Tisztelt Szakértők!

Szocpollal kapcsolatban érdeklődöm.
Jelenleg két gyermekkel (2,5 év, 8 hónap) rendelkező 37 és 36 éves házastársak vagyunk, jövőre szeretnénk még egy gyermeket. Építkezni szeretnék, amihez igénybe vennénk, ha lehet a "szocpolt". A 3. vállalt gyermekre is lehet előre igényelni?

Rendelkezem már egy építési telekkel, amit azért vásároltunk, mert építkezni szerettünk volna. Azonban 4,5 év óta nem lehet a telekkel semmit sem kezdeni, mert az önkormányzat nem engedélyez semmit, nem ad ki építési engedélyt.
A törvényben az szerepel feltételként, hogy
" E rendelet alapján a saját méltányolható - legalább a (7) bekezdés szerinti alsó határt elérő - lakásigénye kielégítése céljából a lakás építéséhez, vásárlásához, lakásszövetkezet tulajdonában lévő lakrész állandó használati jogának (a továbbiakban: állandó használati jog) megszerzéséhez, lakótelek vásárlásához, a nagykorú, valamint a 16. életévét betöltött állami vagy intézeti nevelt kiskorú magyar állampolgár akkor vehet igénybe támogatást, ha magának, házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, együttköltöző családtagjainak lakástulajdona, állandó használati joga vagy bérleti jogviszonya nincs."
Lakástulajdonnak számít-e az építési telek?

Most írtunk alá egy valóban építési telekre adásvételi szerződést, ahová azonnal építkezni szeretnénk. Ehhez szeretnénk igénybe venni a szocpolt. Hitelt nem igényelnénk, csak a szocpolt szeretnénk megkapni.

Csak az építkezés költségére lehet igényelni (ezekről kell számlákat gyűjteni?) Már az építés elkezdése előtt be kell nyújtani a költségvetést? Mikor kell igényelni a szocpolt?

Eladtunk egy 14,4 + 9 milliós lakást, a 9 millióst augusztusban fizetik ki, de az építkezést már most meg kell kezdenünk, hogy időben ki tudjunk költözni. Tehát a 9 milliós még a nevemen van az építkezés megkezdésének időpontjában.
Korábban értékesítettünk egy lakást 8 millióét, vettünk belőle egy másikat 9-ért, amit felújítás után 14,4-ért adtunk el, ebből vettünk egy újabbat 7,84 millióért, felújítás után 9 millióért adtuk el. Az első lakás vásárlása 2003-ban történt, ezt 2012-ben adtuk el 8-ért.
A többi vásárlás-eladás 2 éven belül.
Mekkora összeget kell az új ház építésére fordítanunk? (14,4+9? ebből már 8,5 milliót az új telekre költöttünk).

Mindenképp férj és feleség tulajdonába kell, hogy álljon-e a majdani lakás? Vagy elegendő, hogy csak a feleség tulajdonába legyen?
Férjemnek ugyanis van egy végrehajtási ügye, ezért az Ő nevére nem kerülhet semmi. Esetleg, ha az Ő tulajdona is kell a majdani házban, azt nagyon rövid időn belül elajándékozhatja-e a gyerekeknek?

Itt utólag a használatbavételi engedély megszerzése után történik a finanszírozás, ha jól értem, ugye? Elidegenítési, terhelési tilalom mennyi időre lenne az új házra?

Az építési telket amire építkeznénk megvehetjük most vagy kell valamit a szerződésbe írni a szocpollal kapcsolatban?

Köszönöm: Gabriella

Kedves Gabriella!

Megelőlegező szocpol függetlenül a meglévő gyermekek számától legfeljebb két gyermek után igényelhető, ha a házaspárok egyike sem töltötte be a 40. életévét. Mindezek figyelembevételével a 3. vállalt gyermek után is jogosultak lehetnek a támogatásra.

A tulajdonában lévő építési telek nem számít lakástulajdonnak, így nem zárja ki a szocpolra való jogosultságot.

A szocpol igényléséhez költségvetést kell benyújtani, ennek finanszírozásához használható fel a szocpol. A hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-ára vonatkozik a számlabenyújtási kötelezettség. A számlabenyújtásról további részleteket ITT talál. A költségvetést a szocpoligényléssel egyidejűleg kell benyújtani. A támogatás igénylésére addig van lehetőség, amíg a használatbavételi engedély kiadásra nem kerül, de fontos, hogy hátra legyen még legalább a szocpol összegével megegyező értékű munkálat. (A használatbavételi engedély megszerzését követően a szocpol már nem igényelhető!) A szocpolkérelem már az építkezés elején is benyújtható, jóllehet a folyósítást csak a saját erő felhasználását követően kezdi meg a hitelintézet.

Az nem akadály, hogy az építkezés megkezdésekor még van lakástulajdona, de a szocpolkérelem benyújtásakor már nem lehet. Adott esetben akkor lehet beadni a szocpolkérelmet, ha már nincs a szóban forgó ingatlan az Ön nevén.

Lakáseladás esetén a szocpol továbbforgatási kötelezettség az 5 éven belül értékesített ingatlanokra vonatkozik. Az eladott lakás értéke csökkenthető a támogatás nyújtásáról szóló szerződés megkötését legfeljebb egy évvel megelőzően vásárolt és az építés helyszínéül szolgáló építési teleknek az általános forgalmi adó összegével növelt vételárával. Arról, hogy adott esetben mekkora összegre vonatkozik a továbbforgatási kötelezettség, a szocpolt folyósító hitelintézet tud Önöknek pontos tájékoztatást adni az egyéb részletek ismeretében.

A szocpol igénybevételével épített lakóingatlanban a támogatott személyeknek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Házaspár esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. A lakásban az igénylőn vagy támogatott személyen kívül csak az általa eltartott gyermek szerezhet tulajdont. Fentiek értelmében tehát férjének is tulajdoni hányadot kell szereznie a lakásban, melyet a használatbavételi engedély megszerzésétől számítva 10 éven át elidegenítési és terhelési tilalom terhel. Ha ez alatt az idő alatt elajándékozza tulajdonrészét, akkor a szocpol arányos részét vissza kell fizetnie.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődni szeretnék, hogy új építéshez szocpol igénylése esetén, az építési teleknél megvan-e határozva, hogy minimum hány százalékban kell tulajdonosnak lenni egy- egy félnek? Például lehet-e 90-10% aranyban?
Válaszát köszönöm, Anett