Üdvözlöm!

2 gyermek után szeretnénk a falusi CSOK keretein belül gázbekötést és az 1,3 millió forint keretéig gázkazánt, esetleg némi gépészetet. A bankban kérték, hogy skiccszerűen az egyik igénylő lapon rajzoljuk le a házat. Viszont a nyáron építettünk hozzá egy teraszt sajnos építési engedély nélkül. A kivitelező és a családi kupaktanács is győzködött, hogy nem kell hozzá, sajnos hittem nekik. Csak később néztem utána és bizony kellett volna.

Gyakorlatilag a földhivatali alaprajzhoz képest jelentősen bővült az épület. Most be kéne nyújtani az igényt a bank felé, akik küldik majd az értékbecslőt a beruházás megkezdése előtt és után. A kisebbik baj az lenne, ha a bizonyos bővítés miatt nem kapnánk meg a támogatást, a nagyobbik ha ennek eredményeképpen építésügyi bírsággal jutalmaznának.

Ön szerint érdemes belevágnunk vagy jobb lenne lapítani 10 évig?

Várom megtisztelő válaszát.
Sándor

Kedves Sándor!

A bankok minden esetben a térképmásolaton feltüntetett ingatlanból indulnak ki, azt tudják figyelembe venni az értékbecslés során. Vannak olyan hitelintézetek, ahol eleve kizáró ok, ha a térképmásolat és az ingatlan valós státusza nem egyezik. Amennyiben a falusi CSOK jogosultsági feltételéhez elengedhetetlen a térképmásolaton fel nem tüntetett épületrész, akkor minden banknál problémát fog ez jelenteni. Például, ha a falusi CSOK keretében olyan épületrészt szeretnének korszerűsíteni, ami nem szerepel a térképmásolaton. Adott esetben ilyen lehet a gázbekötés is. Nem kérhetik a falusi CSOK-ot olyan épületrészbe történő gázbevezetésre, ami hivatalosan – térképmásolat alapján – nem létezik.

Javasoljuk, hogy a falusi CSOK kérelem benyújtása előtt hivatalos úton kérjék a hozzáépített rész ingatlan-nyilvántartásban történő feltüntetését. Ennek lehetőségéről az illetékes építési hatóságot kellene felkeresni és amennyiben van rá mód, fennmaradási engedélyt kérni. Ezt követően földmérő közreműködésével megtörténhet az épületfeltüntetés.

A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót is! Ehhez elsőként online adatlapunkat kellene kitölteni. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és az esetlegesen hozzá kapcsolódó hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A vázlatrajzon nem szereplő helységre felvehető? Vagy csak a vázlatrajzon szereplőre igényelhető? 100 nm ingatlan szerepel a vázlatrajzon, plusz 40 nm hozzá lett építve, viszont ez nem szerepel rajta, nincs használatbavételi engedély.
Ilyenkor mi a teendő ? Csak a vázlatrajzon feltüntetett részre igényelhető? Engedélyt nem tudtunk eddig rá kérni, mivel túl van építve a 40 nm plusz helység.