Az elmúlt hónapokban számos olyan ügylettel találkoztunk, ahol a lakásszerzők CSOK illetve ÁFA kérelme osztatlan közös tulajdon vagy túlkészültség miatt került elutasításra. Jó hír azoknak, akik emiatt nem tudtak élni a kedvezmény nyújtotta lehetőséggel: a CSOK rendelet szeptember 16-án hatályba lépett módosításával újra benyújthatók e kérelmek!

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan – használati megállapodás

A 2016. február 10.-től hatályos – új és használt lakás esetén érvényes – CSOK rendelet osztatlan közös tulajdonú lakóingatlanok esetében nem tette lehetővé az úgynevezett használati megállapodással történő finanszírozást, jóllehet korábbi szocpoligényléseknél ez bevált gyakorlat volt.

Így, akik az elmúlt hónapokban kívántak osztatlan közös tulajdonú ingatlanra támogatást igénybe venni, azoknak 3 lehetőségük volt:

  • Társasházzá alakítás – ikerház, többlakásos lakóépület esetében lehetséges
  • Telekmegosztás – a helyi építési rendelet alapján kötelező legkisebb teleknagyság elérése esetén lehetséges
  • Épület kiemelés – ha a telek nem osztható meg, akkor az adott telken lévő lakóház új helyrajzi számra történő kiemelését jelenti

A CSOK rendelet módosításának köszönhetően 2016. szeptember 16.-tól – mind új, mind használt lakóingatlanok esetében - ismét elfogadható az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok – közjegyző vagy ügyvéd által ellenjegyzett - használati megállapodással történő finanszírozása, amennyiben a támogatott személyek kizárólagos használati joga fennáll. Ez nagyban megkönnyíti a támogatások ügyintézését, hiszen a használati megállapodás elkészítése mind időben, mind anyagilag lényegesen kisebb ráfordítást jelent.

Azon ügyfelek tehát, akik támogatási kérelme e feltétel miatt 2016. január 1-jét követően elutasításra került - a lakáscél megvalósulása esetén is - igényelhetik a kedvezményt a jogosultság elbírálásáért fizetendő díj felszámítása nélkül. A kérelem ismételt elbírálása a hitelintézethez intézett nyilatkozat benyújtásával kérhető.

Magas készültségi fokú építkezések finanszírozása

A korábban érvényben lévő szabályozás alapján a pénzintézetek többsége nem finanszírozott túlkészültségben lévő ingatlant, hivatkozással arra, hogy a támogatás kizárólag a bekerülési költség finanszírozására használható fel, a már elvégzett munkálatokra nem.

  1. december 31-ig azonban a már megfizetett bekerülési költségre is igényelhető a támogatás.

Azon ügyfelek tehát, akik támogatási kérelmét 2016. január 1-jét követően az építkezés magas készültségi fokára hivatkozással utasította el a hitelintézet, új igénylést nyújthatnak be akkor is, ha a lakáscél időközben megvalósult. Az újbóli elbírálás díját nem kell megfizetni. A kérelem ismételt elbírálása a hitelintézethez intézett nyilatkozat benyújtásával kérhető.

Folyósítás már megvalósult lakáscél esetén

Fenti, ismételten elbírált kérelmek esetén – ha a lakáscél már megvalósult – a támogatás folyósítása a támogatott személy fizetési számlájára történik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése