Ezek a bankok fogadják be a CSOK kérelmet úgy, hogy a régi lakás eladása még folyamatban van!

CSOK igénylésnél gyakori probléma, hogy a kérelmező nem tudja benyújtani CSOK kérelmét a hitelintézethez addig, míg régi lakásának eladása le nem zajlik, s annak tulajdonjoga végleges határozattal le nem kerül a nevéről. Utánajártunk annak, hogy ez valóban minden pénzintézetnél így működik-e, vagy esetleg megoldható a kérelem korábbi befogadása is.

Gyakori kérdés CSOK igénylésnél, folyamatban lévő lakáseladás esetén

A CSOK nyújtotta lehetőséget nemcsak azok szeretnék kihasználni, akik még nem rendelkeznek saját lakóingatlannal, hanem azok is, akik meglévő lakásukat cserélnék nagyobbra, vagy családi házra.  Számukra a vételár kifizetéséhez szükséges önerőt a régi lakás eladásából származó bevétel szolgáltatja, amit a CSOK jogosultsághoz tovább is kell forgatni.

A problémát ilyen esetben az okozza, hogy az ügyfelek az újabb lakásra vonatkozó CSOK kérelmüket nem tudják elindítani addig, amíg az eladott lakás árát teljes egészében meg nem kapták és a lakás tulajdonjogát végleges határozattal a földhivatal nem törölte a nevükről. Ha ezt követően nyújtják be CSOK igényüket, akkor további, legalább 2 hónapos átfutási idővel kell számolniuk, míg megkapják a kedvezményt és az esetleges lakáshitelt, s beköltözhetnek az új otthonukba. A régi, eladott lakásba azonban – a teljes vételár kifizetése után – a vevő joggal szeretne beköltözni. Így nem kis nehézséget okozhat a sok esetben kisgyermekes szülőknek, ennek az átmenti időszaknak lakhatási szempontból való áthidalása. Meggyorsítaná az ügyintézés folyamatát, ha a régi lakás eladásával párhuzamosan haladhatna az újabb lakásra vonatkozó CSOK igénylés.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén az igénylőknek lehet más lakásban 50-50% tulajdoni hányaduk. Ez alapján joggal merülhet fel a kérdés, ha az 50-50% lakástulajdon nem kizáró ok, akkor miért nem fogadható be a CSOK kérelem, ha az 50-50%-ban birtokolt lakás eladása már folyamatban van?

NGM állásfoglalás

Amennyiben az elidegeníteni kívánt lakásban a feleségnek, mint igénylőnek és férjnek is, mint igénylőnek 50-50%-os tulajdoni hányada van, akkor ez nem lehet akadálya a megvásárolandó lakáshoz igényelni kívánt támogatási kérelmük benyújtásának, mert rendelkezhetnek a feltételnek megfelelő lakással a kedvezmény igénylésekor.

Viszont a hitelintézeteknek a támogatásra való jogosultsághoz vizsgálnia kell az 5 éven belül értékesített (a folyamatban lévő is) lakóingatlanból származó bevétel saját erőként történő beforgatását. A hitelintézetek tehát ellenőrizni fogják a vevőktől megkapott vételárrészletek és a támogatott személyek által megfizetett vételárrészletek időbeliségének megfelelését. Így a bank várhatóan az értékesített lakásuk teljes vételárának megfizetéséig nem fogja elbírálni az újonnan vásárolt lakásukhoz igénybe venni kívánt CSOK-ra vonatkozó kérelmüket.

CSOK kérelem befogadásának banki gyakorlata folyamatban lévő lakáseladás esetén

Mutatjuk, mely hitelintézetek fogadják be a CSOK kérelmet úgy, hogy a régi lakás eladása még folyamatban van és melyek akkor, ha a régi lakást már véglegesen törölték az igénylők nevéről.

csok tabla

Frissítés!

Jelenleg az OTP Bank is csak akkor fogadja be a CSOK kérelmet, ha a régi lakást már véglegesen törölték az igénylők nevéről.

*A Budapest Bank abban az esetben fogadja be folyamatban lévő lakáseladás esetén a CSOK kérelmet, ha az értékesített ingatlanban a támogatott személyeknek 50-50% tulajdonrészük volt. Egyéb esetben meg kell várni a tulajdonjog végleges törlését.

**Az FHB Bankhoz benyújtható a teljes körű CSOK dokumentáció, de a tényeleges befogadáshoz, bírálathoz végleges határozattal töröltetni kell a támogatott személy tulajdonjogát az eladott lakásról. Amíg ez nem történik meg, addig legfeljebb az értékbecslés végezhető el.

A fent megjelölt többi pénzintézetnél elkezdődhet az ügyintézés folyamata az értékbecslés megrendelésétől kezdve a kérelem elbírálásáig, ám szerződéskötési feltétel, hogy a régi lakás végleges határozattal lekerüljön az igénylők nevéről, valamint az 5 éven belül eladott lakás árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettségnek szintén teljesülnie kell.

Mindezekkel szemben a K&H és UniCredit Banknál a CSOK kérelem befogadása csak akkor lehetséges, ha a támogatott személyek folyamatban lévő lakáseladása már lezajlott, vagyis végleges határozattal lekerült a lakás a nevükről.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Két kérdésem lenne:
1, Önkormányzati bérlakásban lakunk Miskolcon. Vidéken szeretnénk családi házat venni, és igénybe szeretném venni a két gyermekre járó CSOK-ot. Az állandó lakcím a vidéki családi ház lenne.
Maradhatna-e ideiglenes lakcímként a miskolci önkormányzati bérlakás?
2, Mi a CsOK igénylés menete?
Üdv.
Éva

Kedves Éva!
1. Az önkormányzati bérlakás sajnos ideiglenes címként sem maradhat.
2. Előzetesen annak kell utánanézni, hogy tudják-e teljesíteni a jogosultsági feltételeket. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat. Amennyiben igen, úgy az adásvételi szerződést meg lehet kötni. Ebben szerepelnie kell, hogy a vételár utolsó része CSOK-ból kerül kiegyenlítésre, s tartalmaznia kell ennek összegét is. A földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződéssel és a további szükséges dokumentumokkal nyújtható be a CSOK kérelem a választott hitelintézethez.

Én az eladó vagyok, ikerház egyik fele az enyém, már nem lakom benne. A másik felében lakó 3 kisgyermekes család venné meg a részemet. A nagyfiú /15 éves/ már 50%-ban tulajdonos a részükben. Már nem sok hátralék lenne a vételárból, ha megkapnák a CSOK-ot.
Van erre lehetőség?

Kedves Magdi!
A 15 éves fiú 50%-os lakástulajdona nem kizáró ok, ha szülei másik lakás vásárlásához a használt lakásra vonatkozó CSOK-ot igényelnék és az erre vonatkozó többi feltétel is teljesül. Ezekről ITT tájékozódhat. További konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Tisztelt Hitelnet!
2 meglévő gyermek után használt lakás vásárlásához szeretnénk férjemmel megigényelni a CSOK-ot. Jelenleg a meglévő ingatlanunkban tulajdonrészünk van, amit eladnánk, és a vételár különbözetének kiegészítéséhez szeretnénk a CSOK-ot felvenni.
Kérdésem az lenne, hogy teljesen le kell-e kerülnünk a mostani lakásunk tulajdoni lapjáról, hogy megigényelhessük a CSOK-ot, vagy elég az adásvételi szerződés bemutatása is, hogy már a vevő széljegyen szerepel a meglévő ingatlanunk esetében.
Köszönettel: Angéla

Kedves Angéla!
Fenti bejegyzésünkből tájékozódhat arról, hogy mely bankok fogadják be a CSOK kérelmet folyamatban lévő eladás esetén és melyeknél kell megvárni, amíg végleges határozattal törlik az Önök tulajdonjogát az eladott lakásról. Az eladási ár továbbforgatására vonatkozó kötelezettség teljesülését azonban minden bank vizsgálja.


6
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x