A CSOK összegének várható emelkedését jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Bejelentése alapján a jövőben a családi otthonteremtési kedvezmény összegének növelése várható, de lesznek megkötések.

Emelkedik a CSOK összege

A miniszter bejelentése szerint a családi otthonteremtési kedvezmény összege emelkedni fog az 5.000 fő alatti településeken. Konkrét összegről még nem számolt be, de a tervek szerint jelentős összegű emelést tervez a kormány. A tervezett változás konkrét időpontja sem ismert egyelőre.

Az 5.000 fő alatti települések járhatnak jól a CSOK emelkedésével

Magyarországon jelenleg közel háromezer olyan település van, ahol 5.000 főnél kevesebben laknak. Ezeken a településeken mintegy 3 millió ember él jelenleg. Számukra mindenképpen kedvező változást jelenthet a CSOK összegének emelése.

CSOK összege jelenleg

A családi otthonteremtési kedvezmény összegét jelenleg az határozza meg, hogy új vagy használt lakóingatlanra kívánjuk igénybe venni, illetve hány gyermek után igényeljük a támogatást.

Használt lakás

CSOK összege használt lakás vásárlás esetén
Gyermekek száma Minimális hasznos alapterület (lakás / lakóház) CSOK összege
1 40 m2 600.000 Ft
2 50 m2 1.430.000 Ft
3 60 m2 2.200.000 Ft
4 vagy több 70 m2 2.750.000 Ft

Használt lakások esetében vásárlásra és meglévő lakóingatlan bővítésére használható fel a támogatás, melynek összege 4 vagy több gyermek után – egységesen – a legnagyobb. A kedvezmény vállalt gyermekek után is jár. A meglévő gyermekek számától függetlenül legfeljebb 2 vállalt gyermek után igényelhető.

A vonatkozó kormányrendelet gyermekszámtól függően azt is előírja, hogy minimum hány négyzetméter hasznos alapterületű legyen a célingatlan. Erről és az igénybevétel tovább feltételeiről honlapunkon részletes leírás olvasható ide vagy ide kattintva.

Új építésű lakás

CSOK összege új építésü lakás vásárlása, építkezés esetén
Gyermekek száma Minimális hasznos alapterület (lakás / lakóház) CSOK összege
1 40/70 m2 600.000 Ft
2 50/80 m2 2.600.000 Ft
3 vagy több 60/90 m2 10.000.000 Ft

Az új építésű lakóingatlanokra vonatkozó támogatási összegre az lehet jogosult, aki az alapozási munkálatoktól kezdődően új lakóingatlant épít, vagy új építésű lakóingatlant vásárol. A CSOK összege 3 vagy több gyermek után egységesen 10 millió forint. A támogatás vállalt gyermekek után is igényelhető, akár mindhárom gyermek vállalható előre.

Új lakások esetében az elvárt minimális hasznos alapterület attól is függ, hogy a támogatott személy egylakásos lakóépületet épít vagy vásárol, vagy sem. Erről részletes tájékoztató ITT olvasható.

Az, hogy mely lakás minősül CSOK szempontból újnak, valamint milyen további feltétleknek kell teljesülni a jogosultsághoz, IDE vagy IDE kattintva ismerhető meg.

CSOK várható összege

Amennyiben lesz új információnk a CSOK összegének emelésével kapcsolatban, honlapunkon beszámolunk róla! Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Díjmentes CSOK- és hitelügyintézés!

Ha Ön a CSOK mellé kölcsönt is igénybe szeretne venni, a legkedvezőbb hitelkonstrukciókat online lakáshitel kalkulátorunk  segítségével ismerheti meg. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Egy kérdésem lenne
Jelenleg 2 gyermekünk van. Szeretnénk 3. gyereket, de erre kb. egy esélyünk maradt. Hamarosan pár hónap múlva részt veszek egy inszemináción, aminek az eredményét hamar megtudom, azaz kb. 4 hónap múlva fogom tudni azt, hogy meg tud-e születni a 3. gyerekünk vagy sem. Ha nem, akkor minimális az esélye, szinte semmi, hogy összejöjjön.
Az a kérdésem: Viszont már most meg szeretnénk vásárolni egy lakást, amire a 3 gyerekes csok-ot igénybe vennénk. Ha nm sikerül, akkor visszafizetnénk az igényelt összeget.
Kérdésem: ebben az esetben mennyit kell visszafizetnem?
Ha pár hónap múlva bejelentem, hogy csak 2 gyermekem van és nem tudom a 3.-t vállalni?
Köszönöm.

Végül ezzel kapcsolatban történt valami további bejelentés azóta?

Nekem 1 gyermekem van, aki után még nem vettem igénybe a támogatást. Férjnél nem vagyok. Önerőm nincs. 34 éves vagyok.
Kérdésem, ha vállalok még 2 gyermeket, jogosult leszek-e a támogatásra? Ha igen, mennyire? Használt ingatlant szeretnék. Élettársi kapcsolatban élek 10 éve.
Segítségüket köszönöm.
Tisztelettel: Szilvia