Olvasóink gyakran számolnak be olyan esetekről, amikor a CSOK igénylés során derül ki, hogy a célingatlan valamilyen oknál fogva mégsem felel meg az elvárt követelményeknek. Gyakran olyan tényező áll az elutasítás hátterében, melynek fontosságáról a támogatás iránti kérelem benyújtása előtt nem volt tudomásuk. Most azokat a konkrét eseteket mutatjuk be, melyek az ingatlannal összefüggésben a CSOK kérelem elutasításához vezettek. Jó tudni, mire kell figyelni, ha használt házat szeretnénk vásárolni CSOK igénybevételével.

A CSOK rendelet tartalmazza, hogy milyen helyiségekkel és közművesítettséggel kell rendelkeznie a vásárolni kívánt lakóháznak, valamint arra is felhívja a figyelmet, hogy az ingatlannak - az ingatlan-értékbecslési szakvélemény alapján - a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lennie. Számos részlet van azonban, amire nem tér ki sem a kormányrendelet, sem az NGM által kiadott CSOK tájékoztató. Így gyakran a támogatási kérelem benyújtása után, adásvételi szerződéskötést és foglalóátadást követően szembesül a támogatott személy kérelme elutasításával.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében most felhívjuk a figyelmet néhány alapvető követelményre. Ha ezekkel már a lakáskeresés során tisztában vagyunk, akkor elkerülhető CSOK kérelmünk elutasítása.

Nyári konyha

Kistelepülésen található házak esetében gyakran előfordul, hogy a konyha nem a főépületben található, hanem külön bejárattal az udvarról közelíthető meg. Az úgynevezett nyári konyhával rendelkező ingatlanok sajnos nem felelnek meg a CSOK követelményeknek, ha a főépületben egyébként nincsen konyha.

Ilyen esetekben – a hatályos rendelkezések alapján - valóban jogos a hitelintézet részéről a CSOK kérelem elutasítása. A vonatkozó kormányrendelet ugyanis rögzíti, hogy CSOK igénylésénél a hasznos alapterület meghatározásánál csak a lakáson belül közvetlenül megközelíthető helyiségek vehetők figyelembe:

„Hasznos alapterület: a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, következő helyiségek − az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) szerint számított − hasznos alapterületének összege

 • a) előszoba, közlekedő,
 • b) nappali,
 • c) hálószoba,
 • d) étkező,
 • e) konyha, étkezőkonyha,
 • f) fürdőszoba,
 • g) WC,
 • h) kamra, tároló,
 • i) gardrób,
 • j) mosókonyha,
 • k) kazánhelyiség és
 • l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget”.

Vízvételi lehetőség

A vízvételi lehetőség gyakran visszatérő CSOK kérdés mind a konyha, mind a fürdőszoba tekintetében.

Konyha

Ami a konyhát illeti, a vízvételi és főzési lehetőség az előírás. A konyhában a meleg víz nem feltétel, elegendő a hideg víz, maga az ingatlan azonban kell, hogy rendelkezzen meleg víz ellátással.

Fürdőszoba

A fürdőszobában vízvételi lehetőségként elegendő lehet a kád csappal. A kézmosó nem feltétel akkor, ha az ingatlan rendelkezik külön WC-vel. Burkolat szintén szükséges.

Mindkét helyiség alkalmas kell, hogy legyen funkciójának betöltésére.

Közművek

Közműves villamosenergia szolgáltatás

Olvasóink CSOK kérelme gyakran azért került elutasításra, mert az ingatlanba eredetileg ugyan be van vezetve az áram, de azt a jelenlegi tulajdonos kiköttette, mivel nem lakott az ingatlan.

Mivel a vonatkozó kormányrendelet előírja a közműves villamosenergia szolgáltatás meglétét, ezért a banki értékbecslő helyszíni szemléjekor már működő hálózat szükséges. Ilyen esetben tehát vissza kell köttetni a villanyórát. Ellenkező esetben a hitelintézet jogosan utasítja el CSOK kérelmünket.

Egyedi fűtési mód

Egyedi fűtési módot határoz meg a CSOK rendelet, de a konkrét fűtési módok nincsenek megadva.  Információink szerint a központi fűtésen kívül a helyiségenkénti fűtési mód is elfogadható akkor, ha a fűtőberendezés a lakás elválaszthatatlan része. Fontos tehát, hogy állandó jelleggel beszerelt, beépített fűtési móddal rendelkezzen a lakóingatlan, azaz mobilberendezéssel – például hálózati csatlakozó aljzatba dugható olajradiátor, hősugárzó, fűtőpanel – történő fűtés, illetve a kéménybekötéssel működő fűtőberendezés – például kályha, kandalló vagy sparhelt – kéménybekötés nélkül nem fogadható el.

Közműves szennyvízelvezetés

Nem feltétel a közműves szennyvízelvezetés akkor, ha az adott településen (vagy településrészen) egyáltalán nincsen közcsatorna hálózat. Ebben az esetben a zárt szennyvíztároló is megfelelő.

Ha azonban az adott településen van közcsatorna hálózat, de az ingatlan nincs rákötve, akkor nem felel meg a CSOK előírásoknak. Megoldás, hogy rá kell kötni a közcsatorna hálózatra.

Közműves ívóvíz szolgáltatás

Ha az adott településen (vagy településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kútnak kell lenni.

Főmérők

Osztatlan közös tulajdonon megvalósuló építkezés esetén gyakran felmerülő kérdés a következő: szükséges-e "főmérők" kiépítése, vagy elfogadhatók az almérők is?

A közművekre vonatkozó, önálló, egyedi szerződés megkötése akkor is szükséges, ha osztatlan közös tulajdonon építkezünk és az adott ingatlanon már vannak „főmérők”. Ez már csak azért sem kerülhető el, mert a szolgáltató sem a gáz, sem az áram esetében nem szerződik almérő alapján. A közművek közül allmérő alkalmazására egyedül víz esetén van lehetőség.

Belmagasság

 A nem megfelelő belmagasság miatt szintén több támogatási kérelem került elutasításra ugyancsak kisebb településen található lakóházak esetében. Az elutasítás indoka az volt, hogy nem volt olyan helyiség a házban, ahol a belmagasság elérte a 2,5 métert.

A CSOK igénybevételével finanszírozott házban tehát kell lennie olyan nappali huzamos tartózkodásra alkalmas helyiségnek, ahol megvan a 2,5 méteres belmagasság. Ilyen helyiség lehet például a nappali. A többi helyiség esetében pedig 2,2 méter felettinek kell lenni. Ez a minimum elvárás.

Vályogház

Vályogház csak abban az esetben felel meg az előírásoknak, ha van vízszigetelés, valamint a ház körül járda és csapadékvíz elvezetés.

CSOK kérdések és válaszok online

Vidéken vásárolna családi házat, de nem tudja, hogy az adott ingatlan megfelel-e a CSOK feltételeknek? Kérdezze Szakértőinket online

Amennyiben a vételár finanszírozásához lakáshitelre is szüksége van, online lakáshitel kalkulátorunk  segítségével ismerje meg az aktuális törlesztő részleteket, majd kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását.

Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

511 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves hitelnet!
Falusi csokra szeretnék házat vásárolni. A ház lelakott, padló burkolat némelyik szobában van, némelyikben nincs, valamint bútorozatlan.
Így elutasítható?

Jó napot!
A házban, amit megvásárolnánk CSOK-kal, az áram be van vezetve, viszont ki van kapcsolva tartozás miatt.
Olyan kérdésem lenne, hogy ilyenkor mi a teendő? Van rá mód, hogy az értékbecslő szemléje előtt valahogy elintézzük?
Válaszát előre is köszönöm!

Jó napot.
Érdeklődni szeretnék, hogy egy 170 nm-es házban csak kályha van az alsó szinten a konyha mellett, ezt így elfogadják? Illetve akkor szükséges a csokhoz konyhaszekrény, mosogató és gáz? A konyha és a kályha helye is a házban van, könnyen megközelíthető, egymásból nyílnak.
Válaszát előre is köszönöm.

Üdv.
Érdeklődnék, hogy meglévő padlószőnyeg helyett laminált padlót szeretnénk.
100%-ban támogatott vagy csak 20%-ig?

Jó napot kívánok.
Olyan kérdésem lenne 3 gyermekes falusi csokot szeretnénk igénybe venni. A kérdésem az lenne, hogy külterületen fekszik az ingatlan, kivett lakóház, udvar, gazdasági épületként van feltüntetve.
Így igénybe lehet-e venni így a csokot.
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy az ingatlan megfelel-e a csok feltételeinek, ha a konyhában be van vezetve a víz és csaptelep is rá van kötve, de a konyhabútor sajnos még nem érkezett meg (már több mint egy hónapja várjuk), ugyanis ez egy teljesen felújított ingatlan, illetve van hűtő, sütő, Micro és lakhatáshoz szükséges egyéb bútorok is (kanapéágy, étkező asztal, székek, komód, ruhás szekrény, tv asztal, előszoba szekrény). A fürdőszobában, a WC-ben, valamint a kazán helyiségben is van vízvételi lehetőség.
Válaszát előre is köszönöm!

