Az alábbi cikk a 2018. március 15. előtti rendelkezéseknek megfelelő előírástokat tartalmazza. A használt lakásvásárlásra vonatkozó lakástulajdon korlátozás 2018. március 15-én eltörlésre került.

A CSOK rendelet év eleji módosításával változott a meglévő lakástulajdonra vonatkozó szabályozás is. Mint ismeretes új lakóingatlan finanszírozásához igényelt CSOK esetén eltörlésre került a korábbi lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így ebben az esetben az is jogosult lehet a kedvezményre, akinek van már lakása. Használt lakások esetében nem törölték el, de változott a lakástulajdonra vonatkozó rendelkezés. Lássuk, milyen szabályoknak kell megfelelnie annak, aki CSOK igénybevételével kíván használt lakást vásárolni vagy a meglévőt bővíteni!

Lakástulajdonra vonatkozó korlátozás használt lakásra igényelt CSOK esetén

A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 14. § (1) bekezdés e) pontjába foglalt rendelkezés szerint a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy:

 „az igénylő - lakáscsere esetén a csereszerződés tárgyát képező lakás, valamint lakás bővítése esetén a bővíteni kívánt lakás kivételével - más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik, ide nem értve azt, ha lakástulajdona - a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül - szerződésen vagy jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépését megelőzően, vagy lakástulajdona jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépésekor vagy azt követően került sor;”.

Házaspárok, élettársak esetén, együttesen vagy külön-külön megengedett az 50% tulajdoni hányad?

A fenti rendelkezésből az következik, hogy ha a hitelintézethez CSOK kérelemmel házaspár (élettársi kapcsolatban élő igénylő) fordul, az 50%-os tulajdoni hányad-korlát nem kettejükre együttesen vonatkozik, tehát a feleségnek, mint igénylőnek és férjnek is, mint igénylőnek lehet más lakásban 50-50%-os tulajdoni hányada.

Haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdonuk lehet az igénylőknek?

A tulajdoni hányad mértékétől függetlenül a haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot abban az esetben, ha a haszonélvezeti jogot:

  • szerződés alapján 2016. február 10. előtt, vagy
  • jogszabály alapján jegyezték be.

Szerződésen alapuló haszonélvezeti jog például az ajándékozáshoz kapcsolódóan alapított, jogszabályon alapuló az öröklés.

Példa I.

Az igénylő házaspárnak van egy lakása 50-50% tulajdoni arányban, amit nem kívánnak eladni, de szeretnének vásárolni egy nagyobb használt családi házat. Ezen kívül a férj rendelkezik egy 50%-ban örökölt lakással, melyet édesanyja haszonélvezeti joga terhel.

Jogosultak CSOK-ra?

Mivel igénylőnként 50-50% tulajdoni hányad megengedett, további – tulajdoni hányadtól függetlenül – haszonélvezeti joggal terhelt lakása szintén lehet az igénylőknek, ezért a megjelölt lakástulajdonok nem zárják ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Példa II. a)

Élettársak igényelnének CSOK-ot használt lakás vásárlásához. Az egyik igénylő nevén még soha nem volt lakás. A másik igénylő 100%-ban tulajdonosa egy családi háznak és egy nyaralónak. Mindkettőt örökölte. Haszonélvezeti jog egyiken sincs.

Jogosultak CSOK-ra?

A nyaraló tulajdon ugyan nem zárja ki a jogosultságot, de más lakásban legfeljebb 50% tulajdoni hányada lehet az igénylőnek, ha az adott ingatlan nem terhelt haszonélvezeti joggal. Így a 100%-os lakástulajdon kizárja a jogosultságot akkor is, ha az örökléssel került az igénylő tulajdonába.

b)

Amennyiben ajándékozáson alapuló haszonélvezeti jogot jegyeztetnek be az ingatlanra, megkaphatják a támogatást?

Nem, mert az ajándékozáson alapuló haszonélvezeti jog csak akkor fogadható el, ha a bejegyzésre 2010. február 11. előtt került sor.

Példa III.

A használt lakáshoz CSOK-ot igénylő házaspár 30-70% tulajdoni arányban tulajdonol egy lakást, melyen nincsen haszonélvezeti jog.

Jogosultak CSOK-ra?

