CSOK igénylésnél gyakori probléma, hogy a kérelmező nem tudja benyújtani CSOK kérelmét a hitelintézethez addig, míg régi lakásának eladása le nem zajlik, s annak tulajdonjoga végleges határozattal le nem kerül a nevéről. Utánajártunk annak, hogy ez valóban minden pénzintézetnél így működik-e, vagy esetleg megoldható a kérelem korábbi befogadása is.

Gyakori kérdés CSOK igénylésnél, folyamatban lévő lakáseladás esetén

A CSOK nyújtotta lehetőséget nemcsak azok szeretnék kihasználni, akik még nem rendelkeznek saját lakóingatlannal, hanem azok is, akik meglévő lakásukat cserélnék nagyobbra, vagy családi házra.  Számukra a vételár kifizetéséhez szükséges önerőt a régi lakás eladásából származó bevétel szolgáltatja, amit a CSOK jogosultsághoz tovább is kell forgatni.

A problémát ilyen esetben az okozza, hogy az ügyfelek az újabb lakásra vonatkozó CSOK kérelmüket nem tudják elindítani addig, amíg az eladott lakás árát teljes egészében meg nem kapták és a lakás tulajdonjogát végleges határozattal a földhivatal nem törölte a nevükről. Ha ezt követően nyújtják be CSOK igényüket, akkor további, legalább 2 hónapos átfutási idővel kell számolniuk, míg megkapják a kedvezményt és az esetleges lakáshitelt, s beköltözhetnek az új otthonukba. A régi, eladott lakásba azonban – a teljes vételár kifizetése után – a vevő joggal szeretne beköltözni. Így nem kis nehézséget okozhat a sok esetben kisgyermekes szülőknek, ennek az átmenti időszaknak lakhatási szempontból való áthidalása. Meggyorsítaná az ügyintézés folyamatát, ha a régi lakás eladásával párhuzamosan haladhatna az újabb lakásra vonatkozó CSOK igénylés.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén az igénylőknek lehet más lakásban 50-50% tulajdoni hányaduk. Ez alapján joggal merülhet fel a kérdés, ha az 50-50% lakástulajdon nem kizáró ok, akkor miért nem fogadható be a CSOK kérelem, ha az 50-50%-ban birtokolt lakás eladása már folyamatban van?

NGM állásfoglalás

Amennyiben az elidegeníteni kívánt lakásban a feleségnek, mint igénylőnek és férjnek is, mint igénylőnek 50-50%-os tulajdoni hányada van, akkor ez nem lehet akadálya a megvásárolandó lakáshoz igényelni kívánt támogatási kérelmük benyújtásának, mert rendelkezhetnek a feltételnek megfelelő lakással a kedvezmény igénylésekor.

Viszont a hitelintézeteknek a támogatásra való jogosultsághoz vizsgálnia kell az 5 éven belül értékesített (a folyamatban lévő is) lakóingatlanból származó bevétel saját erőként történő beforgatását. A hitelintézetek tehát ellenőrizni fogják a vevőktől megkapott vételárrészletek és a támogatott személyek által megfizetett vételárrészletek időbeliségének megfelelését. Így a bank várhatóan az értékesített lakásuk teljes vételárának megfizetéséig nem fogja elbírálni az újonnan vásárolt lakásukhoz igénybe venni kívánt CSOK-ra vonatkozó kérelmüket.

CSOK kérelem befogadásának banki gyakorlata folyamatban lévő lakáseladás esetén

Mutatjuk, mely hitelintézetek fogadják be a CSOK kérelmet úgy, hogy a régi lakás eladása még folyamatban van és melyek akkor, ha a régi lakást már véglegesen törölték az igénylők nevéről.

csok tabla

Frissítés!

Jelenleg az OTP Bank is csak akkor fogadja be a CSOK kérelmet, ha a régi lakást már véglegesen törölték az igénylők nevéről.

*A Budapest Bank abban az esetben fogadja be folyamatban lévő lakáseladás esetén a CSOK kérelmet, ha az értékesített ingatlanban a támogatott személyeknek 50-50% tulajdonrészük volt. Egyéb esetben meg kell várni a tulajdonjog végleges törlését.

**Az FHB Bankhoz benyújtható a teljes körű CSOK dokumentáció, de a tényeleges befogadáshoz, bírálathoz végleges határozattal töröltetni kell a támogatott személy tulajdonjogát az eladott lakásról. Amíg ez nem történik meg, addig legfeljebb az értékbecslés végezhető el.

A fent megjelölt többi pénzintézetnél elkezdődhet az ügyintézés folyamata az értékbecslés megrendelésétől kezdve a kérelem elbírálásáig, ám szerződéskötési feltétel, hogy a régi lakás végleges határozattal lekerüljön az igénylők nevéről, valamint az 5 éven belül eladott lakás árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettségnek szintén teljesülnie kell.

Mindezekkel szemben a K&H és UniCredit Banknál a CSOK kérelem befogadása csak akkor lehetséges, ha a támogatott személyek folyamatban lévő lakáseladása már lezajlott, vagyis végleges határozattal lekerült a lakás a nevükről.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Ha már megvolt minden intézkedés, használt lakást vennénk és volt az értékbecslő, jóváhagyta és elküldték a papírokat még tovább, mennyi idő alatt kapjuk meg a választ?

Üdvözlöm!
Két kérdésem lenne:
1, Önkormányzati bérlakásban lakunk Miskolcon. Vidéken szeretnénk családi házat venni, és igénybe szeretném venni a két gyermekre járó CSOK-ot. Az állandó lakcím a vidéki családi ház lenne.
Maradhatna-e ideiglenes lakcímként a miskolci önkormányzati bérlakás?
2, Mi a CsOK igénylés menete?
Üdv.
Éva

Én az eladó vagyok, ikerház egyik fele az enyém, már nem lakom benne. A másik felében lakó 3 kisgyermekes család venné meg a részemet. A nagyfiú /15 éves/ már 50%-ban tulajdonos a részükben. Már nem sok hátralék lenne a vételárból, ha megkapnák a CSOK-ot.
Van erre lehetőség?

Tisztelt Hitelnet!
2 meglévő gyermek után használt lakás vásárlásához szeretnénk férjemmel megigényelni a CSOK-ot. Jelenleg a meglévő ingatlanunkban tulajdonrészünk van, amit eladnánk, és a vételár különbözetének kiegészítéséhez szeretnénk a CSOK-ot felvenni.
Kérdésem az lenne, hogy teljesen le kell-e kerülnünk a mostani lakásunk tulajdoni lapjáról, hogy megigényelhessük a CSOK-ot, vagy elég az adásvételi szerződés bemutatása is, hogy már a vevő széljegyen szerepel a meglévő ingatlanunk esetében.
Köszönettel: Angéla