Jó napot kívánok!
Érdekelne, hogy feltöltős órát elfogad a bank, ha olyan házat vennék? Érdeklődöm.
Előre is köszönöm a választ.

Szép napot!
Baj az, ha van jelenleg 2 ház a nevemen? Ez lehet kizáró ok a csok hitelhez és a lakáshitel igényléséhez?

Szép jó napot kívánok!
Kérdésem lenne a csokkal kapcsolatban. Három gyerekkel szeretném igénybe venni, meg is kapom bank szerint. A házzal kapcsolatban lenne rejtély, a szoba m2 minimumokkal.

Üdvözlöm,
falusi csoknál sorház minek számít lakásnak vagy háznak, mi a minimum méret sorház esetében 70 nm vagy 90 nm?

Üdvözlet!
A csoknál kizáró ok lehet a kertben lévő épített medence, ami a terasz részét képezi és nem szerepel a térképmásolaton?
Köszönöm!

Szép jó estét kívánok.
Falusi csokot szeretnénk felvenni. Van egy ingatlan. Csak az lenne a kérdésem, hogy kívül a falon van egy repedés.
Mennyire befolyásolja a falusi csokot?

Jó napot!
Olyan kérdésem lenne, hogy én a csokot szeretném igénybe venni 3 gyerek után házvásárlásra, de a kinézett háznak nincs meg a tervrajza, mert régi az épület, de úgymond újítva lett. Baj-e a tervrajz hiány?

Tisztelt Hitelnet!
Meglévő házunkra szeretnénk igénybe venni a falusi csok-ot. A kérdésem az, hogy kizáró ok-e a tulajdoni lapon bejegyzett jelzálog, amit egy faktoring cég rakott rá? Ez még aktív tartozás, fizetem, ha kifizetném, akkor is egy év passzív KHR. Az úgy tudom nem kizáró ok. És ha engedménnyel fizetem vissza, az 5 év passzív KHR. Ez kizáró ok-e?
Köszönöm.

Jó napot kívánok!
Kérdésem az lenne, hogy az általunk kiválasztott ingatlan csak akkor alkalmas 3 gyerekes csokra, ha az eredeti terv szerint garázsnak szánt helyiség tárolóvá lesz átminősítve egy ajtó behelyezésével és a garázskapu leszerelésével.
Ez működő képes-e így? Pozitív lesz-e a bírálat?

Szia!
Olyan lakást vehetek falusi csokra, amiben nincs víz, sem kút?
Így megvásárolható három csokra vagy sem?

Üdvözlöm.
Házvásárlás előtt állok és az lenne a kérdésem, hogy olyan házat vennék, amin egy telken 2-ház van, viszont a víz nekünk almérő lenne.
Azt el fogják fogadni vagy ez kizáró ok?
Köszönöm a választ.

Szeretnék falusi csokra házat venni. 2 tulaja van a háznak. Az egyik tulajnak a részén van tartozás.
Hogyan tudnám megvenni a házat? Mit lehet tenni?

Üdvözlöm.
Adott egy vegyes falazatú ház (vályog-tégla). Járda van: az udvari és az utca felőli oldalon. Részlegesen van leszigetelve. Az udvar teljes hosszában van ereszcsatorna, de a szomszéd felöli oldalon nincsen. CSOK képes-e az ingatlan?
Köszönöm szépen a segítséget előre is.

Tisztelt Hitelnet!
Családi ház vásárlás elött állunk, és szeretnék igénybe venni a CSOK-ot. Az egyik szobán van egy nagyobb repedés, a fal közepétől a mennyezeten végig.
Milyen repedés fér bele a feltételbe?
Megfelel-e a CSOK feltételének?
Előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Nagymamám házát szeretnénk falusi Csokkal megvásárolni. Bonyolítja a dolog, hogy édesapám is résztulajdonos.
Meg tudnánk vásárolni?
Előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Családi ház vásárlás előtt állunk, és szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot. Az ingatlant több éve nem lakják, a felújítását félbehagyták. Víz, szennyvíz, gáz, villany bent van a házban, fürdőszoba, kád, WC van. A konyhában konyhaszekrény nincs, de csap és mosogatótálca van. Minden helyiség fűtése gázkonvektoros, a konvektorok burkolata le van szedve, de megvan. 2 szobából fel lett szedve a régi parketta, ott csak az aljzatbeton van, a többi helyiség hideg burkolt. A beltéri ajtók ki lettek szerelve tokkal együtt.
Megfelelhet ebben az állapotban az ingatlan CSOK igénylésére?
Köszönöm a válaszukat!

Tisztelt Hitelnet!
Mi házat szeretnénk vásárolni csok-kal és csok hitellel. A házhoz van építve egy terasz, ami a földhivatalnál nincs bejegyezve. El fogják ezért utasítani a hitelkérelmünket? Mi számít terasznak? Vagy milyen esetekben utasítják el a terasz miatt? Mert hallottam különböző dolgokat pl: 90 cm magasságot nem éri el, akkor nem terasz, ha nincs rajta tető, akkor nem terasz, mert nincs beépítve. Mi a konkrét meghatározása egy terasznak? Mi megy át egy értékbecslésen és mi nem?
Köszönöm a válaszukat.

Tisztelt Ügyintéző!
Szeretnék érdeklődni, hogy 2004-ben épített családi házra, ami a tulajdoni lapon építési telekként van nyilvántartva, de van rajta egy befejezésre váró családi ház, igénybe tudom-e venni a Falusi CS.O.K-ot valahogy?
Az ingatlan építési engedéllyel rendelkezik, de nincs befejezve. Közművesítve van. Fűtés csövek bent vannak. Betonozás, vakolás van meg.
Köszönöm!
Zsófia

Tisztelt hitelnet!
Falusi csokkal, meglévő 3 gyermekkel szeretnék ingatlant vásárolni, és korszerűsíteni. (5+5, jelzáloghitel nélkül.)
Személyi feltételeknek megfelelünk, viszont az ingatlannal kapcsolatosan lenne kérdésem, hogy az egyik helyiségnél a padlólap korhadt, tönkre ment, mert a tulaj PVC padlót terített rá. Illetve az ingatlan minden helyiségében kályhás fűtés volt, melyek el lettek távolítva az ingatlanból. Egyedül a konyhában található egy kályha, mely nagyon régi.
Tudomásom szerint a fűtés korszerűsítést követően is elfogadható, de a bírálatot ez nem befolyásolja?
(Vízórával, és új villanyórával az ingatlan rendelkezik.) Áram van az épületben, a vízvezetékek feltételezésem szerint cserére szorulnak.
Válaszát várom, üdvözlettel, Éva.

Tisztelt Hitelnet!
CSOK igénybevételével szeretnénk családi házat vásárolni, mely a tulajdoni lap szerint belterületen fekszik, megnevezése „Kivett lakóház, udvar, gazdasági épület”. A valóságban ez egy falu központjában álló családi ház, mely a mai kor, és a CSOK összes egyéb követelményének megfelel.
A megnevezés jelenthet problémát hitelfelvételnél?
Köszönöm előre is válaszukat!

Tisztelt Hitelnet.hu,
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy CSOK-al szeretnénk megvásárolni Budapesten egy panellakást, aminek feltétele, hogy a fürdő is fűtött legyen. Csőregiszteres fűtéscső a kád mellett megtalálható. Ez szerepel az elfogadott fűtésmódok között, de hallottam már olyat, hogy ezt nem fogadta el az értékbecslő. Több ellentétes választ kaptam, hogy valahol elfogadták, valahol nem az alábbi fűtésmódot.
Illetve mitől lehet, hogy valaki elfogadja, valaki elutasítja a fenti 2 fűtésmód egyikét?
Milyen hivatkozással, előírásra hivatkozva?
Válaszát, segítségét előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Bálint

Tisztelt hitelnet!
Azt szeretném kérdezni, hogy én egyedülállóként 2 meglévő gyermekre igénybe vettem a csokot vidéki lakásra. Volt kint az értékbecsüs, de lehetséges a konyha miatti víz ellátás miatt, mivel nincs bevezetve, csak a fürdőhelyiségbe, elutasításra kerül.
Ennek kapcsán kérdezném, hogy ha elutasításra kerül ez miatt, akkor mit tudok tenni, hogy ezt a lakást mindenképp meg tudjam vásárolni?
Nagyon szeretném ezt a lakást!
Válaszát előre is köszönöm!

Jó napot!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy folyamatban van a csok 2 gyermekre. Ma volt kint a becsüs az eladónál. Nem tudom, hogy probléma, hogy a konyhában víz nincs bekötve, de az udvaron és fürdőhelyiségben bent van.
Ez gondot jelenthet?

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy egy telken 2 ház található. Mind a kettőt egybe meg szeretnénk venni Falusi CSOKra. A tulaj egybe adja el. Lehetséges?
Hogyan kell elindítani a CSOKot?
Kell előtte foglalót letenni a házra? És ha igen, akkor elúszik az a pénz, ha elutasításra kerül a támogatás?