Erre a címre kell szólnia a CSOK és ÁFA igényléshez szükséges számlának!

Több olvasói levél is érkezett azzal a kérdéssel, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény és az adó-visszatérítési támogatás igényléséhez a hitelintézetek milyen címre kiállított számlát fogadnak el. Olvasóink arról számoltak be, hogy a számlák tényleges benyújtásakor a bank nem fogadta el azt a számlázási címet, amire korábban kérték a számla kiállítását. Utánanéztünk a számlázási címre vonatkozó előírásnak és a banki gyakorlatnak!

Több ügyféllel is előfordult, hogy a támogatás igénylése előtt arról kaptak tájékoztatást, hogy a támogatások igénybevételéhez szükséges számlának az építkezés helyszínére kell szólnia. Ugyanakkor a tényleges számlabenyújtás során az építkezés címére kiállított számlát a hitelintézet nem fogadta el arra hivatkozva, hogy annak a támogatott személy állandó bejelentett lakcímére kell szólni.

Számlabenyújtásra vonatkozó előírás

Új lakás építéséhez igényelhető CSOK és ÁFA visszatérítés igénybevételének feltétele, hogy a támogatott személy a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően bemutatja az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a támogatott személy saját nevére kiállított számlákat.

A támogatás nyújtását szabályozó 16/2016. (II.10.) kormányrendelet tehát nem rögzíti, hogy mely címre kell szólni az építkezés során benyújtott számláknak, csak azt mondja ki, hogy az építő/építtető támogatott személy, vagyis az építési engedélyen szereplő házaspár, élettársak bármelyikének nevére kiállított számla elfogadható.

NGM tájékoztatás

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)) megerősítette a fentieket kiegészítve azzal, hogy célszerű feltüntetni a támogatott személy állandó lakcímére kiállított számlán, hogy az adott anyag vagy szolgáltatás mely építkezéshez lesz felhasználva, megadva az építkezés helyéül szolgáló címet vagy annak hiányában a helyrajzi számot.

Hitelintézetek gyakorlata

Megkérdeztünk néhány bankfiókot arról, hogy az építkezéshez igényelt támogatások esetében mely címre szóló számlát fogadják el.

CIB Bank, Erste Bank, FHB Bank, OTP Bank

A CIB Bank az igénylő érvényes lakcímkártyán szereplő címet vagy az épített ingatlan címét fogadja el számlázási címként. Az Erste és OTP Bank tájékoztatása szerint szintén mind a támogatott személy állandó lakcímére, mind az építkezés helyszínére kiállított számla elfogadható a Nemzetgazdasági Minisztériummal való egyeztetésük alapján. Az FHB Bank szintén megerősítette, hogy nem jelent problémát az sem, ha a számlák az építkezés helyére lettek kiállítva.

K&H Bank, MKB Bank,

Fenti pénzintézetek a támogatott személy állandó lakcímére kérik kiállítani a számlákat. Az MKB Bank nem fogadja el az építkezés helyszínére kiállított számlákat.

UniCredit Bank

A pénzintézet – tájékoztatása szerint – az építkezés helyszínére (cím vagy helyrajzi szám) kéri kiállítani a számlákat, de a támogatott személy állandó lakcímére szóló számlákat is elfogadja.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy a falusi csok esetében elektronikus számlát elfogad-e a bank?

Kedves Gergely!
Elektronikusan kiállított számla elfogadható, ha elektronikus módon kerül továbbításra a hitelintézet részére.

Tisztelt Hitelnet!
Segítségét kérem, hogy külföldi vállalkozóval kötött szerződés esetén igénybe tudom -e venni a CSOK támogatást?
Köszönöm.

Kedves Zsolt!
A lakásépítést igazoló számlaként csak olyan számla fogadható el, amelyet olyan egyéni vállalkozó, gazdasági társaság állított ki, amely a számlakibocsátás időpontjában szerepel a NAV külön nyilvántartásában működő adóalanyként, vagy a támogatott személy a számlákhoz csatolja az állami adóhatóság igazolását, mely szerint a számlakibocsátó a számla kibocsátásának időpontjában az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepelt. Külföldi vállalkozó számlája tehát az előzőek alapján nem fogadható el.

Kérem, legyen kedves az alábbiakra válaszolni:
2019 tavaszán indult építkezésem esetén a tavalyi évben nem voltam jogosult már az ÁFA-visszatérítésre, mert az építkezés helyszíne nem kiemelt kistérségi településen van. Az építkezés még nem fejeződött be. Számomra a 2021. január 01. óta hatályos szabályok alapján úgy tűnik, hogy a 2108. január 01. és a 2022. december 31. közötti, 27%-os ÁFA tartalmú, saját névre és az építkezés helyszínére vonatkozó számlákkal igénybe vehető ÁFA-visszatérítés már nem csak kiemelt kistérségi települések esetén igényelhető, azaz ismét “visszakerülhettem” ebbe a támogatási formába.
Kérem, erősítse meg, hogy jól értelmezem-e az új szabályokat.
Köszönöm!

Kedves Zsuzsa!
2021-től valóban nem csak preferált településen érhető el az ÁFA visszatérítés. Az Ön jogosultsága szempontjából azonban lényeges kérdés, hogy korábban igényelt-e már banki finanszírozást az építkezéshez vagy sem. További információt a témával kapcsolatban IDE kattintva olvashat a Gyakori kérdések és válaszok között.

Kérem legyen szíves megmondani, hogy új családi ház építése CSOK-ból esetén, elegendő-e az 5%-os ÁFÁval benyújtott generálszámla a hitelintézeteknek? Vagy szükséges a teljes ÁFÁ-val benyújtott számla?
Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Gábor!
Elegendő az 5% ÁFA tartalommal benyújtott számla.

Igényelni szeretnénk a falusi csokot korszerűsítésre.
Az lenne a kérdésem, hogy az igénylés benyújtása előtti számláinkat is elfogadják majd a falusi csok folyósításához?

Kedves Mária!
A munkálatok megkezdése előtt 6 hónappal kiállított számlák elfogadhatók. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Lehetséges ez? Több hónapja van már folyamatban a lakásvásárlás és csok egyben ügyem. Nem hiteles, hanem a 2 meglévő gyerekre amit lehet igényelni vissza nem térítendő támogatást. Ma hív az ügyintézőm, hogy elutasítottak a csokról, de nem indokolják meg. Mindennek megfeleltem én abban voltam, ha ilyen régóta ülnek rajta biztos megkapom. De sajna nem, erre nem is gondoltam. Eszközkezelőtől vásárolok vissza lakást a 2 meglévő gyermekre.
Tudnátok nekem segíteni, hogy mit tudok tenni vagy fellebezhetek esetleg? Vagy más bank vagy mi?
Választ előre is köszönöm!

Kedves Csilla!
Az írosbeli elutasítás kézhezvételét követő 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatalhoz forduhat a jogosultság megállapítása ügyében.

Előre is köszönöm a válaszukat.
Mint tudjuk, házaspároknál mindkét félnek építtetőnek kell lennie. A számlákat melyikünk nevére kérjük, mivel két névre sehol sem állítanak ki. (Ráadásul nekünk az állandó lakcímünk még nem is azonos.)
Megfelelő, ha az építés alatti ház címére, és csak az egyikünk nevére szól? (Logikusan az enyémre, mert nekem van számlám az ügyintéző banknál.)

Kedves András!
Megfelelő, ha a számla csak egyikük nevére kerül kiállításra és az is elfogadható, ha az állandó lakcímre szól.


14
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x