtőpanel – történő fűtés, illetve a kéménybekötéssel működő fűtőberendezés – például kályha, kandalló vagy sparhelt – kéménybekötés nélkül nem fogadható el.

Közműves szennyvízelvezetés

Nem feltétel a közműves szennyvízelvezetés akkor, ha az adott településen (vagy településrészen) egyáltalán nincsen közcsatorna hálózat. Ebben az esetben a zárt szennyvíztároló is megfelelő.

Ha azonban az adott településen van közcsatorna hálózat, de az ingatlan nincs rákötve, akkor nem felel meg a CSOK előírásoknak. Megoldás, hogy rá kell kötni a közcsatorna hálózatra.

Közműves ívóvíz szolgáltatás

Ha az adott településen (vagy településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kútnak kell lenni.

Főmérők

Osztatlan közös tulajdonon megvalósuló építkezés esetén gyakran felmerülő kérdés a következő: szükséges-e “főmérők” kiépítése, vagy elfogadhatók az almérők is?

A közművekre vonatkozó, önálló, egyedi szerződés megkötése akkor is szükséges, ha osztatlan közös tulajdonon építkezünk és az adott ingatlanon már vannak „főmérők”. Ez már csak azért sem kerülhető el, mert a szolgáltató sem a gáz, sem az áram esetében nem szerződik almérő alapján. A közművek közül allmérő alkalmazására egyedül víz esetén van lehetőség.

Belmagasság

 A nem megfelelő belmagasság miatt szintén több támogatási kérelem került elutasításra ugyancsak kisebb településen található lakóházak esetében. Az elutasítás indoka az volt, hogy nem volt olyan helyiség a házban, ahol a belmagasság elérte a 2,5 métert.

A CSOK igénybevételével finanszírozott házban tehát kell lennie olyan nappali huzamos tartózkodásra alkalmas helyiségnek, ahol megvan a 2,5 méteres belmagasság. Ilyen helyiség lehet például a nappali. A többi helyiség esetében pedig 2,2 méter felettinek kell lenni. Ez a minimum elvárás.

Vályogház

Vályogház csak abban az esetben felel meg az előírásoknak, ha van vízszigetelés, valamint a ház körül járda és csapadékvíz elvezetés.

CSOK kérdések és válaszok online

Vidéken vásárolna családi házat, de nem tudja, hogy az adott ingatlan megfelel-e a CSOK feltételeknek? Kérdezze Szakértőinket online

Amennyiben a vételár finanszírozásához lakáshitelre is szüksége van, online lakáshitel kalkulátorunk  segítségével ismerje meg az aktuális törlesztő részleteket, majd kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását.

Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
329 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A jsz az értelmező rendelkezésben az önálló szellőzéssel rendelkező főzőhelyiséget abban az esetben írja elő, ha “ennek hiányában” kitétellel nincs főzőhelyiség. Amennyiben van konyha, annak ablaka a beépített, szellőző, ablakos szélfogóra nyílik, megfelel-e a lakhatási feltételnek?
Köszönöm!

Kedves Tibor!
Információink szerint a konyhának közvetlenül a szabadba nyíló nyílászáróval kell rendelkeznie.

A kiszemelt ingatlannal kapcsolatban 3 kérdés: Van egy engedély nélkül épült szoba, ami építési helyen kívül van – ha lebontják, CSOK-képes lesz az ingatlan? Illetve két épületszint között létra meredekségű lépcső van jelenleg, ahol az OTÉK szerinti legfeljebb 20 cm-es fellépés magasság éppen teljesül, de a 2m+sz=60-64 nem valószínű – ettől még elfogadható lehet a CSOK képesség, ha az adott szintnek egyébként független külső megközelítése is van? Végül pedig ha az eladó elviszi a konyhabútort, attól még a konyha képessége elfogadható?

Kedves Nóra!
Attól még CSOK képes az ingatlan, hogy az eladó elviszi a konyhabútort. A további kérdésekre azonban ennyi információ alapján nem tudunk pontos választ adni. Értékbecslővel történő egyeztetésre lenne szükség. Ehhez kérjük keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát vagy töltse ki online adatlapunkat!

Jó napot,
Lenne egy olyan kérdésem, hogy vásárolnánk egy ingatlant és a tulajdon lapon nem szerepel külön a ház hanem egybe van feltüntetve a kerttel.
Ez okozhat problémát falusi csok + hitelfelvételnél?

Kedves Anita!
A térképmásolaton a felépítmény és az udvar együttesen szerepel, tehát ez nem probléma.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy falusi csok esetén az 2,1 m belmagasságú konyha elfogadható-e? Van tűzhely, hideg-meleg víz, ablak. A ház többi része 2,5 m belmagasság felett van.
Szíves segítségüket köszönöm!

Kedves Viki!
Igen, elfogadható a 2,1 m belmagasságú konyha. A leírtak alapján megfelelő a konyha. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy a CSOK-ot fel lehet-e venni olyan házra, ami külterületen van?

Kedves Flóra!
Amennyiben az ingatlan tulajdoni lap szerinti megnevezése lakóház, úgy igényelhető rá a CSOK. Továbbá az ingatlan-nyilvántartásban tanya vagy birtokközpont megnevezéssel nyilvántartott ingatlanra is igényelhető falusi CSOK, amennyiben azon az előírt feltételeknek megfelelő lakóház van. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Szeretnék érdeklődni, hogy nem kizáró tényező-e lakáshiteleknél és CSOK-nál, hogy a ház szilikátból épült. Illetve, nem értékcsökkentő tényező-e a szilikát falazat puszta ténye. Köszönöm!

