A közfoglalkoztatásban dolgozók gyakran szembesülnek azzal az információval, hogy számukra nem elérhető a 10 milliós falusi CSOK. Most összefoglaljuk, hogy a falusi CSOK mely formájára lehetnek jogosultak a közmunkások és mekkora támogatási összeget vehetnek igénybe.

A falusi CSOK jogosultság egyik meghatározó tényezője a társadalombiztosítási jogviszony. Ezzel kapcsolatban kétfajta rendelkezést tartalmaz a vonatkozó kormányrendelet attól függően, hogy mekkora összegű falusi CSOK-ot szeretnénk igényelni.

Falusi CSOK összegek

A falusi CSOK elérhető összegei vegyes célra (vásárlás és korszerűsítés és/vagy bővítés) igényelt támogatás esetén:

  • 1 gyermek esetén legfeljebb 600.000 Ft
  • 2 gyermek esetén legfeljebb 2.600.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek esetén legfeljebb 10.000.000 Ft.

Korszerűsítésre és/vagy bővítésre igényelt falusi CSOK  esetén elérhető támogatási összegek:

  • 1 gyermek esetén legfeljebb 300.000 Ft
  • 2 gyermek esetén legfeljebb 1.300.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek esetén legfeljebb 5.000.000 Ft

Falusi CSOK-hoz szükséges TB jogviszony

A 10 milliós falusi CSOK-hoz előírt TB jogviszony:

Legalább az egyik igénylőnek 30 napnál nem régebbi okirattal szükséges igazolnia, hogy a falusi CSOK kérelem benyújtásakor a Tbj. 5. §-a szerint biztosított – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt -, vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, és erről büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik, valamint
legalább 2 éve folyamatosan – ideértve azt is, ha a legalább 2 év folyamatos biztosításban legfeljebb 30 nap megszakítás van –

a) a Tbj. 5. §-a alapján biztosított, és ezt 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja,
b) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, és erről büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik, vagy

c) kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja. A kérelem benyújtásakor fennálló külföldi TB jogviszony is elfogadható, ha a támogatott személy vállalja, hogy a falusi CSOK szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

A 10 milliós falusi CSOK jogosultsághoz tehát nem fogadható el a közfoglalkoztatotti jogviszony. Akit közmunkásként foglalkoztatnak, nem jogosult a 10 milliós falusi CSOK igénybevételére.

A falusi CSOK további összegeinek igénybevételéhez előírt TB jogviszony:

Legalább az egyik igénylőnek 30 napnál nem régebbi okirattal kell igazolnia, hogy a falusi CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában a Tbj. 5. §-a szerint biztosított, és legalább egy éve – legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatosan

a) a Tbj. 5. §-a alapján biztosított,

b) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, és erről büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratban az oktatási intézmény azonosító adatait, a képzésre vonatkozó adatokat – ideértve a képzés kezdetét és várható befejezését is – tartalmazó nyilatkozatot tesz, vagy

c) a magyar állampolgár vagy annak tekinthető igénylő kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja.

Aki 1 vagy 2 gyermek után igényli a falusi CSOK bármely formáját, illetve aki 3 vagy több gyermek után igényli a csak korszerűsítésre és/vagy bővítésre vonatkozó maximum 5 millió forintot, jogosult lehet a támogatásra 1 éves közfoglalkoztatotti munkaviszonnyal is.

Milyen lehetőség van, ha közmunkásként 3 vagy több gyermekkel használt lakást vásárolunk?

Aki közfoglalkoztatottként dolgozik és használt lakást vásárol, az is élhet a vissza nem térítendő lakáscélú támogatások lehetőségével!

Ebben az esetben nem a falusi CSOK, hanem a normál CSOK keretein belül nyílik lehetőség a támogatás igénybevételére. Ehhez elegendő legalább 180 napos folyamatos TB jogviszony közfoglalkoztatottak esetében is. A támogatás

  • 3 gyermek esetén maximum 2.200.000 Ft,
  • 4 vagy több gyermek esetén 2.7500.000 Ft

összegben érhető el.

