Jó napot!

Érdeklődnék, hogy építtető által épített új építésű házra vagy lakásra feleségemmel és egy gyermekünkkel igénybe vehetjük-e a szocpolt, illetve ha még egy gyermeket vállalunk, összesen milyen összeget kaphatunk? Jelenleg kettő lakás van a nevünkön. Az egyiket mindenképpen beszámítanánk a vételárba. Ez kizáró ok-e? Mindketten 40 év alattiak vagyunk.
Válaszát előre is köszönöm.
Feri

Kedves Feri!

A vonatkozó szabályozás szerint a szocpol olyan új lakás vásárlására igényelhető, melynek használatbavételi engedélye 2010. január 1. utáni és amelyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és
ba) amelyet elsõ ízben természetes személy részére értékesítenek, vagy
bb) amelyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerûen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.

A jogosultsághoz legalább 2 (meglévő vagy vállalt) gyermek szükséges. Mivel házasok és 40 év alattiak, ezért a "vállalt" gyermek utáni támogatásra jogosultak.

A szocpol összege nemcsak a gyermekszámtól függ, hanem a lakóingatlan hasznos alapterületétől is.

Amennyiben „A” energetikai kategóriájú lakás kerül építésre, akkor a fenti értékek esetén 1,1 szeres szorzót kell alkalmazni. „A+” energiaosztály esetén a szorzó 1,2, míg passzív házaknál 1,3.

Ha lakásukat értékesítik és a vételárat felhasználják az új lakóingatlan finanszírozására, akkor igényelhető a szocpol. Kizáró okot jelenthet azonban a másik meglévő lakástulajdon. Kérdés az, hogy az milyen jogcímen került az Önök tulajdonába.

Az alábbi lakástulajdon nem zárja ki a támogatás igénylését:
- együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányad olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
- a tulajdonában lévő lakás lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte, vagy
- a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonba és a haszonélvező bent lakik.

A lakásépítési támogatás részletes feltételeit ITT találja.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

31 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tiszteletem!
Érdeklődni szeretnék a felől, ha egy építési vállalkozó a beépítésre alkalmas tetőteremet megvásárolja, építési engedélyt kér rá és eladásra beépíti, arra a lakásra kérhető-e a támogatás, mint új építésű lakás?
Válaszukat előre is köszönöm, Sanyi

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék a szocpol után. Lehet-e kültéri telekre igényelni a szocpolt? Vagy esetleg önkormányzati lakásra vagy mobilházra?
Egyedülálló vagyok, 22 éves, második gyermekem születik.
Még olyat szeretnék kérdezni, ha tulajdonom van, akkor másik lakást nem vásárolhatok szocpolból?
Köszönöm türelmét!
Tisztelettel: Ivett

Jó napot kívánok!
Gabi vagyok és érdeklődni szeretnék, hogyha én szocpolra veszek egy új építésű házat, akkor azt el lehet-e bontanom vagy nem nyúlhatok hozzá pár évig? Mert az az igazság, hogy én azt a házat elhoznám az én falumba, mert itt a telkünk és újra felépíteném. Új építésű házat ugye lehet venni szocpolra?
Köszönöm!

T. Szakértő!
Érdeklődnék, hogy könnyű szerkezetű ház építésére meg lehet-e kapni a szocpolt?
Köszönettel: Viki

Tisztelt Szakértő!
Öt éve vettünk egy használt lakást és akkor a két éves gyermekemre felvettük a Szocpolt. Most szeretnénk egy másik gyermeket, van-e lehetőségünk a szocpol igénylésére, amit a hitel törlesztésébe fektetnénk be.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Anikó

Kedves szakértő. Párommal 8 éve vagyunk házasok, szocpolt még nem igényeltünk. 100 éves parasztházban élünk, ami a tulajdonom és tehermentes. Két gyermekünk van, 13 éves és egy 7 éves. A házat szeretnénk korszerűsíteni a fűtésnél és a szigetelésnél. A párom 31, én 46 éves vagyok. Jogosultak vagyunk a szocpolra, vagy más kedvezményes hitelre?
Választ előre is köszönöm, üdv.

Kedves Szakértő,
Kérnék szépen tájékoztatást, hogy számíthatunk -e Szocpol támogatásra, jelenleg az új ház építése előtt állunk, az építési engedélyeztetés jelenleg folyamatban van. Hamarosan megszületik az első kisbabánk és vállalnánk még egy gyermeket. A családban az apuka (26 éves) őstermelő, kb. 4 éve (nincs tartozása, az éves bevétel a minimálbérrel egyenértékű, az anyuka (26 éves), aki 1 hónapja sajnos munkanélküli lett.
Köszönöm szépen előre is a választ!

37 éves leszek idén. Érdekelne, hogy mobilház vásárlására is kaphatnék szocpol támogatást? Két gyermekem van, de sajnos csak minimálbért kapok. Ez a mobilház összkomfortos, téliesített, tejesen be van rendezve. Erre is kaphatnék szocpol támogatást?
Előre is köszönöm.

Tisztelt Hölgyem /Uram!
Érdeklődni szeretnék, a párommal együtt vásároltunk egy kertes házat. Kértünk 2011-ben egy építési engedélyt, amely egy 100 nm lenne. Meg is kaptuk a jogerős építkezési engedélyt, teljes új építésű házra. 40 év alattiak vagyunk, két gyereket nevelünk. Ebben az esetbe igényelhetőé a szocpol?

Kedves szakértő!
Érdeklődni szeretnék a szocpol után. 2008-ban vásároltunk egy kertes házat. 2010-ben kértünk egy építési engedélyt egy teljesen új építésű házra, amit jogerősen jóvá hagyták 2010 júniusában. Két gyerekünk van, én 36, a párom 38 éves. Ebben az esetben igényelhető-e a szocpol?

Mondjuk aki nem tud venni új lakást, de építkezni sem tud, mivel nincs önerő, akkor az meg se kapja a gyerekekre járó szocpolt?

Kedves Szakértő!
Én 24, a párom 30 éves. A párommal most lesz majd egy közös gyermekünk, 3 éve vagyunk együtt! Nekem az előző kapcsolatomból vagy egy 5 éves kislányom (aki sajnos tartósan beteg), vele 10 éves koráig vagyok gyesen! A kérdésem az lenne, hogy a páromnak van egy negyedrész öröksége! Erre fel tudná venni a szocpolt? Vagy esetleg én is megkapnám? Használt lakásra?

Tisztelt Ügyintéző!
Férjemnek van egy 40 m2-es lakása, most születik első gyermekünk és szeretnénk lecserélni a lakást egy nagyobb területűre. Kérdésem, hogy az ő nevére igényelhető ilyenkor a támogatás, hogy van egy lakása és ezt adnánk el és úgy vennénk egy másikat?
Nagyon köszönöm!

Tisztelt Tanácsadó!
2003. március 15-én vettünk egy használt lakást, amihez kölcsönt is vettünk fel, egy gyermek és egy pocak lakóval. Azóta van még egy gyermek. Nem vagyunk házasok, 40 év alatt, de szeretnénk a szocpolt igénybe venni törlesztőrészlet csökkentésre. 98 nm-es a lakás. Vagy csak bővítésre.
Válaszát köszönöm.

Azt szeretném megkérdezni, hogy mobilházra fel lehet-e venni a szocpolt? Vagy pontosan mire lehet felhasználni?

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a következő: bontási és építési engedéllyel rendelkező családi ház építésére van engedélyünk. Az időpontja 2008. 12. 04. A bontási munkálatok elvégzése után törölték el a szocpolt, ami megakasztotta az építési munkálatok elkezdését. 2011. május 4-én érvénybe lépett a tervmódosítás, ami a ház jobb energetikai érték elérését irányozta meg. Az építkezés ezek után kezdődött meg. A módosítás dátumát el lehet-e fogadni a szocpol igényléséhez? Ha nem, hol lehet kérni erről állásfoglalást, vagy segítséget?