Kedves Krisztina!
A szilikát tégla nem kizáró tényező lakáshitel és CSOK igénylés esetén. Arról, hogy értékcsökkentő tényező-e esetlegesen vagy sem, az adott bank értékbecslője tud pontos választ adni. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és lakáshitel ügyintézést is!

Ahány embert megkérdeztem, annyiféle választ és számot kaptam a hasznos alapterületről, az is kiderült számomra támogatásonként máshogy számolják.
Az lenne a kérdésem, hogy pontosan az áfa visszatérítéshez milyen szabályok szerint kell számolni? Különösen érdekelnének a teraszok? Melyik terasz számít bele? Nekem például egy közlekedő/terasz köt össze egy teraszt a szobákkal, ez fedett lett, kilógattuk rá a tetőt, a külső oldalán csak korlát lesz (ez lényegében egy járda a ház körül csak nagy a lejtés a telkemben ezért így lehet megközelíteni kívülről a szobákat)
Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Tamás!
Pontos tájékoztatáshoz látni kellene egy alaprajzot. Amennyiben csak az ÁFA visszatérítést szeretnék igénybe venni, célszerű lenne a meglévő dokumentumokkal felkeresni egy hitelintézetet.

Tisztelt Cím!
Ha egy nagy szobából 2 kisebbet szeretnénk falusi csok vásárlás és felújítása eseten, lehet-e a válaszfal gipszkartonból vagy téglából?
Köszönöm.

Kedves Anna!
A válaszfalra vonatkozó szerkezeti megkötés nincs. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tisztelt Cím!
Ha napelemes fűtést szeretnénk a falusi csokra vásárolandó házra kérdésem, hogy muszáj előtte a retrós stílusú fürdőt és konyhát felújítani, nyílászárót kicseréltetni? Vagy ráér később is? Gazdaságilag, illetve szaldós rendszer júniusi kifutása miatt fontosabb volna a fűtés + napelem.
Válaszát köszönöm.

Kedves Anna!
A falusi CSOK egy alkalommal igényelhető. Amennyiben ez alkalommal nem kerül bele a költségvetésbe a fürdő- és konyhafelújítás, valamint a nyílászárócsere, akkor ezen munkálatokat a későbbiek folyamán a falusi CSOK keretében már nem fogják tudni elvégezni.

Elnézést, arra volnék kíváncsi, hogy nem kötelező a retrós külsőn újítani mielőtt extrább munkálatba belevágunk lsd. napelem? Mivel az ingatlanos- hitelintézőm azt mondta, hogy a házat konfortossá kell tenni vagyis a régi csővezetéket kiszedni újra cserélni + nyílászáró csere és csak utána lehet extrákban gondolkodni, úgy mint napelem. A konyhát és belső szépíteni később is ráér véleményem szerint, hisz a retrós is használható. De mit mond a szabály?
Köszönöm a segítségét.

Kedves Anna!
Arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a falusi CSOK igénybevételével finanszírozni kívánt ingatlannak, IDE kattintva részletes leírás olvasható. Bővebb tájékoztatásért kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát!

Tisztelt Szakértők!
Találtunk egy családi házat 33 millió Ft-ért, viszont kérünk elő értékbecslést. Az értékbecslő 33,4 millió Ft-ra becsülte fel, viszont talált néhány repedést a plafonon, ezért szerinte nem használható fedezetként a ház. Kérte, hogy vigyünk be egy statikai szakvéleményt, miszerint lakhatásra alkalmas állapotban van a ház, viszont a banki hitelügyintéző kiemelte, hogy ha a statikus úgy is állapítja meg, hogy alkalmas a ház, akkor sem biztos, hogy megkapjuk a lakáshitelt. Mit lehet tenni ebben a helyzet? Engedjük el ezt a házat és bukjuk a foglalót? Előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Nikoletta

Kedves Nikoletta!
Ha a helyszíni szemle során a hitelintézet megállapítja, hogy a lakás a lakhatási igények kielégítésére nem alkalmas, az igénylő a hitelintézet részére statikai szakvéleménnyel igazolhatja a lakás lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságát. A lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot igazoló statikai szakvélemény megléte esetén a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozással a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet.

Tisztelt Szakértő!
Gondot jelenthet-e, ha az értékbecslés előtt belső válaszfal bontásra kerül, vezetékcseréhez vésve vannak a falak, úgy, hogy mindeközben minden hálózat (villany, víz, gáz, fűtés) érintetlen (tehát működőképes) marad.
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gábor!
A lakhatási igényeknek való megfelelést teljesítenie kell az ingatlannak az értékbecslő helyszíni szemléje alkalmával. A helyiségekben például ezen idő alatt is megfelelő burkolat szükséges. Véleményünk szerint meg kellene várni először a helyszíni szemlét, csak azt követően nekiállni a felújításnak.

Köszönöm szépen a választ.

Üdvözlöm.
Szeretnénk megvenni egy házat, viszont le van szerelve éppen a gázóra és a cirkó kazán, de ezt csak vissza kell köttetni.
Így is jogosultak vagyunk a csokra + 3% hitelre?
Köszönöm szépen.

Kedves Mónika!
A CSOK jogosultsághoz működő hálózat szükséges. A további feltételekről fenti bejegyzésünkből és IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is.

1 4 5 6