Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődnék, hogy most decemberben megkezdtünk egy 2 lakasos társasházat építeni, amire szeretnénk majd az új szocpolt felvenni. Jelen esetben 1 gyermekünk van, férjem elmúlt 40, szeretnénk még gyermeket, de az első is lombik baba. Az építkezés folyik, feltehetőleg július körül készülne el.

Érdeklődnék, hogy meddig tudnánk igényelni? Ha a használatba vételi meg nincs meg, akkor járhat?
Ha közben terhes leszek, már 2 után járna? Vagy be lehet vállalni még 2 gyermeket akkor is, ha az elsőre nem tudtunk felvenni szocpolt?

Köszönöm a tájékoztatásukat!
Tisztelettel.
Katalin

Kedves Katalin!

Az új szocpol egyelőre tervezet formájában létezik, a törvényjavaslatot még nem fogadták el. A Nemzetgazdasági Minisztérium az új szocpol minden részletre kiterjedő szabályait még nem hozta nyilvánosságra, ezért a várhatóan 2015. július 1-től hatályba lépő változásokról pontos információt jelen pillanatban még nem tudunk adni. Ha ismertté válnak az igénylés feltételei, honlapunkon megtalálhatók lesznek a részletek.

A szocpol építkezés esetén jelenleg - és valószínűleg a jövőben is - addig igényelhető, amíg a használatbavételi engedélyt nem adják ki. Lényeges, hogy még legalább a szocpol összegét kitevő munkálat hátra legyen a szocpolkérelem benyújtásakor.

A szocpol 1 gyermek után jelenleg nem jár, de jövőre ez is változni fog, már 1 gyermek után is igénybe lehet majd venni. Megelőlegező szocpolt a jelenlegi szabályok alapján azonban csak 40 éves kor alatt lehet igényelni, vagyis a megelőlegező szocpolkérelem benyújtásakor a házastársak egyik fele sem lehet idősebb 40 évnél. Amennyiben ez az előírás a jövőben is így marad, akkor a meglévő gyermekük után tudják majd igénybe venni a támogatást, a később születendő gyermek után pedig utólagos formában a fennálló hiteltartozás csökkentésére. A hatályos rendelkezések szerint az a gyermek számít meglévőnek, aki már megszületett. Arról, hogy ez a jövőben hogyan változik, esetleg már a terhesség bizonyos időszakában is meglévő gyermekként veszik-e figyelembe, nincs pontos információnk.

Kérjük, kövesse naponta megjelenő új bejegyzéseinket, melyekből a további részleteket is megismerhetik, ha megszületik az erről szóló törvény.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése