Tisztelt Hölgyem/Uram!

Több kérdésem is lenne CSOK 10+10 témában. Fiatal házaspár vagyunk, jelenleg egy kicsi gyermekünk van és legalább hármat tervezünk.

- Új, kivitelező által épített lakás vásárlása esetén is meg kell lennie a 20-30% önerőnek, vagy ez csak építkezés esetén áll fenn?
- Az már világos, hogy építkezés esetén mindenképpen szükség van erre a 20 (-30%-)-ra, de ez a bekerülési költség 20%-a vagy a teljes összegé (telekkel együtt)? Tehát: az önerő nagy részét (vagy egészét) fel lehet-e használni telekvásárlásra?
- Ha tegyük fel a következő 5 éven belül lesz három gyerekünk, és így a pl. 60 nm-es lakás kicsivé válik, elköltözhetünk-e egy nagyobb lakásba/házba, az előző árát az újba belefektetve?
- Munkahely miatt lehet más városba költözni (mondjuk 5 év ott lakás után), de ez azt jelenti, hogy el lehet adni a CSOK-os ingatlant és az új helyen újat venni, vagy ilyenkor bérelni kell a másik helyen?

Remélem nem gond, hogy ennyit kérdeztem!
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Mirjám

Kedves Mirjám!

Míg új lakóingatlan építése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény és a lakáskölcsön folyósítása készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik, addig új építésű lakás vásárlása esetén a kedvezmény folyósítása a támogatási szerződés megkötését követően, egy összegben történik. Amennyiben a CSOK és a kölcsön összege fedezi a teljes vételárat, úgy önerő nélkül is megvalósulhat a vételár finanszírozása. Ha nem, akkor a saját erő megfizetése után történhet a folyósítás.

Építkezés esetén a támogatások nem használhatók fel az építkezés helyszínéül szolgáló telek megvásárlására. Az építkezéshez benyújtandó költségvetés tehát nem tartalmazhatja a telek vételárát. A telket önerőből kell megvenni, s mivel utólagos finanszírozás van, ezért az első részfolyósításhoz el kell érni a bank által meghatározott készültségi szintet. Más a helyzet lakásvásárlás esetén. Ekkor az adásvételi szerződésben szereplő vételár ugyan megbontásra kerül felépítmény és telek értékre, ám ezek együttes összege finanszírozható a 10+10M-s konstrukcióval, megfelelő ingatlan- és jövedelemfedezettség esetén. Személyre szabott, konkrét tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Amennyiben a meglévő helyett másik, új építésű lakóingtatlant vásárolnának, mely nagyobb hasznos alapterületű az eladott lakásnál és az eladási árat továbbforgatják a vásárolandó lakásba, úgy a CSOK-kal finanszírozott lakás 5 éven belül is eladható. Ha nem újat, hanem használt lakást vásárolnának, akkor az előző feltételek mellett 5 éven túl adható el a lakás. Ha munkahely váltás miatt költözniük kell, nem szükséges eladni a CSOK-kal vásárolt lakást. A lakáseladás ebben az esetben is az előzőekben leírtak szerint működhet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése