Tisztelt szekértő!

Egy olyan lehetetlen helyzettel állok szembe, aminek elvileg (matematikailag) nincs megoldása. Építkezni szeretnék a háromgyerekeseket megillető CSOK felhasználásával. Megvan a telek, és készül a tervdokumentáció is. Miután találok egy érdemben is segíteni tudó bankot, megkötöm segítségükkel a szerződést.

Első lépés építsem be az önerőt. Ez 4M Ft. Ha a költségvetésem úgy rakom össze, hogy 4M Ft + a CSOK 10M Ft + az áfa támogatás (ez a 14M Ft áfa értéke) 2,9 M Ft.
Összesen 16,9M Ft. Eljutok az önrészből 23%-os készültségig. Kifizetik a CSOK és a áfa támogatás 23%-át. Ez kb. 3M Ft. Ebből a haladok tovább, és megcsinálom a épület költségvetés szerinti 18%-át. Így továbbgondolva jön a következő 13,7%, a 10,5%, a 8% stb. Itt még csak a költségvetésem kb. 70%-nál járok és folyamatosan csökkennek az összegek. Nincs vége. Vagy én gondolok valamit rosszul, vagy a rendszer van rosszul kitalálva.

Maga hogy látja, milyen megoldás van gyakorlatba ennek az ördögi körnek a bezárására?
Válaszát köszönöm.
János

Kedves János!

Családi otthonteremtési kedvezmény és adó-visszatérítési támogatás igénylése esetén a hitelintézetek valóban a saját erő beépítését követően, az elért készültségi foknak megfelelően folyósítanak mindkét támogatásból, valamint a használatbavételi engedély megszerzéséig visszatartanak 10%-ot a támogatásokból. Ezt csak a jogerős használatbavételi engedély bemutatása után folyósítják.

Lényeges kiindulási alap a költségvetés összege, melynek reálisnak kell lenni. A hitelintézetek az általuk elfogadott költségvetésből indulnak ki a szükséges saját erő megállapításakor. Amennyiben a költségvetés összegét nem fedi le a saját erő, a CSOK és az ÁFA visszatérítés összege, akkor hitelfelvétellel oldható meg a finanszírozás. A hitel folyósítása szintén szakaszosan történik a saját erő beépítését követően, de bankonként változó, hogy az előírt készültség elérése után a hitel hány százalékát utalják. A hitel folyósítása jellemzően három, a támogatások utalása akár öt részletben is történhet.

Személyre szabott, konkrét tájékoztatást az ügylet pontos részleteinek ismeretében tudnak adni Szakértőink. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keresse fel a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése