Ez a lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot használt lakásvásárlásnál

Az alábbi cikk a 2018. március 15. előtti rendelkezéseknek megfelelő előírástokat tartalmazza. A használt lakásvásárlásra vonatkozó lakástulajdon korlátozás 2018. március 15-én eltörlésre került.

A CSOK rendelet év eleji módosításával változott a meglévő lakástulajdonra vonatkozó szabályozás is. Mint ismeretes új lakóingatlan finanszírozásához igényelt CSOK esetén eltörlésre került a korábbi lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így ebben az esetben az is jogosult lehet a kedvezményre, akinek van már lakása. Használt lakások esetében nem törölték el, de változott a lakástulajdonra vonatkozó rendelkezés. Lássuk, milyen szabályoknak kell megfelelnie annak, aki CSOK igénybevételével kíván használt lakást vásárolni vagy a meglévőt bővíteni!

Lakástulajdonra vonatkozó korlátozás használt lakásra igényelt CSOK esetén

A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 14. § (1) bekezdés e) pontjába foglalt rendelkezés szerint a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy:

 „az igénylőlakáscsere esetén a csereszerződés tárgyát képező lakás, valamint lakás bővítése esetén a bővíteni kívánt lakás kivételével – más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik, ide nem értve azt, ha lakástulajdona – a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül – szerződésen vagy jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépését megelőzően, vagy lakástulajdona jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépésekor vagy azt követően került sor;”.

Házaspárok, élettársak esetén, együttesen vagy külön-külön megengedett az 50% tulajdoni hányad?

A fenti rendelkezésből az következik, hogy ha a hitelintézethez CSOK kérelemmel házaspár (élettársi kapcsolatban élő igénylő) fordul, az 50%-os tulajdoni hányad-korlát nem kettejükre együttesen vonatkozik, tehát a feleségnek, mint igénylőnek és férjnek is, mint igénylőnek lehet más lakásban 50-50%-os tulajdoni hányada.

Haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdonuk lehet az igénylőknek?

A tulajdoni hányad mértékétől függetlenül a haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot abban az esetben, ha a haszonélvezeti jogot:

  • szerződés alapján 2016. február 10. előtt, vagy
  • jogszabály alapján jegyezték be.

Szerződésen alapuló haszonélvezeti jog például az ajándékozáshoz kapcsolódóan alapított, jogszabályon alapuló az öröklés.

Példa I.

Az igénylő házaspárnak van egy lakása 50-50% tulajdoni arányban, amit nem kívánnak eladni, de szeretnének vásárolni egy nagyobb használt családi házat. Ezen kívül a férj rendelkezik egy 50%-ban örökölt lakással, melyet édesanyja haszonélvezeti joga terhel.

Jogosultak CSOK-ra?

Mivel igénylőnként 50-50% tulajdoni hányad megengedett, további – tulajdoni hányadtól függetlenül – haszonélvezeti joggal terhelt lakása szintén lehet az igénylőknek, ezért a megjelölt lakástulajdonok nem zárják ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Példa II. a)

Élettársak igényelnének CSOK-ot használt lakás vásárlásához. Az egyik igénylő nevén még soha nem volt lakás. A másik igénylő 100%-ban tulajdonosa egy családi háznak és egy nyaralónak. Mindkettőt örökölte. Haszonélvezeti jog egyiken sincs.

Jogosultak CSOK-ra?

A nyaraló tulajdon ugyan nem zárja ki a jogosultságot, de más lakásban legfeljebb 50% tulajdoni hányada lehet az igénylőnek, ha az adott ingatlan nem terhelt haszonélvezeti joggal. Így a 100%-os lakástulajdon kizárja a jogosultságot akkor is, ha az örökléssel került az igénylő tulajdonába.

b)

Amennyiben ajándékozáson alapuló haszonélvezeti jogot jegyeztetnek be az ingatlanra, megkaphatják a támogatást?

Nem, mert az ajándékozáson alapuló haszonélvezeti jog csak akkor fogadható el, ha a bejegyzésre 2010. február 11. előtt került sor.

Példa III.

A használt lakáshoz CSOK-ot igénylő házaspár 30-70% tulajdoni arányban tulajdonol egy lakást, melyen nincsen haszonélvezeti jog.

Jogosultak CSOK-ra?

Nem, mert az igénylőknek külön-külön legfeljebb 50% tulajdoni hányaduk lehet más lakásban.

Ha Ön is használt lakásvásárlás előtt áll, de nem tudja, hogy meglévő ingatlantulajdona kizárja-e a CSOK jogosultságot, tegye fel kérdését online Szakértőinknek!Utolsó módosítás: 2021. március 04. csütörtök


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
464 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem nem mindennapos. Megoldást keresek.
Hamarosan elvált anya leszek (pár hét) 3 gyerekkel. A gyerekek nálam lesznek elhelyezve, a címük megegyezik az én mindenkori címemmel. Szeretném a falusi csokot igénybe venni. A házat kinéztük, megfelelő a csok-nak. Baj ott van, hogy főállású anya voltam, januárban helyezkedtem el. Férjem kifizetett, de nem elég a házvásárláshoz. Barátom “élettársam” még nős. Több éve külön él a feleségétől, de még nem váltak el. Neki huszonév folytonos munkaviszonya van, csokot nem vett fel még.
Vehetünk fel együtt mint élettársam falusi csokot?
Válaszukat előre is köszönöm.
Adrienn

Kedves Adrienn!
Amíg párja hivatalosan el nem válik, addig élettársként sajnos nem tudnak együttesen falusi CSOK-ot igényelni.

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel közös ingatlanban élünk, tulajdoni hányad: 2/3 (mely haszonélvezeti joggal terhelt a vásárlás napjától 2015. december 15) és a férjem néven 1/3.
Kérdésem, hogy jelen esetben igényelhető-e a CSOK használt lakás vásárlásra?
Előre is köszönöm.
Éva

Kedves Éva!
A lakástulajdonra vonatkozó korlátozás már korábban eltörlésre került. Nem zárja ki tehát a CSOK jogosultságot, ha van meglévő lakástulajdonuk. A használt lakásra vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Engem tejesen félrevittek a fent olvasottak…Ugyanis a “17/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 14. § (1) bekezdés e) pontjába foglalt rendelkezés” -t 2018.03.15.-től hatályon kívül helyezték. Ideje lenne a “cikket” frissíteni. Köszönettel, Izabella

Kedves Izabella!
Köszönjük észrevételét.

Üdvözlöm!
Szeretnék segítséget kérni. Csok+hitel felvételével szeretnénk házat venni! Az ingatlanhoz két helyrajzi számú telek tartozik és így is szeretnénk megvenni! Az ingatlanhoz épített garázs tetőszerkezete 15 cm-t átlóg a másik telekre, ami szintén az adásvétel tárgyát képezi. A garázs az épületből nem megközelíthető. A hitelbírálat során az átlógás miatt jogilag nem rendezettnek vélik az ingatlant.
Valós ez így? A földhivatal tényállása szerint elhanyagolható az átlógás, mert 20 cm hibahatáron belül van. Kérdés még, hogy az ingatlanon kívülről megközelíthető helységek (esetünkben a garázs) hogy számolhatók be az ingatlanba jogilag. Az tudom, hogy négyzetméterileg nem. Milyen megoldás van így a csokra?

Kedves Tamás!
A CSOK igénylés kapcsán további kérdések merülnek fel. Javasoljuk, hogy töltsék ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében, valamint a szükséges egyeztetéseket követően Szakértőink tájékoztatni fogják Önöket a lehetőségekről. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Üdv,
a következő a kérdésem. Adott egy osztatlan közös tulajdonú használt ház, aminek 23/100-ad része a feleségemé, másik 23/100-ad része az enyém és a maradék 56/100-ad része egy másik tulajdonosé, aki árulja a rá eső részt. Ez egyébként egy lakóház, két részre osztva, megosztási megállapodással, külön udvarral, stb.
Szeretnénk megvenni a maradék 56/100-ad részt, amihez csokot is igényelnénk, így remélhetőleg az illetéket sem kellene fizetni, amit minimum 30 millió Ft után számolnának fel.
Jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra ebben az esetben (2 gyerekünk van, minden más feltételnek megfelelünk egyébként)?
Köszönöm.

Kedves Tamás!
A leírtak alapján véleményünk szerint igényelhető a CSOK, ha a további jogosultsági feltételek is fennállnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Szép napot kívánok!
Érdeklődnék, hogy ha az ingatlan gyermekeim nevén van, illetve az ingatlan haszonélvezeti jogommal terhelt, igénybe vehetem-e a CSOK-ot?
Köszönettel: Viktória

Kedves Viktória!
A CSOK haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanra nem vehető igénybe. A CSOK-kal finanszírozott lakóingatlan nem lehet a gyermekek nevén. Ez alól kivétel az alábbi eset: Ha a CSOK kérelem benyújtása előtt a kiskorú gyermek az elhunyt szülő után ingatlan tulajdont szerzett, és a túlélő szülő, a gyám vagy az örökbefogadó szülő a CSOK igénybevételével újabb lakást vásárol vagy bővít, a CSOK-kal érintett lakásban – a gyámhatóság rendelkezésének megfelelő mértékben − a támogatott személy mellett a kiskorú gyermek is szerezhet tulajdont.
További személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Szép napot kívánok!
Az lenne a kérdésem, hogy az 5 éven belül eladott lakás árát be kell építeni a CSOK-kal megvásárolni kívánt használt lakásba? Sajnos nem látom sehova leírva, de lehet megszűnt? De jó lenne!
Köszönettel: Mariann

Kedves Mariann!
Az 5 éven belül eladott lakás árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség már korábban megszűnt. Jelenleg nincs ilyen feltétel.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Jó napot! 2011 óta van 100%-ban egy örökölt családi ház a nevemen. Azóta megnősültem és egy használt 20 milliós családi házat néztünk ki: 9 millió önerő, 2 gyerekre az 1,43 M CSOK, és 9,54 M CSOK hitel konstrukcióban vennénk meg. A megvásárolni kívánt ingatlanban 50-50 százalékban lenne a tulajdonunk a feleségemmel. A meglevő örökségem 100%-os tulajdoni joga kizáró ok a fentebb leírt konstrukció megvalósításához? Mert a cikk alapján kizáró ok. De itt a kommentekben a válaszokban meg azt írják, hogy meglevő 100% tulajdonjog nem kizáró ok, csak az új ingatlanban kell 50-50%-os tulajdonrész a feleségemmel. Most akkor ez hogy is… Továbbiak »

