Tisztelt Hitelszakértők!

Két kérdésem volna, amikre eddig mindenhol más választ kaptam. Jelen jogszabályok hogy értelmezendők ezekben az esetekben?

Az egyik: van-e lehetőség a CSOK utólagos igénylésére, hitelbe történő beszámítására?
Szocpolt nem kaptam annak idején, önerőm nem volt, teljes összegben hitelből vettem használt lakást 2009 márciusában egy gyermekes egyedülállóként. 2012. májusban született második lányom, tehát 3 évvel a hitelfelvétel után. Utólag beadhatok-e - akár méltányossági alapon, mint volt svájci frankos hiteles - kérelmet ez ügyben?

A másik: 2016.09.24-én kötöttem házasságot, 38 évesen már meglévő két gyermekkel, akik után családi adókedvezményben részesülök. A munkahelyemen lévő munkaügyi referens szerint igénybe vehetem még 1 éven keresztül az első házasulandók adókedvezményét. A helyi Kormányablakban azt mondták, hogy családi adókedvezmény igénybevétele esetén /tehát már gyermekesként/ nem jár az első házasulandók adókedvezménye.
Hogy szól pontosan a jogszabály?
Kérelmezhetem-e mindkettőt, hiszen mindkettő igaz rám?

Válaszukat várva, köszönettel:
Noémi
Kelt: Bp., 2016.11.09.

Kedves Noémi!

Az utólagos támogatásra való jogosultság vizsgálatakor mindig az adott kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes jogszabályok alapján kell eljárni. Információink szerint ez azt jelenti, hogy azt kell megnézni az Ön esetében, hogy a használt lakás vásárlására kötött kölcsönszerződés idején, vagyis 2009 márciusában milyen előírások vonatkoztak az utólagos kedvezmény igénybevételére. Az akkor irányadó rendelkezés a következő volt:

Használt lakóingatlan vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos otthonteremtési támogatásra (utólagos „félszocpolra”) az a támogatott személy lehet jogosult, aki már az adott ingatlan vételárának kifizetéséhez is megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) legalább 1 meglévő gyermeke után. Az utólagos FOT a 2009. július 1. előtt – használt lakás vásárlására felvett vagy benyújtott – lakáshitel-szerződésből fennálló tartozásának csökkentésére fordítható, ha valamennyi jogosultsági feltétel teljesül. Összege azonos a szerződés megkötésekor érvényben lévő támogatási összeggel.

Az első gyermek után visszamenőlegesen nincs lehetőség a támogatás igénylésére, utóbb született második gyermeke után pedig véleményünk szerint sajnos azért nem lehet jogosult az utólagos támogatásra, mert az adott lakásvásárláshoz első gyermeke után nem kapott támogatást. A jogosultság megállapításában egyébként a lakáshitelt nyújt hitelintézet illetékes, ott tud az ügyben pontos tájékoztatást kérni.

Úgy véljük, hogy a CSOK nyújtotta kedvezményt meglévő két gyermeke után egy jövőbeni lakásszerzés esetén tudná kihasználni.

A családi adókedvezmény kérdésében irodánk nem illetékes.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt ügyvéd úr!
Új építésű lakást vásároltunk, jelenleg csak lakásvásárlási előszerződést kötöttünk, a végleges lakásvásárlási szerződést várhatóan decemberben írnánk alá. A lakás teljes összegét már kifizettük. Egy gyermekünk van, szeretnénk a végleges lakásvásárlási szerződés megkötése után csok-ot igényelni. Mi vagyunk az első “lakók“, de a kivitelező az ingatlant előbb eladta egy magánszemélynek (testvérének), mi gyakorlatilag tehát a lakást egy magánszemélytől vásároltuk, még a lakás építése alatt.
Kérdéseim:
1. Igényelhető ebben az esetben csok?
2. Érvényes lehet ránk a jövőre tervezett 5%-os ÁFA visszaigénylése?
3.Mi a fent említett esetben a lakást vagy a lakásvásárlás jogot vásároltuk, vagy ennek semmi szerepe nincs?
Megtisztelő válaszát előre köszönöm!
Tisztelettel
Zoltán

Ha megveszünk egy házat saját pénzből (amelynek a nagy része hitel), van-e arra lehetőség, hogy később (pár éven belül) megigényeljük (és megkapjuk) a már meglévő házunkra a Csokot?
Külföldön élés – dolgozás – a mindenféle ügyintézések egyszerűbbé tétele miatt gyorsabb lenne most hitelből házat venni, később viszont jó lenne élni a Csok adta lehetőségekkel is …
Van erre vmi megoldás?
Köszönettel:
B.

Kedves szakértő!
Használt társasházi lakás esetén igényelhető a csok vagy áfa-visszatérítés, egyéb? Már meglévő (3 éve vásárolt), jelzáloggal terhelt lakásom, hitelcsökkentésére? Lakásfelújítás előtt állunk (szintén hitelből), ami javítja a lakás energetikai besorolását, ablakcsere stb.-re?
Soha nem vettem igénybe, mert akkor szünetelt. Két kiskorú gyermekem van, a gyermekek apjával nem bejegyzett élettársak vagyunk.
Van bármilyen mód az igénylésre?
Válaszát előre is köszönöm!

Jó estét!
2 éve vásároltunk használt családi házat, amit havonta törlesztünk. Van egy 6 éves és egy 8 hónapos gyermekünk. Igénybe vehető így a Csok? Esetleg korszerűsítésre, felújításra?
Köszönettel Éva

Tisztelt Cím!
1 éve vásároltam egy lakást, amihez annak idején nem igényeltem Csok-ot.
Törvényileg engedélyezett-e most igényelni 3 gyermekem után 2,2 millió forintot az 1 éve vett lakáshitel előtörlesztésre?
Köszönettel,
Ani

Tisztelt Hitelnet.hu!
Meg szeretném kérdezni Önöktől, hogy 2012-ben megvásárolt használt családi ház esetében utólagosan érvényesíthető-e a CSOK?
Néhány információ:
– 41 és 47 éves szülök 50%-50%-ban tulajdonosok;
– 2 kiskorú gyermek van;
– az egyik szülő rendelkezik más ingatlanban 50% tulajdoni hányaddal;
– van fennálló hitelünk, amibe betörlesztenénk, ha lenne rá mód.
Amennyiben nem lehetséges utólag, akkor a felújítás lehetősége járható lehet?
Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Horváth Szilvia

Üdvözlöm!
2015 novemberében vettünk házat Sopronban miután 5 évet külföldön éltünk. Két gyermekünk van, feleségem jelenleg a harmadikkal terhes. Én Bécsben dolgozom, feleségem Sopronban. A házon jelentős hitel van még.
Kérdésem, hogy jogosultak lehetünk-e a csok állami támogatásra?
Válaszát előre is köszönöm,
Üdvözlettel,
János

2017 szeptember közepén vásároltunk ingatlant készpénzre, hitel és csok nélkül. 3 gyermekünk nevére iratuk a lakást és mi vagyunk a haszonélvezők!
Az lenne a kérdésem, hogy tudunk-e csokot fölvenni valamilyen formában, vagy visszamenőleg vagy használt lakás vásárlásra vagy pedig bővítésre?