Üdvözlöm!

Mi minden feltételnek megfelelünk, megvan minden igazolásunk a CSOK + ÁFA igényléshez, amit beadtunk a Banknak. Mi 2016. októberben elkezdtük az új építésű családi ház építését, amit nem generál kivitelező csinál, hanem mi vesszük az anyagot és a munkához vállalkozókat fogadunk. Jelenleg kb. 25%-os készültségi foknál járunk. Ennyi önerőnk volt és a Bank azt mondta, hogy minimum eddig jussunk el saját pénzből.

A banki ügyintéző közölte velünk, hogy ha nem veszünk fel hitelt (saját terméküket), akkor el fogják utasítani a 10M + ÁFA igényünket, mert szerintük nem lesz elég az ÖNERŐ + CSOK + ÁFA összeg a leendő házunk elkészültéhez. Három gyermeket nevelünk és nem akartuk magunkat 20-25 évre hitellel terhelni, a Bank 13M Ft-ot akart velünk felvetetni és közöltük nem kérjük. A becsült, hangsúlyozom "becsült" költségvetés szerint 27M Ft lesz, mi úgy számítjuk, hogy kb. 19-20M Ft-ból teljesen kész lesz beköltözhető állapotban. Tehát mi teljesítjük a kötelező minimum 70%-os számlalefedettséget, így nem értjük, hogy miért utasítanák el a kérelmünk, hiszen CSOK:10M + ÁFA:4,2M + ÖNRÉSZ: 5M Ft-ból gyönyörű házunk lesz. Nem hagytam magam és beadtuk e számokkal a kérelmet a Bankhoz és közölték várhatjuk az elutasító iratot.
Akkor most kinek van igaza?

Még annyi,hogy az igénylőlapot magunk töltöttük ki, a banki ügyintéző nem segített, még azt sem tudta, hogy a bruttó összeget nettóra váltani mennyivel kell szorozni, még szerencse, hogy jó voltam matekból.

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Anita

Kedves Anita!

A támogatások igényléséhez költségvetést kell benyújtani, amit a bank felülvizsgál. A támogatások iránti kérelem elbírálása a hitelintézet által elfogadott költségvetés alapján történik. A költségvetés összegét le kell fednie az önerő (elkészült munka) + CSOK + ÁFA együttes összegének, amennyiben nem kívánnak kölcsönt felvenni. Amennyiben ezek összege nem fedi le a hitelintézet által elfogadott költségvetést, vagyis nem áll rendelkezésre a szükséges önerő, akkor a hiányzó rész finanszírozására banki kölcsön vehető igénybe.

Ha a bank 27M Ft-ban fogadta el a költségvetést, akkor 10M Ft CSOK + 5M Ft ÁFA + 5M Ft önerő mellett további 7M Ft hiányzik a költségvetés lefedéséhez, amit vagy önerőből fedeznek oly módon, hogy magasabb készültségi fokot érnek el, vagy amennyiben ez nem működik, akkor marad a hitelfelvétel. Havi törlesztést mindig a már kifolyósított hitelösszeg után kell fizetni. Ha mégsem lesz szükség a hitelre, akkor van lehetőség a korábbi visszafizetésre.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy április 16-án voltunk az OTP Bankban. Minden papírt beadtunk a csok 10+10-hez. Azt mondták minden tökéletes. Következő héten volt az értékbecslő. A generálkivitelező 19 400 000 Ft-ot állapított meg költségvetésnek, ez a hivatalos. Ellenben az érékbecslő 31 700 000 Ft értéket állapított meg.
A bank ragaszkodik hozzá, hogy új költségvetés készüljön és 31 700 000 Ft-ból építsék meg a házat. Számomra ezt teljesen logikátlan.
Szeretném kérni a segítségüket, mit tudunk tenni ebben az esetben.
Köszönöm szépen.
Tisztelettel: Andrea

Nekünk kb. 13 milliós költségvetéssel számolva ck házat a bankban azt mondták, hogy 90 m2 háznál minimum 18 milliós lehet a költségvetés. De ha 13-ból megcsinálják, akkor miért nem fogadják el? Olcsóbb fürdő, csempe, járólap, stb. A CSOK annak jó, aki gazdag. Van egy lakás, 3 gyermek, 10 millió készpénz. Vesz egy 20 millás lakást a 10+10-ből, a jelenlegi lakást kiadja albérletbe, abból megvan a törlesztő,a 10 millió készpénz megmarad. INGYEN van egy új lakása!