Amennyiben a vásárlás preferált településen történik, úgy a tulajdonjog végleges bejegyzését követően igényelhető a korszerűsítésre és/vagy bővítésre vonatkozó falusi CSOK is maximum 5 millió forint összegben, legalább 1 éves TB jogviszonnyal, közfoglalkoztatottként is.

Falusi CSOK és hitel igénylése

Ha Ön is falusi CSOK felvétele előtt áll, esetleg a falusi CSOK mellé lakáshitelre is szüksége lenne, kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentes vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is! Amennyiben a témában további kérdései lennének, tegye fel Szakértőinknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
140 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Közmunkán dolgozom. Tavaly novemberben kezdtem. 4 kiskorú gyermeket nevelek. Használt lakásra szeretném igénybe venni a Csokot.

Most 1 éve dolgozom közmunkásként! Van 2 gyermekem és ha még vállalunk 1 gyereket, akkor elérhetö használt lakásra az 5 millió forint?

Jó napot!
Engem az érdekel, hogy 2 gyermekem van, akiket egyedül nevelek. Van saját lakásom. 1 éve közmunkán vagyok és nem tudom, hogy mire vagyok jogosult?
Köszönöm a választ.

Szeretném megtudni, hogy ha van áram, de ki van kötve, de fel van tüntetve a költségvetésben az újra vezetékelés, illetve mérő elhelyezés, akkor is visszadobhatják a csok igénylést?

Üdv!
Én közmunkán dolgozom 3 hónapja, az előtt iskolába jártam.
Az a kérdésem lenne, hogy így igényelhetném a falusi csokot vagy még kell ledolgozott évemnek lenni?

Én közmunkán dolgozom. Szeretnék lakást venni. 2 gyermekem van és egyedül nevelem őket. Szeretném tudni, hogy melyik fajtája lehetséges a közmunkára.

Közmunkás vagyok és szeretnék házat venni. Van egy gyerek.
Mennyi munkaviszony kell hozzá?

Közmunkásként jár a csok? Szeretném tudni, mennyi munkaviszony szükséges hozzá.

Szeretnék igényelni hitelt. Több mit 1 éve dolgozom közfoglalkoztatottként és 1 gyermek van.

Üdv!
22 éves vagyok és igényelni szeretném a falusi csokot. 2 éve közmunka programban dolgozom. Semmiféle hiteltartozásom nincsen. A párommal hamarosan összeházasodunk. Gyermekünk még nincs. (Bevállalnám a 3 gyereket.)
Kérdésem az lenne, hogy jogosult vagyok-e rá, és mennyi pénzt lehet igénybe venni? Használt lakást szeretnénk vásárolni.

3 gyermekem van. Eddig közfoglakoztatott voltam 1 év 1 hónap tb van most váltottam munkahelyet. Jelenleg egy cégnél dolgozom.
Kérdésem, így mennyi pénzre vagyok jogosult a falusi csokban házvásárlásban?

Azt szeretném kérdezni, hogy közmunkára lehet-e igényelni csokot 1 gyermekre?

Üdv.
Andrea vagyok, 3 éve közmunkás és egyedül nevelem 3 gyerekemet.
Az lenne a kérdésem, hogy én miként tudnám 3 gyerekre kihasználni a csokot és a korszerűsítést vagy bővítést. A ház amit meg szeretnék venni most bérlem, de nincs 60 m2, csak kb. 50 m2. Viszont van egy kb. 13 m2 lépcső teraszrész, ami beépíthető és a házhoz hozzáépítve egy kb. 60 m2 alap.

Jó napot!
Azt szeretném megérdeklődni, hogy 3 éve közmunkás vagyok és szeretném igénybe venni a csok-ot, de csak 1 gyerekem van, de még bevállalnék 1-et.
Mennyi időbe telik, hogy fel is adják nekem, mert sürgős lenne nekem.

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy van 4 gyermekem és közmunkás vagyok március 1-től. 1 évre vett fel a hivatal, de a 4 gyermekből 2-re felvettem a régi szocpolt.
Így jogosult vagyok-e az 5 millióra?
Köszönöm.

Jó napot!
Szeretném kérdezni lakást szeretnénk vásárolni. Van egy gyerekünk, közmunkás vagyok.
Milyen lehetőségem lenne?

Üdv.
Én 1 éve vagyok közmunkás és még + egy évre felvettek. Van 3 gyerekem, tb tartozásom nincs, de én a szocpolt igényeltem, ami sikerült is.
A falusi csokot nem igényeltem. Lehet?

Üdv.
Akkor ha jól értelmezem, közmunkás is élhet a lehetőséggel az 5 millió forintos korszerűsítéssel, miszerint ha megvan mind a 3 gyermek, de abban az esetben, ha nincs meg mind a 3 gyermek, csak 2, akkor nem lehet vállalni?

Jó napot!
Én azt szeretném kérdezni, hogy közmunkásként van-e lehetőségem hitelt felvenni. Már 9 éve közmunkás vagyok, minden évben hosszabbítják a szerződésemet ez tuti.

Tisztelt Hitelnet!
2016-ban sima CSOK-kal vásároltunk lakását.
Az lenne a kérdésem, hogy közmunkásként igénybe vehetem korszerűsítésre a Falusi CSOK-ot? 3 gyermekem van, és 4 éve vagyok közmunkás.

Tisztelt Hitelnet!
2018-ban sima CSOK-kal vásároltuk meg feleségemmel az ingatlant. 2 gyermekünk van. Most szeretnénk a falusi CSOK-ot is igénybe venni. 4 éve vagyok közalkalmazott közmunkás. Mennyi összeget vehetünk fel korszerűsítésre? Tulajdoni lapon fel van tüntetve, hogy a sima CSOK-OT úgy vettük fel, hogy plusz aláírtunk 2 gyereknek, plusz van egy 450.000 ezer Ft-os gáztartozás feltüntetve!
Kérem mielőbbi válaszát.
Köszönöm.

52 éves vagyok. 3 gyermeket egyedül nevelek. Közmunkásként igénybe tudom-e venni a csokot?
Ha igen, mi a feltétele?
Előre is köszönöm válaszukat.

Közmunkára tudnánk igényelni a lakás vásárlást 2 éve dolgozom

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy van saját ingatlanom és közmunkán vagyok. Egyedülálló anyaként nevelem 3 gyermekem. Igényelhetném az 5.000.000 ft-ot korszerűsitésre ?

Krisztina vagyok, 3 éve közmunkán vagyok és a falusi CSOK-ot akarom igénybe venni. Ha bejelentenek más munkahelyre, akor igénybe vehetem?

Tisztelt Ügyintéző!
Falusi csok-ot szeretnénk igénybe venni meglévő ingatlanunkra (korszerűsítés formában). Van 3 gyermekünk, közfoglalkoztatott munkaviszonyunk van a párommal.
Szeretném kérdezni, hogy ezen információk alapján mik a lehetőségeink? Az adott összeg mennyi részét tudjuk felhasználni?
Köszönöm.

Közmunka megfelel a falusi csokhoz?

52 éves egyedül álló 3 gyerekes anyuka vagyok. 4éve vagyok közfoglaltatott. Lakás vársálásra igénybe tudom venni a CSOK-kot?

Jó napot kívánok!
Kérdésem az lenne, háromgyermekes családapa vagyok, közmunkásként dolgozom.
Így igénybe vehetjük-e az ötmillió forintot a normál CSOK mellé?

Jónapot kívánok!
Zoltán vagyok és egyedül nevelek kettő kiskorú gyermeket és az önkormányzatnál dolgozok közmunkásként. Érdeklődnék, hogy kaphatok-e falusi csok-ot?