Tisztelt Hölgyem/Uram!

Házastársammal nemrég kötöttük össze az életünket és mostanában szerettünk volna használt lakást vásárolni, hogy a jövőben itt nevelhessük fel közös gyermekeinket. Nagyon megörültünk, mikor megtudtuk, hogy 2015. július 1-től bevezetik a félszocpolt, azaz új nevén CSOK-ot, ezért a lakásvásárlást el is toltuk ezen időpontig, hogy a kedvezményt igénybe vehessük. Még egyikünknek sincs gyermeke, közös gyermekünk sincs, mindketten bőven 40. életévünk alatt vagyunk. 2 gyermeket szeretnénk vállalni közös életünkben, azonban a mai napon Önkormányzatunk honlapján az igénybevétel feltételei között azt olvastam, hogy a CSOK-ot csak már meglévő gyermek után lehet igénybe venni, illetve megelőlegező CSOK-ot is csak úgy, ha már van legalább egy gyermek, akire korábban hasonló kedvezmény lett igénybe véve.

A kérdésem az lenne, hogy július 1-től gyermek nélkül megelőlegező CSOK-ot igénybe lehet-e majd venni az adott feltételekkel használt lakás vásárlására?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Ferenc

Kedves Ferenc!

A lakásépítési támogatás (CSOK) nyújtását szabályozó, 2015. július elsejétől hatályos kormányrendelet alapján használt lakás vásárlásához azok a támogatott személyek is kaphatnak szocpolt, akiknek az igényléskor még nincsen gyermekük, de vállalnak. Legfeljebb két születendő gyermek vállalására van lehetőség. A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év. A vállalt gyermek/ek megszületésére vonatkozó határidőt lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontjából kell számítani. További fontos feltétel, hogy vállalt gyermek esetén csak azok a házastársak lehetnek jogosultak a támogatásra, melyek közül a családok otthonteremtési kedvezménye iránti kérelem benyújtásának időpontjában egyik fél sem töltötte be a 40. életévét.

Megelőlegező CSOK igénylésére nemcsak azoknak a fiatal házaspároknak van lehetőségük, akiknek még nincsen gyermekük. A kedvezmény a meglévő gyermekek számától függetlenül igényelhető. Ez esetben is maximum két gyermek vállalására van lehetőség.

A vállalt gyermekek után járó kedvezmény összege függ a vásárolandó lakóingatlan hasznos alapterületétől. A CSOK összege a lakóépület energetikai minősítésétől függően tovább növelhető. A támogatási összegekről és a használt lakás vásárlása esetén előírt jogosultsági feltételekről bővebben IDE kattintva olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

34 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ha szeretnénk igényelni a Csok-ot, de még csak élettársi kapcsolatba vagyunk, szükséges mindenképpen megházasodni ahhoz, hogy megkapjuk, mert most van lehetőségünk lakásvételre, de kevés a pénzünk.

Üdvözlöm!
Nem vagyok a párommal megesküdve. Több mint 5 éve vagyunk együtt. Szeretnénk egy használt házat venni, aminek az ára 2 millió 650 ezer Ft. Vállalni szeretnénk 1 vagy 2 gyereket, illetve így a CSOK-ot igénybe venni.
Hol kell ezt intézni, illetve lehetséges így vagy kizárólag házastársak vehetik igénybe, illetve meglévő gyermekre jár?! Kicsit magunkra vagyunk hagyatkozva, ezért is kérdezném meg itt, hogy ha intézni kell, akkor legyen valami információ az egészről.
Előre is köszönöm a válaszát!

Szeretnénk összeköltözni párommal, de még nincs gyermekünk. Elég egyenlőre, ha csak tervezzük a 3 gyermeket, mert szeretnénk is, szóval elég, ha csak tervezzük, már akkor is meg tudjuk igényelni a 10+10-es csokot új ház építése érdekében?

3 gyermekünk van, feleségem 40 év alatti. Ha még egy gyereket vállalunk, használt lakás vásárlása esetén megkaphatjuk-e 2.750.000 Ft támogatást, amiből már lakást is tudnánk venni?

Tisztelt Hölgyem / Uram!
Párommal szeretnénk összeköltözni, viszont szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot lakásvásárláshoz. Nekem van 2 gyermekem, viszont a későbbiekben szeretnénk még egy babát bevállalni, majd megesküdni. Mindketten bőven 40 év alattiak vagyunk, én dolgozom, ő még suliba jár és mellette dolgozik. Viszont nem tudom, hogy hogyan vehetnénk igénybe a CSOK-ot? Egyáltalán sikerülhet-e és milyen konkrét feltételek mellett lehetséges?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Anikó

Üdvözlöm !
10+10 milliós csok-nál, az működhet-e, hogy 20 milliós költségvetésű építkezést csak ebből finanszíroznám: 10 millió csok, mint önerő + 10 millió 3 %-os hitel? Telkem van.
Üdv.
Tóni

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy két kisgyermekünk van, a harmadik vállalása esetén a megelőlegező csok-nál hány év múlva kell meglennie a harmadik gyermeknek? 4 vagy 10 év, mert hallottam mindkét verziót?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.: Tóni

Tisztelt hitelnet!
Használt lakás vásárlásra jár csok előre bevállalt gyerekre is? 1 gyermekem már van, még egyet vállalnánk. Én 43 éves vagyok, feleségem 35 éves.
Ha igen, mekkora összeget kaphatunk minimum és maximum?
Tisztelettel: Gábor

Tisztelt szakértő!
Erdélyben lakunk, magyar állampolgárok vagyunk. 3 kisgyerek szülei. Célunk Magyarországra költözni, ott dolgozni, ott járjanak a kicsik oviba, iskolába.
Milyen feltételeknek kell megfelelni ennek a CSOK támogatásnak? Mennyi idő kell elteljen a munka mezején a CSOK igénylésre? Korhatár van-e?
Nagy segítségünkre lenne válasza.
Előre is köszönjük!

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy a használt lakás vásárlásakor igénybe vehető szocpol esetén két gyermeket vállalva van-e ezt megelőző bármilyen egészségügyi vizsgálat?
Továbbá szeretném megtudni, hogy ugyancsak használt lakás vásárlása esetén, szükséges-e (úgymond kitét) lakáshitel felvétele?
Előre is köszönöm válaszukat!

Tisztelt Cím!
Párommal használt lakás vásárlását tervezzük. Szeretnénk kihasználni az új lehetőséget vagyis a CSOK-ot. Lehetőség van erre úgy is, hogy gyermekünk még nincs? Lehetőség van arra mint a jelenlegi szocpolnál, hogy bizonyos időn belül vállaljuk a gyermeket? Ha igen, milyen időintervallumon belül kell fogannia illetve születnie a gyermeknek?
Továbbá kérdésem lenne még, h a CSOK igénylését melyik hivatalnál kell kezdeményezni illetve hogy még a lakás megvásárlása előtt el kell indítani a folyamatot vagy a szerződéskötést követően kell intézni?
Válaszukat köszönöm!

Kérdésem lenne, ha 2 gyermeket vállalunk, a 2 gyermeknek 4 éven belül kell meglennie?

Üdvözlöm!
2 gyerekem van. Sajnos köztartozásom van. Nagyon szeretnék lakáshoz jutni. Jelenleg albérletben élünk. Vállalnánk még egy gyereket annak érdekében, hogy használt lakáshoz jussunk.

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy 2015.07.01-től elérhető lesz-e a megelőlegező CSOK úgy is, ha még nincs házastársammal gyermekünk, azonban vállalnánk adott időn belül, vagy ez csak úgy lehetséges, ha már van legalább egy gyermekünk?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt szakértő!
Kérdésem arra irányulna, hogy nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élek, igénybe vehetem-e a csok-ot, ha vállalok 2 gyereket! Gyermekem még nincsen. 100 négyzetméteres használt lakást szeretnék vásárolni 2.000.000 Ft hitel felvételével? Ha igen, mennyi a támogatás mértéke gyerekenként?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Gabriella

Használt lakásra csak félszocpol jár? 3 gyerekre mennyi jár használt lakás vásárlása esetén? Hány hónapos munkaviszonyt kérnek? Ha nekem 2 gyerekem van, akkor ha vállalok 4 éven belül a még nem megszületett gyerekre is felhasználhatom?