Tisztelt Hitelnet!

A kérdésem a következő lenne: Mi két és fél éve próbáltuk először az akkor még szocpolt felvenni lakáshitellel együtt, de kiderült, hogy a férjem szerepel a KHR listán, így visszautasították a kérelmünket. De azt mondták az OTP Banknál, hogy fizessük ki a tulajnak a vételár 70 százalékát és igényeljük meg csak a szocpolt hitel nélkül.

Mivel más megoldás nem volt, így is tettünk. Havi 50 ezer forinttal fizettük idáig a lakást hónapról hónapra banki befizetéssel a tulaj folyószámlájára. Elértük az önerő 70 százalékát, így újra próbáltuk a már csok néven futó állami támogatást igényelni szintén az OTP Banknál, ahol azt mondták, hogy ezt így nem valószínű, hogy el tudják fogadni, mert a vételár 10 százalékát lehetett volna csak kifizetni. Én értem, hogy sok minden változott a törvényben, de nem hiszem el, hogy erre nincs valami megoldás, hogy ott a hetven százalék a tulajnál és pont ezért nem vagyunk jogosultak a támogatásra.

A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben vajon mi a megoldás, elutasíthatják-e a kérelmünket? Ha igen, akkor az elutasítással szemben tehetek-e valamit? És ha kizárólag csokot szeretnénk igényelni, akkor a KHR listán való szereplés lehet-e kizáró ok, mert ugye anno azt mondták, nem az?

Köszönöm előre is válaszát és segítségét!
További szép estét!
Evelin

Kedves Evelin!

A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy lakásvásárlás esetén a vételár legfeljebb 10 százaléka fizethető ki készpénzben, a fennmaradó fizetési kötelezettséget az eladó által megjelölt - a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényben meghatározott - fizetési számlára vagy pénzügyi intézmény által vezetett, kölcsöntartozást nyilvántartó technikai számlára kell teljesíteni. Tehát az a lényeg, hogy a 10% feletti kifizetés fizetési számlára történjen. Önök teljesítették ezt a feltételt, hiszen az eladó számlájára fizették be az összeget és nem készpénzben adták át neki. A kormányrendeletben előírt "teljesítés" nem jelenthet kizárólagosan utalást, tehát a fizetési számlára való teljesítés a bankfiókban történő befizetéssel is történhet.

Amennyiben fentiek miatt elutasítják CSOK kérelmüket, javasoljuk, hogy az írásbeli elutasítás kézhezvételét követő 15 napon belül forduljanak a területileg illetékes kormányhivatalhoz a feltételeknek való megfelelés megállapítása céljából.

Más kérdés, hogy korábban kötöttek-e végleges adásvételi szerződést. A vonatkozó kormányrendelet értelmében ugyanis a CSOK kérelem a végleges adásvételi szerződés megkötését követően 120 napon belül nyújtható be a hitelintézethez.

Csak CSOK igénylésnél a hitelintézeteknek nem kell vizsgálniuk az igénylők KHR státuszát, így a negatív tartalmú KHR információ nem zárja ki a kedvezményre való jogosultságukat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

CSOK kérelem elutasítása
Az lenne a kérdésem, mivel a vételár 10%-át 70 000 Ft-tal meghaladtuk készpénzben, szerződésmódosítással javítottuk ezt a pontot, melyet érkeztettünk. A bank ezt elutasította, és azt kéri töröltessük a földhivatalnál az eredeti szerződést és adjunk be egy teljesen újat.
Valóban nem elég a szerződésmódosítás?

Tisztelt Hitelnet!
4 kisgyerekkel szeretném a csokot igénybe venni. Használt lakást szeretnék venni és folyamatban van az válásom. A gyerekek nálam vannak, ahol most élünk, tartózkodási lakcímünk van, ide járnak óvodába, iskolába és itt is szeretnénk házat venni. Már folyamatban van a hitel is, megfelelek minden feltételnek, csak még a lválási papírt várom, mivel egyedülállóként venném igénybe a csokot.
A kérdésem az lenne, hogy ideiglenes gyerekelhelyezéssel jogom lenne hozzá? Mivel hosszadalmas az ügyem, elhúzódó és ha ez nem lehetséges, megvehetem egyenlőre az én nevemre a házat és utólag, ha már meg lesz a válás, gyerekelhelyezés, kb. 3 hónap, visszaigényelhetem a csokot?
Köszönöm előre is a válaszát.