Az adó-visszatérítési támogatás 2020. január elsejétől kizárólag preferált kistelepülésen vehető igénybe. A támogatás célja új lakás építése mellett meglévő lakóépület bővítése és/vagy korszerűsítése lehet. Az elérhető maximális támogatási összeg 5 millió forint. Sokan úgy gondolják, az 5 milliós összeg automatikusan igénybe vehető, jóllehet az elérhető támogatási összeget nagyban befolyásolja, hogy mekkora az adott lakáscél bekerülése költsége. Mutatjuk az ÁFA számítással kapcsolatos legnagyobb tévhitet!

Adó-visszatérítési támogatás összege preferált településen

Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyszínéül szolgáló építési telek, valamint az építéshez, bővítéshez, illetve a korszerűsítéshez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 000 000 forint.

Az ÁFA visszatérítés összegének számítása

Fontos kiemelni, hogy a támogatás a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség megfizetéséhez használható fel. Ha tehát preferált településen lévő lakóházunk korszerűsítéséhez szeretnénk falusi ÁFÁ-t igényelni, akkor az elérhető támogatási összeg az alábbiak szerint határozható meg:

A korszerűsítés keretében tetőt és nyílászárókat szeretnénk cserélni, aminek bekerülési költsége 5 millió forint. Sokan úgy vélik, hogy e munkálatok bekerülési költségét éppen fedezi az 5 millió forint adó-visszatérítési támogatás. Ez a rendeletnek téves értelmezése.

Az ÁFA visszatérítés összegét ugyanis a benyújtott számlák ÁFA tartalmának együttes összege adja. A költségvetésünk tehát 5 millió forintról szól. A vonatkozó kormányrendelet értelmében ennek legalább 70%-át kell számlával igazolni.

Áfa visszatérítés számítása minimális számlabenyújtási kötelezettségnek eleget téve

Amennyiben a minimális számlabenyújtási kötelezettségnek teszünk eleget, és a költségvetés 70%-át igazoljuk számlával, akkor a benyújtott számlák összege 3,5 millió forint. Ennek ÁFA tartalma pedig: 744.095 Ft, vagyis ebben az esetben az igénybe vehető adó-visszatérítési támogatás összege 744.095 Ft.

(3.500.000 : 1,27 = 2.755.905 – megkapjuk a számlák nettó összegét, majd 3.500.000 – 2.755.905 = 744.095 Ft – a bruttó és nettó összeg különbözete adja a visszaigényelhető ÁFA tartalmat.)

Áfa visszatérítés számítása a teljes bekerülési költség számlával történő igazolása esetén

Ha a teljes bekerülési költséget számlával igazoljuk, vagyis 5 millió forintról nyújtunk be 27% ÁFA tartalmú számlát, akkor 1.062.992 Ft összegű ÁFA visszatérítésre lehetünk jogosultak.

(5.000.000 : 1,27 = 3.937.008 – megkapjuk a számlák nettó összegét, majd 5.000.000 – 3.937.008 = 1.062.992 Ft – a bruttó és nettó összeg különbözete adja a visszaigényelhető ÁFA tartalmat.)

Mint ahogy a fenti példák is mutatják a teljes bekerülési költéség nem fedezhető az adó-visszatérítési támogatásból. Ha ennek finanszírozása nem oldható meg önerőből, megoldás lehet lakáscélú jelzáloghitel felvétele.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Az 5 millió forint összegű ÁFA visszatérítés akkor lenne elérhető, ha a benyújtott számlák ÁFA tartalma elérné az 5 millió forintot. Ennek igénybevételére lényegesen magasabb, minimum 24 milliós költségvetés esetén lenne lehetőség, ha a teljes 24 millió forintról 27% ÁFA tartalmú számlát nyújtanánk be.

ÁFA visszatérítésnél elfogadható számlák

Adó-visszatérítési támogatás igénylése esetén a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél 5%-os általános forgalmi adó-mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe A támogatás kizárólag a 27% ÁFA tartalommal kiállított számla vonatkozásában érvényesíthető.

Adó-visszatérítési támogatás jogszabályi feltételei

A támogatás további jogosultsági feltételeiről bővebb információ IDE kattintva olvasható. A lakáshitelekről személyre szabott, díjmentes tájékoztatás online adatlapunk kitöltésével kérhető. Irodáinkban díjmentesen vállalkuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
34 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Preferált településen felújítás előtt állunk. Arra szeretnék választ kapni, ha igényeljük a falusi Csok-ot és a falusi áfát, akkor a kapott számlákat egy idejűleg benyújthatjuk-e a Csokra az Áfára és a lakásfelújítási támogatásra a MÁK-hoz? Legfőképpen az érdekelne, hogy a falusi Áfa és a MÁK-os lakásfelújítás ugyanazon számlákkal igényelhetőek-e.
Köszönöm válaszát!

Üdvözlöm!
Igénybe szeretnénk venni 3 gyerekes falusi csok-ot áfa-visszatérítéssel felújításra. 11 millió Ft-os (5M falusi csok + 6M önerő) költségvetésnél úgy, hogy minden 27%-os ÁFA tartalommal bír, milyen összeg igényelhető vissza?
Köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
2,6 M falusi csok, 1,3M a vételárba kerül, 1,3M a felújításra. A felújítás teljeskörű, biztosan eléri a 10M Ft-ot.
Kérdés 1. A költségterv készítésénél mi az adó-visszatérítést (preferált településen van) maximálisan kihasználó matek? A költségterv bruttó (áfás) várható összege legyen 5M + 1,3M = 6,3M? Ez a plafonja a visszatéríthető ÁFÁ-nak?
Kérdés 2. A költségtervet csak előszerződés bemutatásával fogadják be, vagy elegendő előzetesen aktuális árajánlatot csatolni mellé?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv: L

Üdvözlöm,
a következőben szeretnék segítséget kérni: falusi csok + hitel. Költségvetés 13.840e Ft, maximum visszaigényelhető áfa 2.945e Ft, 5 millió csok + 2740e hitel.
A kérdés az lenne, hogy ebből akkor most mennyi az önerő? Mennyiről kell az első folyósításig számlát benyújtani? Az áfa összege lejön a költségvetésből vagy az pluszba van?
Köszönöm a segítséget.

Üdvözlöm,
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy nem vettünk fel falusi csokot, sem hitelt, önerőből tetőtér beépítést végzünk.
Vissza tudjuk igényelni a vásárolt anyagokra (tetőcsere) az Áfát?
Köszönöm.

Tisztelt Szakértők!
Falusi Csok és Áfa visszatérítés együttes igénylésekor, kb. 6 M Ft bruttó költségvetés esetében, hogyan kell elszámolni a bekerülési értékkel, hogy az 5 M Falusi Csokra és az ezen felüli kb. 1 M Ft Áfa visszatérítésre is jogosultak legyünk? Elegendő a Bruttó 6 M Ft 70%-át 4,2 M Ft-ot számlával igazolni? Ez esetben megkapjuk a 5 M Ft falusi Csokot teljes összegben? A max 1 M Ft Áfából (ami az 5 M ft fölötti rész) viszont annyit kaphatunk, amennyi áfatartalma van a benyújtott számláknak? Tehát ha a benyújtott számláknak csak mondjuk 500 eFt az áfatartalma akkor annyit kapunk, de max 6 M Ft-os költségvetés esetében 1 M Ft lehet a visszatérítés?(ha összejön a benyújtott számlák áfaösszegéből) Nem tudom hogy jól értelmezzük-e. Köszönöm szépen!

Kedves Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy jogos-e az, ha a bank az áfa visszatérítést csak a csok összege feletti részre ítélte meg?
4.285.000 Ft támogatás jár nekünk, 4.300.000 Ft-ról szól a költségvetés és csak 15.000 Ft áfa visszatérítést akar adni a bank és egyszerűen folyton falakba ütközünk, senki semmilyen normális tájékoztatást nem nyújt. Ez így van jól és fogadjuk el vagy járna a teljes összeg után a visszatérítés és próbálkozzunk tovább?
Köszönettel: Éva

Üdv!
Szeretnék érdeklődni, hogy ha egy gyerekre szeretnénk felvenni a falusi csokot már meglévő ház felújítására, akkor is igénybe vehető a áfa visszatérítés a teljes költségvetésből? Köszönöm.

3 gyermek után szeretném igénybe venni a falusi csok felújítás részét!

Üdvözlöm.
Érdeklődnék, hogy a költségvetésnek mennyi a vége, ha szeretném az áfát is visszaigényelni?
Olyan vállalkozó fogja csinálni a házat, aki előre elvégzi a munkákat! Az áfát is szeretném visszaigényelni, amennyiben mód van rá!
Köszönöm ha segít, máshol lekezelően bántak velem, nem segítettek!

Üdvözlöm.
Most szeretnénk igénybe venni a falusi csok-ot 2 gyermekre, és mellé 1 millió Ft hitelt, amit az ügyintéző szerint a 2. Gyermek születésével elengednek.
Tetőcsere lesz megvalósítva, ezután szeretnénk visszaigényelni az Áfát. Viszont 2020. decemberben megvettük a szigetelő anyagot is. Az lenne a kérdésem, hogy a tetőcsere utáni áfa visszaigényléssel egy időben a szigetelő anyag után is visszaigényelhetem? És ha még menet közben veszek alapanyagot (pl. homlokzati színező) azután is visszaigényelhetem?
És ha jól értelmezem, ezeket mind a csok folyósítása előtt kell megtennem?
Kicsit kusza lett a kérdés sorom, de remélem érthetően kérdeztem.
Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Tanácsadó!
A falusi CSOK felújításra kapható 5MFt-os összege nettó? Ha igen, akkor ebben az esetben a költségvetés ha több, mint 5M Ft /pl.: 5,2M Ft/, ezt a bank áfatartalommal együtt látja, vagy ebben az esetben 200eFt hitelt kell az 5M Ft-hoz igényelni?

Tisztelt Hitelnet tanácsadó.
Én is ebben a hitben voltam, hogy az áfa így igényelhető vissza, mert tényleg így van leírva mindenhol. Ezzel szembe egy bank tájékoztatása szerint (ahol be is fogadták a költségvetésünket), úgy van, ha az áfát is igénybe akarjuk venni, akkor 6.350.000 Ft bruttó számla kell és így kapom meg a nettó 5M Ft támogatást. 6.350.000 Ft Áfája 1.350.000 Ft Áfa. A visszaigénylést a bank intézi.
A különbözet 1.350.000 Ft is felhasználásra kerül, nem a kezembe kapom az áfa összeget.

Jó napot.
2019-ben igényeltünk falusi csokot korszerűsítésre.
Visszaigényelhető-e az áfa?
Köszönöm.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Azután szeretnék érdeklődni, hogy falusi csoknál az 5 millió forintos korszerűsítésnél mennyi százalék vagy mekkora az összeg amit az áfánál visszakaphatunk, ha 100%-os a korszerűsítés?
Válaszát előre is köszönöm.
,