A közfoglalkoztatásban dolgozók gyakran szembesülnek azzal az információval, hogy számukra nem elérhető a 10 milliós falusi CSOK. Most összefoglaljuk, hogy a falusi CSOK mely formájára lehetnek jogosultak a közmunkások és mekkora támogatási összeget vehetnek igénybe.

A falusi CSOK jogosultság egyik meghatározó tényezője a társadalombiztosítási jogviszony. Ezzel kapcsolatban kétfajta rendelkezést tartalmaz a vonatkozó kormányrendelet attól függően, hogy mekkora összegű falusi CSOK-ot szeretnénk igényelni.

Falusi CSOK összegek

A falusi CSOK elérhető összegei vegyes célra (vásárlás és korszerűsítés és/vagy bővítés) igényelt támogatás esetén:

  • 1 gyermek esetén legfeljebb 600.000 Ft
  • 2 gyermek esetén legfeljebb 2.600.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek esetén legfeljebb 10.000.000 Ft.

Korszerűsítésre és/vagy bővítésre igényelt falusi CSOK  esetén elérhető támogatási összegek:

  • 1 gyermek esetén legfeljebb 300.000 Ft
  • 2 gyermek esetén legfeljebb 1.300.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek esetén legfeljebb 5.000.000 Ft

Falusi CSOK-hoz szükséges TB jogviszony

A 10 milliós falusi CSOK-hoz előírt TB jogviszony:

Legalább az egyik igénylőnek 30 napnál nem régebbi okirattal szükséges igazolnia, hogy a falusi CSOK kérelem benyújtásakor a Tbj. 5. §-a szerint biztosított – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt -, vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, és erről büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik, valamint
legalább 2 éve folyamatosan – ideértve azt is, ha a legalább 2 év folyamatos biztosításban legfeljebb 30 nap megszakítás van –

a) a Tbj. 5. §-a alapján biztosított, és ezt 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja,
b) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, és erről büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik, vagy

c) kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja. A kérelem benyújtásakor fennálló külföldi TB jogviszony is elfogadható, ha a támogatott személy vállalja, hogy a falusi CSOK szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

A 10 milliós falusi CSOK jogosultsághoz tehát nem fogadható el a közfoglalkoztatotti jogviszony. Akit közmunkásként foglalkoztatnak, nem jogosult a 10 milliós falusi CSOK igénybevételére.

A falusi CSOK további összegeinek igénybevételéhez előírt TB jogviszony:

Legalább az egyik igénylőnek 30 napnál nem régebbi okirattal kell igazolnia, hogy a falusi CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában a Tbj. 5. §-a szerint biztosított, és legalább egy éve – legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatosan

a) a Tbj. 5. §-a alapján biztosított,

b) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, és erről büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratban az oktatási intézmény azonosító adatait, a képzésre vonatkozó adatokat – ideértve a képzés kezdetét és várható befejezését is – tartalmazó nyilatkozatot tesz, vagy

c) a magyar állampolgár vagy annak tekinthető igénylő kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja.

Aki 1 vagy 2 gyermek után igényli a falusi CSOK bármely formáját, illetve aki 3 vagy több gyermek után igényli a csak korszerűsítésre és/vagy bővítésre vonatkozó maximum 5 millió forintot, jogosult lehet a támogatásra 1 éves közfoglalkoztatotti munkaviszonnyal is.

Milyen lehetőség van, ha közmunkásként 3 vagy több gyermekkel használt lakást vásárolunk?

Aki közfoglalkoztatottként dolgozik és használt lakást vásárol, az is élhet a vissza nem térítendő lakáscélú támogatások lehetőségével!

Ebben az esetben nem a falusi CSOK, hanem a normál CSOK keretein belül nyílik lehetőség a támogatás igénybevételére. Ehhez elegendő legalább 180 napos folyamatos TB jogviszony közfoglalkoztatottak esetében is. A támogatás

  • 3 gyermek esetén maximum 2.200.000 Ft,
  • 4 vagy több gyermek esetén 2.7500.000 Ft

összegben érhető el.

Amennyiben a vásárlás preferált településen történik, úgy a tulajdonjog végleges bejegyzését követően igényelhető a korszerűsítésre és/vagy bővítésre vonatkozó falusi CSOK is maximum 5 millió forint összegben, legalább 1 éves TB jogviszonnyal, közfoglalkoztatottként is.

Falusi CSOK és hitel igénylése

Ha Ön is falusi CSOK felvétele előtt áll, esetleg a falusi CSOK mellé lakáshitelre is szüksége lenne, kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentes vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is! Amennyiben a témában további kérdései lennének, tegye fel Szakértőinknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
128 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Közmunkás vagyok és szeretnék házat venni. Van egy gyerek.
Mennyi munkaviszony kell hozzá?

Közmunkásként jár a csok? Szeretném tudni, mennyi munkaviszony szükséges hozzá.

Szeretnék igényelni hitelt. Több mit 1 éve dolgozom közfoglalkoztatottként és 1 gyermek van.