Nem, mert az igénylőknek külön-külön legfeljebb 50% tulajdoni hányaduk lehet más lakásban.

Ha Ön is használt lakásvásárlás előtt áll, de nem tudja, hogy meglévő ingatlantulajdona kizárja-e a CSOK jogosultságot, tegye fel kérdését online Szakértőinknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

512 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Férjemmel használt ingatlanra, két gyermekre vettünk fel CSOK-ot 2019-ben. Akkori lakásunkat nem adtuk el, jelenleg mindkét ingatlan 50-50%-ban képezi tulajdonunkat. Jelenleg folyamatban lévő hagyatéki eljárás során édesapám örökségének egy részét szeretné rám ruházni, mert az adott ingatlanban nem szeretne tulajdonostárs lenni. Legfeljebb 3/10 az a hányad, amit így megszereznék, ez még egyeztetés alatt van, függően a CSOK szabályoktól is, mert nem szeretném, hogy utóbb jogosulatlan legyek rá.
Kérdésem, hogy ez a CSOK mellett ilyen módon – nem közvetlenül, hanem lemondás útján vagy a hagyatéki eljárástól függetlenül utóbb ajándékozással nevemre kerülhet-e? Van-e jelentősége, hogy a hányadon haszonélvezeti jog is lenne?
Válaszát köszönöm előre is!

Üdvözlöm!
Jelenleg a férjem 100% tulajdonában van egy lakás, melyet nem kívánunk eladni, de szeretnénk megvenni egy családi házat, melyhez igénybe vennénk az egy gyerek után járó Csok-ot. Az megoldás lehet, hogy a férjem eladja/elajándékozza nekem a lakás 50%-os tulajdoni hányadát, még a Csok igénylés előtt?
Köszönöm.

Szép napot!
A férjem nevén 1/1 tulajdonjogban van a lakás, amiben élünk (3 gyermekünk van). Szeretnénk csokkal és hitellel plusz önerővel megvenni egy nagyobb használt lakást úgy, hogy a régi megmarad.
Van erre lehetőségünk valamilyen formában?
Előre is köszönöm a választ.

Szép napot!
Szeretném megkérdezni, hogy jogosultak vagyunk-e 1 gyermek után használt házra CSOK-ot felvenni (sima CSOK, nem CSOK hitel, mert 2 gyermeket nem vállalnánk) és így az illetékmentességet kérni, amennyiben nekem és férjemnek is van már 1/1-es ingatlana?
Illetve mi történik, ha 10 éven belül eladni kényszerülnénk vagy egyik fél megveszi a másiktól vagy a tulajdoni hányad változik? Illetve mi történik, ha a házasság felbomlik?
Válaszát előre is köszönöm szépen!
Ilona

Jó napot kívánok.
Van egy 1/1 tulajdonban lévő lakásom, amin még van hitel. Most szeretnénk venni egy másikat, amiben 1/10 tulajdoni hányaddal rendelkeznék, a többi a férjem néven lenne. Két gyerek utáni Csok-szeretnénk lehívni használt lakásra.
Jogosultak vagyunk rá?
Válaszát előre is köszönöm.

Azt szeretném megkérdezni, hogy csokos lakásnak lehet-e kérni, hogy az egyik félnek csak 1% tulajdonrésze legyen.

Azt szeretném megkérdezni, hogy csokot szeretnénk fölvenni lakásvásárlásra, de élettársi kapcsolatban élünk. Én nem szeretném, ha az én nevemen is lenne a lakás, mivel tartozásom van. Lehet azt, hogy csak az egyik fél nevére kerül a lakás?

Kedves Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy 1 lakásnak 3 vagyunk a tulajdonosai 3 testvér. Én szeretném tőlük megvenni az ingatlant, de mivel közeli hozzátartozók, jár a csok?
Köszönettel.
Anikó

Van már a nevem ingatlan és szeretnék egy újat venni. Ez lehetséges-e, mert mi még nem vettük igénybe a falusi csokot.

Tartási szerződés miatt biztosítanunk kell egy hozzátartozónak haszonélvezeti jogot. A megvásárolandó csokos ház terhelhető haszonélvezeti joggal? Ami egy 3. személyé.
Neki nem lesz tulajdoni hányada, csak haszonélvezet.

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy feleségemmel közösen egy ingatlanban 50%-ban tulajdonosok vagyunk. A másik 50%-ban testvére tulajdonos. Haszonélvezeti jog terheli a házat 100%-ban anyukájuk révén. Szeretnénk igénybe venni a falusi CSOK-ot erre a házra két gyermek után bővítés, illetve korszerűsítés címen! Itt az lenne a kérdésem, hogy a haszonélvezeti jog miatt ami a házat terheli, jogosultak vagyunk-e a falusi CSOK feltételeinek? Magyarul megkaphatják-e?
Köszönöm válaszukat!

Tisztelt Hitelnet!
A feleségemmel közösen szeretnénk igénybe venni a falusi csokot. A feleségem nevén nincs ingatlan, de nekem van egy házam, ami 100%-ban az én tulajdonom, de haszonélvezet is van rá bejegyezve. Jogosultak lehetünk-e így a csokra?
Köszönöm válaszukat.

Jó reggelt!
Meg szeretném kérdezni, hogy vettünk ingatlant a falusi csokból és megjött a tulajdoni lap. Azon szerepel a 10 millió, hogy 10 évig nem adhatjuk el. Na most szerepel rajta még valami 15.990.000 Ft és ez is rá van terhelve.
Azt szeretném kérdezni, hogy ez mi?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Erzsébet

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel elváltunk, a gyermekek az én mindenkori lakcímemen velem laknak, kéthetente hétvégén vannak az édesapjuknál. Használt lakás vásárlásához venném igénybe a CSOK-ot.
Szükséges ehhez a volt férjem beleegyezése? Kérhet a hitelintézet tőlem ilyen nyilatkozatot?
Köszönöm szépen a válaszukat.

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy már tulajdonban lévő ingatlanra (2021. évben vásároltuk 50-50% tulajdonjoggal férjemmel) egy gyermek vállalásával a csok felvehető-e felújításra vagy korszerűsítésre (pl: nyílászárócsere)? Amennyiben igen, mennyi összegre lehetünk jogosultak?
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlöm
Van a nevemen egy ház, amit el szeretnék adni és venni egy olcsóbb használt lakást. Fog maradni pénzem, amit félre szeretnék tenni biztonság ok, illetve a költözésre és bútor vásárlásra. Egyedülálló vagyok, 3 gyermekem van.
Jogosult vagyok a CSOK-ra?

Kedves Hitelnet!
Használt családi ház vásárlása előtt állunk a feleségemmel. Azt bogarászom az interneten, hogy vajon jogosultak vagyunk-e a CSOK igénybevételére.
Az én tulajdonomban van 20 éve egy lakás, melyen haszonélvezeti jog van a szüleim nevén. Feleségem nevén nincsen ingatlan.
Kérdés, hogy jogosultak vagyunk-e a családi ház vásárláshoz a CSOK-ra? (A lakást nem kívánjuk eladni.)
Köszönettel,
Péter

Jó napot kívánok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha van egy lakásunk, amit most eladunk (kb. 1-2 hét), mert kell az ára az önerőhöz és átmegyünk a férjem édesanyjához addig lakni. Átjelentkezünk az ő lakcímére mint családtag és emellett a férjem 50%-ban tulajdonosa is. Gondolom mindenhol bejelentjük a lakcímváltozást (bank, orvos stb.) Gondot fog okozni a friss lakcímkártya a falusi csok igénylésénél?
Köszönöm válaszát!

Üdvözlöm!
Szeretnék segítséget kérni az alábbiakban: haszonélvezeti jogom van abban a házban, mely a feleségem nevén van, én nem vagyok benne tulajdonos. Van 3 gyerekünk és szeretnénk az én nevemre CSOK-ból lakást is venni.
Lehetséges-e? Ha igen, a mérete nagyobb kell, hogy legyen a jelenleginél, vagy csak a min. 60 m2-nek kell megfelelni 3 gyerek után?
Köszönöm válaszát!

Üdvözlöm!
A segítségét kérném. Van egy ingatlan, melyben 50%-ban tulajdonos vagyok. Erre volt csok, megelőlegező hitel. Elváltunk, visszafizettünk mindent, a házban a volt férj maradt. A meglevő gyermek nálam került elhelyezésre, a vállalt nem született meg. A tulajdonos még én vagyok 50%-ban, míg ki nem vásárol az ingatlanból a volt férjem.
Ilyen esetben jogosult lehetek még csokra más ingatlan vásárlásánál?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Viktória

Üdvözletem!
A kérdésem az lenne, hogy eladnánk a házunkat, az árából vennénk egy másikat (50-50 tulajdonrésszel), majd falusi CSOK-al visszavásárolhatom a régit?
Köszönöm.

Az unokatestvértől vehetek-e csokra házat? 5+5-re szeretnék tőle vásárolni házat és nem tudom hogy lehetséges-e.

Kérdésem az lenne, hogy 100% tulajdonosa vagyok, a férjem nem tulajdonos, de szeretnénk használt lakásra falusi csokot igénybe venni.
Lehetséges ez?

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem nem mindennapos. Megoldást keresek.
Hamarosan elvált anya leszek (pár hét) 3 gyerekkel. A gyerekek nálam lesznek elhelyezve, a címük megegyezik az én mindenkori címemmel. Szeretném a falusi csokot igénybe venni. A házat kinéztük, megfelelő a csok-nak. Baj ott van, hogy főállású anya voltam, januárban helyezkedtem el. Férjem kifizetett, de nem elég a házvásárláshoz. Barátom „élettársam” még nős. Több éve külön él a feleségétől, de még nem váltak el. Neki huszonév folytonos munkaviszonya van, csokot nem vett fel még.
Vehetünk fel együtt mint élettársam falusi csokot?
Válaszukat előre is köszönöm.
Adrienn

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel közös ingatlanban élünk, tulajdoni hányad: 2/3 (mely haszonélvezeti joggal terhelt a vásárlás napjától 2015. december 15) és a férjem néven 1/3.
Kérdésem, hogy jelen esetben igényelhető-e a CSOK használt lakás vásárlásra?
Előre is köszönöm.
Éva

Engem tejesen félrevittek a fent olvasottak…Ugyanis a „17/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 14. § (1) bekezdés e) pontjába foglalt rendelkezés” -t 2018.03.15.-től hatályon kívül helyezték. Ideje lenne a „cikket” frissíteni. Köszönettel, Izabella

Üdvözlöm!
Szeretnék segítséget kérni. Csok+hitel felvételével szeretnénk házat venni! Az ingatlanhoz két helyrajzi számú telek tartozik és így is szeretnénk megvenni! Az ingatlanhoz épített garázs tetőszerkezete 15 cm-t átlóg a másik telekre, ami szintén az adásvétel tárgyát képezi. A garázs az épületből nem megközelíthető. A hitelbírálat során az átlógás miatt jogilag nem rendezettnek vélik az ingatlant.
Valós ez így? A földhivatal tényállása szerint elhanyagolható az átlógás, mert 20 cm hibahatáron belül van. Kérdés még, hogy az ingatlanon kívülről megközelíthető helységek (esetünkben a garázs) hogy számolhatók be az ingatlanba jogilag. Az tudom, hogy négyzetméterileg nem. Milyen megoldás van így a csokra?

Üdv,
a következő a kérdésem. Adott egy osztatlan közös tulajdonú használt ház, aminek 23/100-ad része a feleségemé, másik 23/100-ad része az enyém és a maradék 56/100-ad része egy másik tulajdonosé, aki árulja a rá eső részt. Ez egyébként egy lakóház, két részre osztva, megosztási megállapodással, külön udvarral, stb.
Szeretnénk megvenni a maradék 56/100-ad részt, amihez csokot is igényelnénk, így remélhetőleg az illetéket sem kellene fizetni, amit minimum 30 millió Ft után számolnának fel.
Jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra ebben az esetben (2 gyerekünk van, minden más feltételnek megfelelünk egyébként)?
Köszönöm.

Szép napot kívánok!
Érdeklődnék, hogy ha az ingatlan gyermekeim nevén van, illetve az ingatlan haszonélvezeti jogommal terhelt, igénybe vehetem-e a CSOK-ot?
Köszönettel: Viktória

Szép napot kívánok!
Az lenne a kérdésem, hogy az 5 éven belül eladott lakás árát be kell építeni a CSOK-kal megvásárolni kívánt használt lakásba? Sajnos nem látom sehova leírva, de lehet megszűnt? De jó lenne!
Köszönettel: Mariann