Üdvözlöm!

Párommal és 3 kicsi gyerekünkkel jelenleg panellakásban lakunk és szeretnénk kertes házba költözni. Olvastam, hogy emeletráépítésre is igénybe vehető a szocpol, és nem teljesen tiszta a dolog:

1. Ha veszünk egy házat (tulajdonosok leszünk), arra építünk egy szintet. Jár rá szocpol?
2. Vagy csak ha pl. Édesanyámék kertes házára építünk szintet?

Illetve olvastam, hogy nem lehet lakástulajdona az igénylőnek:
1. Jelenlegi lakásunk a tulajdonunk (50-50%-ban). Ha ezt eladjuk, azt követően igényelhetnénk szocpolt?
2. Rögtön vagy várni kéne vele valamennyi időt?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel
T.

Kedves Tímea!

Emeletráépítés esetén a szocpol egyrészt akkor igényelhető, ha az emeleten teljesen különálló új lakás kerül kialakításra, tehát nem a meglévő családi házat bővítik emeletráépítéssel. Másrészt lényeges, hogy a támogatott személyeknek a szocpolkérelem benyújtásakor nem lehet lakástulajdonuk, így a saját családi házon történő emeletráépítéssel ez a feltétel nem valósulna meg.

1. Tehát ha vesznek egy házat és tulajdonosok lesznek, akkor arra hiába építenek egy különbejáratú új lakást, a szocpol a már meglévő lakástulajdon (alsó szint) miatt nem fog járni.

2. Ha az Édesanyjáék családi házán emeletráépítéssel új lakást alakítanak ki (új lakás építésére kiadott építési engedély alapján), akkor – a további feltételek teljesülése esetén – jogosultak lehetnek a szocpoltámogatásra.

A meglévő lakástulajdon eladása után jogosulttá válhatnak a szocpolra. A vonatkozó kormányrendelet értelmében az 5 éven belül értékesített lakástulajdonból származó bevételt az új lakás költségvetésébe vagy vételárába kell forgatni. (Ebből az összegből le lehet vonni például a lakást terhelő és visszafizetett kölcsön összegét.) A lakásértékesítést követően, ha már véglegesen törölték az Önök tulajdonjogát, azonnal benyújtható a szocpolkérelem.

A szocpol összegét a gyermekek számán túl befolyásolja az építeni kívánt lakás hasznos alapterülete és energetikai minősítése. Minderről bővebben IDE kattintva olvashatnak.

Az új lakás építéséhez a piaci kamatozású lakáshiteleken kívül állami kamattámogatású lakáshitel is igényelhető. Ezekről további részleteket ITT találnak.

Hitelszakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot is online ajánlatkérő űrlapunk kitöltését követően. A megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása után vállaljuk a hitel- és szocpolügylet díjmentes ügyintézését is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. szakértő!
Meglévő házunkra szeretnék emeletet ráépíteni. Mindent most kezdenénk el és terveztetnénk meg.
Hol, mikortól tudom megigényelni a CSOK-ot?
Mire van szükség az igényléshez?
Mennyi idő mire folyósítják?
Vannak-e ilyen-olyan dátumhoz kötött feltételek? (pl. építési engedély kiadási dátuma számít-e?)
Van-e olyan oldal, ahol esetleg én is el tudom olvasni a törvényi feltételeket, előírásokat?
Köszönöm válaszait.

Tisztelt Szakértő!
2010-ben vásároltam hitelre házat, szocpolt nem vettem igénybe. 3 gyerek van, szeretnénk valamilyen irányba bővülni, mert 55 m2 nem elég az iskolás korú gyermekeknek. Vagy mellé húzunk fel egy kis építményt, vagy a tetőteret építjük be, de a legolcsóbb az lenne, ha a garázst építenénk be. A 12/2001 (I.31). kormányrendelet ír tetőtérbeépítésről, emeletráépítésről, de nem tudom nekünk jár-e valami. Hitelt már nem tudok felvenni, ellenben egy kis megtakarítással rendelkezem. Van valamilyen út állami támogatást szerezni a terveinkhez? Úgy tudom, a terasz, garázs nem számít bele a hasznos alapterületbe.