A 2019. július elsejétől elérhető falusi CSOK tanya vagy preferált településen található lakóingatlan korszerűsítéssel/bővítéssel egybekötött vásárlásához, illetve tanya vagy preferált településen már tulajdonban lévő lakás korszerűsítéséhez és/vagy bővítéséhez vehető igénybe. Cikkünk arról ad tájékoztatást, hogy mekkora összegű falusi CSOK hitelre lehetünk jogosultak, ha a támogatás összege nem fedezi a teljes vételárat, illetve bekerülési költséget.

Támogatott hitel falusi CSOK mellé is

A többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása keretében a falusi CSOK-ot igénybe vevő támogatott személy, jogosult lehet a 3% kamatú támogatott lakáshitel igénybevételére is. A hitel maximális összegét a gyermekek száma határozza meg:

  • 2 gyermek után igényelt falusi CSOK esetén: 10.000.000 Ft
  • Legalább 3 gyermek után igényelt falusi CSOK esetén: 15.000.000 Ft.

A kamat megfizetéséhez az otthonteremtési kamattámogatást az állam a teljes futamidőre, de legfeljebb 25 évre nyújtja. A kölcsön kamata legfeljebb 3%, amelyet az állam kamattámogatással biztosít. A kamat mértéke az otthonteremtési kamattámogatás időszaka alatt ötévente változhat. Ennek megfelelően változhat a kamattámogatás mértéke is, így biztosított a 3% hitelkamat a teljes 25 év alatt.

Mennyi lehet a vásárlásra fordítható támogatott hitel maximális összege?

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a falusi CSOK lakásvásárlásra fordítható összege nem haladhatja meg a gyermekszám alapján meghatározott támogatási összegek 50%-át.

Ez alapján a támogatott ingatlan vételárának kiegyenlítéséhez elérhető maximális összegek :

  • 1 gyermek után: 300.000 Ft
  • 2 gyermek után: 1.300.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után: 5.000.000 Ft

Fentiekből következően olvasóink gyakori kérdése, hogy a vásárlással egybekötött korszerűsítésre és/vagy bővítésre igényelt kamattámogatott hitelnél is van-e ugyanis megkötés, miszerint a támogatott hitelnek is csupán az 50%-a fordítható a vételár kiegyenlítésére?

A Pénzügyminisztérium szakmai tájékoztatása alapján

a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló kormányrendelet /17/2016. (II.10.)/ előírását – miszerint a falusi CSOK lakásvásárlásra fordítható összege nem haladhatja meg a gyermekszám alapján meghatározott támogatási összegek 50%-át – kizárólag a vásárlással vegyes támogatási célra igényelt falusi CSOK-ra vonatkozó szabály. Az otthonteremtési kamattámogatás szabályozása ilyen rendelkezést vagy erre való utalást nem tartalmaz. A falusi CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön összegének megállapításánál ezt az 50%-os szabályt nem kell alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy vegyes célra igényelt falusi CSOK esetén nem csupán a támogatási összeg fele, hanem akár az igényelhető otthonteremtési kamattámogatással érintett kölcsön teljes összege felhasználható a használt lakás vásárlására.

Vegyes célra igényelt falusi CSOK esetén a támogatás és a CSOK hitel vásárlásra igényelhető maximális összege

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a vegyes célra igényelt falusi CSOK keretében vásárlásra igényelhető támogatás és kamattámogatott kölcsön maximális összege a gyermekszám függvényében az alábbiak szerint alakul:

  • 1 gyermek esetén: 300.000 Ft falusi CSOK, támogatott hitel nem vehető igénybe
  • 2 gyermek esetén: 1.300.000 Ft falusi CSOK + 10.000.000 Ft kamattámogatott kölcsön
  • 3 vagy több gyermek esetén: 5.000.000 Ft falusi CSOK + 15.000.000 Ft kamattámogatott kölcsön

Amennyiben a vételár kiegyenlítéséhez nincs szükség a maximális kölcsönösszegre, úgy a fennmaradó hitelösszeg a vásárolt ingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére járó támogatás mellett szintén felhasználható.

Fenti összegek a vonatkozó kormányrendelet alapján elérhető maximális összegeket jelölik. A ténylegesen felvehető maximális hitelösszeg megállapításánál meghatározó az igénylők igazolt nettó jövedelmének összege, valamint az ingatlan területi elhelyezkedése is.

Személyre szabott tájékoztatás

Amennyiben Ön is a falusi CSOK program keretében kívánja finanszírozni otthonteremtési céljait, de nem tudja, mekkora összeghez juthat hozzá, illetve mennyi önerővel kell rendelkeznie, kérje Szakértőink személyre szabott tájékoztatását online adatlapunk kitöltésével! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

További kérdés esetén online Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Sziasztok.
Tegyük fel babavárót igényeltem x nevű banknál, de pont ott nincs csok + kamattámogatott hitel. Attól függetlenül más banknál igényelhetem/megkaphatom csak a csok + kamattámogatott hitelt? Tudom, hogy célszerű volna egy helyen minden, de csak x nevű bank adta meg a babavárót.
Köszönöm szépen a választ előre is.

Sziasztok.
Lakásvásárlást szeretnénk párommal. Vételár 12 millió.
Kérdésem az lenne, hogy mivel 3 gyermeket vállaltunk, így a falusi csokkal 5 millió, élhetek-e + kamattámogatott hitellel? Van-e rá lehetőség, hogy így vásároljuk meg a házat?
Köszönöm szépen a választ előre is.

Tisztelt Szakértő!
Szeretnénk fölvenni a Falusi csok-ot felújításra. 2 meglévő és egy vállalt gyermekre. A kérdésem az lenne, hogy az 5 M mellé fölvehető 7,5 M hitel hogyan működik. A hitelt is igazolnom kell számlákkal? Erről sajnos semmi pontosat nem találtam. Szeretném a hitelbe visszaforgatni a 3M lakásfelújítási támogatást, és a 3. gyermek után járó jelzálogcsökkentést ami tudtommal 4 M. Mivel a 2.gyermekünk is 2019 októberében született és rá már megkaptuk az 1 M jelzálogcsökkentést.
Válaszát köszönöm!
Üdvözlettel Eszter

Kedves hitelnet!
Házat szeretnénk venni falusi csokra, de az ingatlan amit kinéztünk 10M forintba kerül. Érdeklődnék, hogy meg tudnánk-e venni. 3 meglévő gyerekünk van, 2 évnél több munkaviszonyom határozatlan szerződéssel, büntetlen előélet, nem vagyok bárlistán.
Mit lehetne igényelni vagy meg tudnánk-e venni?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves hitelnet.
Saját lakás felújításához igényelnénk a falusi csokot.
Felvehető-e mellé a kamattámogatott 10 milliós hitel?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Hitenet
Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot. Van egy gyermekünk és még egyre szeretnénk szerződni. A kinézett ingatlan ára 3.000.000 Ft.
A kérdésem az, hogy 2 gyermek után járó összeg mellé, mennyi kamattámogatott hitelt kaphatunk? Ez mellé korszerűsítésre is kapható kamattámogatott hitel? Ha igen, akkor mennyi ez az összeg?
Köszönöm a választ.
Tisztelettel: Attila

Tisztelt Hitelnet!
Abban az esetben, ha egy régebbi személyi kölcsön felvétele /közben megszűnt munkaviszony/ után hosszabb ideig nem tudtam fizetni a törlesztést és időközben végrehajtó által kerül visszafizetésre a kölcsön, felvehető a falusi csok mellé igényelhető kamattámogatott lakáshitel avagy elutasítják majd a hiteligénylést?

Kedves Hitelnet!
Falusi csokot + 5m hitelt szeretnénk felvenni vásárlásra és korszerűsítésre. (2 vállalt gyerekre) Az ingatlan vételárából már csak a csok összege, az 1,3m Ft hiányzik, a többi már ki van egyenlítve. Tehát az 5m Ft hitel már korszerűsítésre menne.
Ebben az esetben az 1,3 + 5M Ft 70%-ról kell a számlákat bemutatnunk?

Kedves Hitelnet!
Továbbra is azt szeretném kérdezni, tételezzük fel, hogy az értékbecslés szerint a megvásárolandó és korszerűsítendő ingatlan várható forgalmi értéke 9 millió forint lesz.
Jelenleg 5.500 ezer forint az értéke. Ennyiért tudom megvásárolni.
3 gyermekkel 10 millió CSOK-ra vagyok jogosult. Az ingatlan értéke miatt csak 9 millió CSOK-ot kaphatok.
Vásárlásra igényelhetem az 5 millió CSOK-ot? Vagy csak a megítélt 9 millió forint felét költhetem vásárlásra, azaz 4.500 ezer forintot?
Eddigi válaszukat nagyon szépen köszönöm!
Csilla

Kedves Hitelnet!
Köszönöm a választ! Tételezzük fel, hogy az ingatlan értéke a korszerűsítést követően 9 millió forint lesz. Tehát igénybe vehetek 9 millió forint CSOK támogatást.
Vásárlásra elkölthető belőle az 5 millió forint?
Köszönöm,
Csilla

Tisztel Hitelnet!
Falusi CSOK-ot szeretnénk igénybe venni 3 meglévő gyerekkel. Az adható támogatás összege ebben az esetben 10 millió forint.
A megvásárolandó és korszerűsítendő ingatlan értékbecslő által felbecsült értéke 5.500 ezer forint, várható értéke szintén ennyi.
A Bank ebben az esetben csak 5.500 ezer forint összegű támogatást akar adni.
Szeretném megkérdezni, hogy ez esetben milyen összeget fordíthatok vásárlás céljára? 5 millió forintot? Vagy a megítélt 5.500 ezer forint felét, azaz 2.750 ezer forintot?
Köszönettel,
Csilla