Tisztelt Hitelnet!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy ma bent voltunk az OTP Bankban, hogy lefixáljuk milyen dokumentumok kellenek a CSOK igényléshez. Már többször is jártunk bent és mindig volt valami plusz amit kérnek. Most az lenne, hogy jelenlegi párommal szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot. Van egy közös 21 hónapos gyermekünk és az előző kapcsolatomból született 13 éves gyermek. Jelenleg közösen élünk a jelenlegi párommal már 2. éve. Igénybe veszi mind 2 gyerek után a családi adókedvezményt is.

Most a bankban a hölgy azt mondta, hogy szerinte kell bírósági jogerős ítélet, hogy az előző kapcsolatomból született gyerek nálam van. Most valóban kell ez a herce-hurca? Nincs rossz viszony köztem és a gyermek apja között, muszáj nekem ezt bíróságra vinnem egy jogerős igazolás miatt?

Előre is köszönöm a válaszukat. Tisztelettel.
Nikolett

Kedves Nikolett!

A CSOK-ot szabályozó kormányrendelet a gyermekelhelyezés kérdésében csak az elvált házastársak esetében rendelkezik egyértelműen, vagyis elvált szülők kiskorú gyermekeinek elhelyezését a jogerős bírósági ítélet bemutatásával kell igazolni. Azt azonban nem mondja ki, hogy előző élettársi kapcsolatból származó gyermek elhelyezését milyen módon kell igazolni. Ebből következően - és a tapasztalatunk is ez - a hitelintézetek saját hatáskörben határozhatják meg, hogy milyen módon kérik igazolni a gyermekelhelyezést. Bankfüggő tehát, hogy pontosan milyen dokumentumot kell benyújtani.

OTP bankfióktól származó információnk alapján előző élettársi kapcsolatból származó gyermek elhelyezésének igazolásaként (amennyiben az anya igényli a támogatást) a családi pótlékról szóló igazolás bemutatása elegendő. Ez azt jelenti, hogy annak igazolása, hogy Ön kapja a családi pótlékot, elegendő bizonyíték arra, hogy az Ön eltartásában van a gyermek.

Amennyiben az ügyintéző hölgy nem tud egyértelmű tájékoztatást adni az ebben az esetben szükséges dokumentumról, célszerű lenne a központjuk állásfoglalását kérni. Éppen annak érdekében, hogy minden szükséges dokumentum rendelkezésre álljon a CSOK kérelem benyújtásához és ne utólag kérjenek be különböző igazolásokat. (Azt már csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy valószínűleg nem Ön az egyetlen, aki előző élettársi kapcsolatból származó gyermek után szeretné igényelni a támogatást, tehát érdemes tisztázni bankon belül is, hogy ilyen esetben milyen dokumentumot kérnek be.)

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése