Üdvözlöm!

Érdeklődnék, hogy igényelhetek-e utólagosan szocpolt. 2004-ben vásároltam használtan a házat. 5 millió forintot vettem fel az Erste banknál forint alapon. Akkor még 1 gyermekünk volt és azt mondták a banknál, hogy nem vehetek igénybe szocpolt. Azóta született még 2 gyermekünk. A hitel még folyamatos.
Beszámítható most a támogatás vagy nem?

Az Erste bank telefonos információs vonalát hívtam és azt mondták: "Egyes nagy bankok foglalkoznak vele, de ők nem és nem is tud felvilágosítást nyújtani benne!"
Akkor ez most hogy van? Az egyik tud, a másik nem? Nem állami támogatás véletlen??? Szeretnék a bankba úgy bemenni, hogy tudjam mivel kell kezdeni.

Köszönöm a válaszukat.
Pali

Kedves Pali!

Használt lakóingatlan vásárlása esetén csak az alábbi esetben igényelhető utólagos "félszocpol" a később született gyermek(ek) után: a lakásvásárlási hitelszerződést 2009. július 1. előtt kötötték, a támogatást akkor legalább 1 gyermek után megkapták, a lakáshitelük jelenleg is fennáll, s megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek. Mivel Önök akkor nem vették/vehették igénybe a támogatást meglévő gyermekük után, ezért a később született gyermekek után sem jogosultak rá.

Lakásépítési támogatást (szocpolt) jelenleg nem minden bank nyújt. Erre csak az a hitelintézet jogosult, amelyik erre vonatkozóan szerződést kötött a Magyar Államkincstárral. Mivel az Erste Bank ezt nem tette meg, így nem jogosult a jelenlegi támogatás nyújtására.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Lakásbővítésre vettünk fel hitelt és két gyerek után a félszocpolt. Azután megszületett a harmadik gyerek is. Kérdésünk az lenne, hogy a lakáshitelünkből leírható-e a harmadik gyerekre járó szocpol összege vagy igényelhető-e fűtéskorszerűsítésre, például központi fűtésre?

Tisztelt Szakértő!
2008-ban vásároltam egyedülállóként egy 35 nm-es új építésű lakást. Időközben megházasodtam és megszületett első gyermekem. Hogyan lehet kihasználni a szocpol adta lehetőségeket? Illetve ki hogyan ellenőrzi, h van-e tulajdonomban meglevő lakás?
Köszönettel: Mr. C.

Tisztelt Szakértő!
Használt családi házat vettünk 2006-ban, svájci frank hitellel. Akkor már két gyermek megvolt. Mivel akkor korhoz volt kötve, nem tudtuk igényelni a szocpolt.
Azóta két gyermekem született, ikrek. Tv-ben hallottam, hogy azt tervezik nem lesz korhoz kötve. Abban az esetben jogosultak leszünk-e utólagos vissza nem térítendő állami támogatásra?
Köszönöm előre is válaszát.

Tisztelt Hölgyem, Uram!
Érdeklődnék, hogy utólag vehetünk-e fel szocpolt (a család gyarapodása miatt), az általunk 2003-2004-ben újonnan épített családi ház bővítésére. 3 gyermek után megkaptuk 2004-ben. Szeretném tudni, hogy jár-e esetleg a 4. gyermek után is?
Csak munkáltatói kölcsön van az ingatlanon.

Tisztelt Szakértő!
A nevemen van egy sorházi ingatlan, viszont a feleségemmel belevágtunk egy új ház építésébe, amihez felvettünk a régi lakásra, mint jelzálogra 8m Ft-ot. A hitelt 2011. augusztusában vettük fel 30 évre. Azóta született két gyermekünk.
Van-e valamiféle járható út szocpol igénylésre?
Köszönettel: Gyula

Tisztelt Cím!
2010. márciusában költöztünk egy új építésű házba, hitelfelvétellel, az adásvételi szerződést januárban írtuk alá. Mivel akkor már laktak az épületben, gondolom a használatbavételi engedélyt már korábban kiadták. Első gyermekünk 2009-ben született, most a 3. úton van.
Visszamenőleg lehetséges-e bármilyen szocpol támogatás felvétele?
Köszönettel,
Andrea

2006-ban vásároltunk egy családi házat. Mivel később ezt eladva építkezni szerettünk volna, így nem vettünk igénybe szocpolt meglévő gyermekünk után (szül: 2004). A tervezett építkezés később anyagi okokból elmaradt. 2007-ben megszületett második gyermekünk, és 2013-ban megszületik a harmadik.
A kérdésem, hogy ebben az esetben van-e lehetőség utólagos szocpol igénylésére, ezzel a meglévő hitelünk csökkentésére?

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy az utólagos szocpolt 3. gyermekem után, lakásfelújításra felvehetem-e. 1997-ben igénybe vettük a szocpolt 2 gyermekem után lakásépítésre, de most egy felújítás már ráférne a házra.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt szakértő!
1997-ben igénybe vettük a szocpolt új lakás építésére. Önerőből, a szocpol segítségével felépítettük a házunkat, de a tetőteret már csak hitel segítségével tudtuk befejezni, amit szabad felhasználású hitelként még ma is törlesztünk. Most várjuk 3. gyermekünket, aki 2013 januárjában fog megszületni. Szeretném megkérdezni ,hogy az utó szocpolt igényelhetem-e 3. gyermekem születése után, amit a meglévő hitelembe szeretnék beletörleszteni?
Válaszukat előre is köszönöm!

A férjemmel 30 év alattiak vagyunk és van 2 gyermekünk. 2011-ben vettünk egy családi házat (nem új építésűt). Hitelből vettük. Amikor ez történt, nem volt még szocpol. 2010-ben született meg a kisfiunk, 2012-ben a kislányunk. Valamilyen formában mi igényelhetünk szocpolt visszamenőleg? Ha igen, hol tehetem meg?

Tisztelt Szakértő !

Lakásunkat 2008-ban vásároltuk kis részt önerőből és nagyrészt CHF alapú hitelből. A szocpolt nem vettük igénybe, gondolva arra, hogy a későbbiekben ha lakást szeretnénk cserélni nem lesz semmilyen önerőnk, mert ez a lakás felélte, gyereket úgy is szeretnénk, akkor majd igénybe vesszük a szocpolt.
2010. januárjában megszületett első, 2011. novemberében második gyermekünk. Jelenleg egy 35 m2-es lakásban lakunk, mely napról-napra kisebbnek bizonyul. Szeretnénk nagyobb lakásba költözni. Van-e valamilyen lehetőségünk utólagosan igénybe venni a szocpolt, hogy vagy ennek a lakásnak a hiteléből törlesszünk és el tudjuk adni, vagy egy új lakáshitelbe egy nagyobb lakásnál beépíteni?
Megtisztelő válaszukat köszönve,
Tímea