Kedves Balázs! 2018. március 15. óta a meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Korábban volt ilyen kizáró ok, de ez jelenleg már nincs érvényben.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Tisztelt hitelnet!
Előző házasságomból meglévő gyermekemre igényelnék CSOK-ot, eladnám 100% tulajdonomat és 100% vásárolnék nevemre ingatlant. Nem szeretném, hogy jelenlegi házastársam nevére kerüljön 1% sem.
Jogosult vagyok így is az 1 gyermekes CSOK-ra?
Várom megtisztelő válaszát, köszönettel!

Kedves Márta!
Nem kell, hogy a CSOK igénybevételével vásárolni kívánt ingatlanban volt házastársa tulajdonrészt szerezzen. Ha a gyermek jogerős bírósági határozat alapján Önnél került elhelyezésre, a támogatást Ön egyedül jogosult igénybe venni.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is.

Tisztelt hitelnet!
Nem a volt házastárs tehát a gyermekem apja, hanem a jelenlegi házastársam!
Várom válaszát, köszönettel!

Kedves Márta!
A CSOK jogosultsághoz jelenlegi házastársát szükséges bevonni a CSOK szerződésbe és tulajdoni hányadot is kell szereznie a célingatlanban.

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy a falusi CSOK igénybevételéhez elutasíthatják-e az igényt, ha az ingatlan előtt (kapun kívül) önkormányzati terület van?
Köszönöm válaszát.
N-né

Kedves Erzsébet!
Feltétel, hogy a támogatott ingatlan közútról megközelíthető legyen.
Személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Kedves Hitelnet!
Segítsenek kérem, jól értelmezem-e.
Használt lakás vásárláshoz, 2 meglévő gyermek után igényelnénk a csok-ot.
Nekem van egy házam 1/1 tul. hányaddal, 2018 óta a nevemen, anyukám haszonélvező, ő él benne.
Ez ha jól értem, kizáró ok.
Ha elajándékoznám (testvérnek) az 1/2 tul. részt, utána beadhatom a csok igénylést?
Válaszukat előre is köszönöm,
Tímea

Kedves Tímea!
Nem szükséges elajándékozni az ingatlant. A 2018. március 15. óta érvényben lévő szabályozás értelmében nem zárja ki a CSOK jogosultságot a meglévő lakástulajdon.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Nagyon köszönöm a választ.
Megnéztem közben a tulajdoni lapot, sajnos 2017 11 hóban jegyezték be a tul. jogviszonyom.
Ilyenkor lehet kiskapuként élni az ajándékozással?

Kedves Tímea!
A jelenlegi CSOK rendelet szerint nem zárja ki a CSOK jogosultságot, ha az Ön tulajdonában van egy ingatlan.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Tisztelt Hitelnet! meglévő lakàsban a tulajdonunk 60-40%-ban oszlik meg. (Nem adjuk még el) Ha 50-50%-ra módosítjuk most 2021-ben, a màsodik hasznàlt ingatlan vàsàrlàshoz felvehetjük a csok-ot? Természetesen abban is mindkettőnk tulajdonos lesz 50-50%-ban. 2 gyermekünk van. Vàlaszukat előre is köszönöm!

Kedves Judit!
Ha CSOK támogatással vásárolnak ingatlant, akkor feltétel, hogy a támogatott ingatlanban mindketten rendelkezzenek tulajdonrésszel. A tulajdoni arányra vonatkozó előírás nincs.
Hogy meglévő ingatlanukban milyen tulajdoni aránnyal rendelkeznek, az nem befolyásolja a CSOK igénylést.
A CSOK támogatásról bővebben IDE kattintva olvashatnak.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Jó napot!
Van már ingatlanunk, ebben lakunk a férjemmel. 50-50% a tulajdoni hányad. 1 gyermeket nevelünk. Szeretnénk még 1-et vállalni. Soha nem vettünk fel családtámogatást.
Jogosultak vagyunk még 1 használt ingatlan megvételére?
Köszönöm válaszát!

Kedves Zsóka!
Használt lakás vásárlásához igényelhető 1 meglévő és 1 vállalt gyermek után CSOK 1.430.000 Ft összegben. A gyermekvállalás miatt feltétel, hogy a kérelem benyújtásakor legalább egyikük ne töltse be a 40. életévét. A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a jogosultságot. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Üdv! csokra vásárolta a házam!
Az a kérdésem átírathatom-e a gyermekeim nevére az ingatlant? 4 éve vásároltam egyedülállóként.

Kedves Renáta!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében, 16/A. § * Nem minősül a 16. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettség megszegésének, ha a) a használt lakásban a támogatott személy gyermeke tulajdonjogot szerez. Tehát igen.

1 6 7 8

464
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x