Építkezésre igényelhető a használt lakásra vonatkozó CSOK, ha az engedély 2008. július előtti?

Tisztelt Hitelnet!

Ha jól értelmezem a következőt, a használt lakásra vonatkozó CSOK akkor is igénybe vehető új lakás építéséhez, ha a lakóingatlan eredeti építési engedélye 2008. július előtti:
“2.1.2. 17/2016. (II. 10) KORM. RENDELET SZERINTI CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY ÖSSZEGÉNEK IGÉNYBEVÉTELE ÚJ LAKÁS ÉPÍTÉSE ESETÉN
Ha az igénylő (együttes igénylő) nem tud eleget tenni az új lakások építéséhez és vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásokról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendeletben meghatározott családi otthonteremtési kedvezmény igénylési feltételeinek, de teljesíteni tudja a használt lakásra vonatkozó családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) Korm. rendelet szerinti, a használt lakásokra vonatkozó jogosultsági feltételeket, akkor az alábbi összegek igényelhetőek új lakás építéséhez:
– egy gyermek esetén 600 000 Ft,
– két gyermek esetén 1 430 000 Ft,
– három gyermek esetén 2 200 000 Ft,
– négy vagy annál több gyermek esetén 2 750 000 Ft.
Az igényelhető támogatási összeg számításánál a meglévő és legfeljebb két vállalt gyermek vehető figyelembe.”

Mi a véleményük?

Egy másik kérdésem az volna, hogy ha az épület már szerkezetkész (vagy még jobban előrehaladott állapotban van) adó-visszatérítést kérhetek-e, csak a fennmaradó munkákra (számláim csak ezekre lesznek)?

Valamint, építési hitelhez önerőnek számít-e a szerkezetkész ház (ez ugyebár még csak telekként van nyilvántartva)?

Köszönettel.
Olivér

Kedves Olivér!

Banki tájékoztatás alapján úgy véljük, hogy adott esetben elvileg igényelhető lenne a használt lakásra vonatkozó támogatási összeg. Az ügyben azonban további egyeztetések szükségesek, melyben Szakértőink készséggel segítenek Önnek, ha kitölti online adatlapunkat vagy felkeresi a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát.

Adó-visszatérítési támogatás igénylésére a 16/2016. (II.10.) Kormányrendelet szerinti új lakás építése esetén van lehetőség. Mivel az adott ingatlan nem felel meg e kormányrendelet szerinti új lakásnak, véleményünk szerint ÁFA visszatérítésre nincs lehetőség.

Építési hitelnél a szerkezetkész ház – miután az Ön tulajdonába került – az elért készültségi foknak megfelelően önerőként vehető figyelembe. Az igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő építési hitelekről Szakértőink szintén készséggel adnak személyre szabott, díjmentes tájékoztatás, valamint a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is díjmentesen vállaljuk!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
19 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Családi ház tető terét kívánjuk beépiteni, új lakást létrehozva ezzel. 70 m2 területet. Külön helyrajzi számon. A 10+10csok igénybe vehető-e ebben az esetben? A ház most férjem tulajdonában van, mely munkáltatói kölcsönnel terhelt. 3 gyermekünk van, több 10 éves munkaviszonnyal.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy lakóházunk amit 2017-ben vásároltunk (használt lakásként) családi otthonteremtési kedvezményt a 2 meglévő gyermekünk után 1.430.000 Ft igénybe véve tetőtér beépítés esetén (külön lépcsőházzal, fürdőszobával, konyhával együtt, aminek az alapterülete 100 m2) 3. Gyermekünk megszületése esetén jogosultak lennénk-e a 10.000.000. Ft-os családi otthonteremtési kedvezményre, leszámítva ebből a már korábban igénybe vett kedvezményt?

Tisztelt Cím!
Ugyanarra a helyrajzi számra, amin a saját tulajdonú ház áll, lehet-e még egy új építésű házat felhúzni csok támogatással?

Üdvözlöm! Szeretnék érdeklődni! Férjemmel 2016-ban vásároltunk egy telket, amin állt egy gazdasági épület illetve egy alap négy fallal, ami alapoktól kezdődően új házként kezdtek el építeni! Ezt a házrészt 1995-ben építették meg, az építési engedély lejárt róla, nyilvántartásba épület nem került, térképmásolaton sincs feltüntetve! Férjemmel a meglévő részt átterveztettük, illetve hozzáépítünk; új építési terv alapján, új tervdokumentációval, 2016-ban megkezdett lakó és gazdasági épület befejezésére engedélyt kaptunk! A hivatal igazolta, hogy új ház építéseként van nyilvántartva az építkezés, illetve ezt befejezően új házként kerül nyilvántartásba az ingatlan! Külföldön élünk, mivel elfogadják a kinti tb-t szeretnénk csok-ot és áfát vissza igényelni két… Továbbiak »

Melléképület építésére lehet igényelni CSOK-ot? Ez belefér a bővítés kategóriába?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy 10+15 milliós csok igénylés esetén, elegendő, ha csak a házaspár egyik felének van min 2 éves TB jogviszonya? Illetve van rá lehetőség, hogy csak az egyik fél jövedelmét vizsgálják? Ha jól tudom KATA adózónak minimum egy lezárt évet kell felmutatni.
Köszönettel.

Üdvözlöm!
Férjemmel egy családi házépítésébe fogtunk, egy gyermekünk van.
Érdeklődni szeretnék, hogy már meglévő 1 gyermekre igénybe vehetjük-e a CSOK-ot?
Ha igen, mik a feltételek és hol kell ezt intézni?

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy holnap vásárolnánk egy telket, amin van egy 112 nm házalap, ami 12 éves (gondolom építési engedély is van rá + tervrajz.)
Kérdésem az lenne, hogy tudnánk-e egy ilyen telekre arra a házalapra építeni egy új házat, amire igényelhetnénk a csokot 3 gyerekre. Vagy ha esetleg lebontjuk az alapot, és úgy.
Válaszát előre is köszönöm: Klaudia

Érdeklődni szeretnék, hogy a régi szocpol esetében lehet-e 3 gyereket bevállalni, és ha igen, akkor mennyi összeg jár új lakás építésére. Sajnos nem találom a feltételeket csak az új csokról.


19
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x