Üdvözlöm!

Sok helyen olvastam már a szocpolról, lenne pár rövid kérdésem!
Jövőre kezdjük az építkezést és előreláthatólag 5 éven belül lesz befejezve! Kérdésem, hogy melyik szakaszban lehet igényelni a szocpolt? Gyerek még nincs, idővel majd 3-at szeretnénk! Úgy olvastam a meglévő gyerekekhez maximum +2-re lehet előre felvenni, de 0-ról is lehet 2-re?
Továbbá a négyzetméter sem tiszta. Olvastam 160 m2-nél nagyobb házra nem is lehet igényelni, de ez bruttó vagy nettó alapterületre vonatkozik? A terasz és a garázs (ha a ház alatt van) beletartozik-e?
Külföldön dolgozunk és tudomásom szerint 6 hónap munkaviszonnyal kell valamelyikünknek rendelkezni, az beleszámít? Szezonmunkán vagyunk, tehát egyhuzamban nem dolgozunk 6 hónapot, de evés szinten kb.8 hónapot vagyunk kint!
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Renátó

Kedves Renátó!

A szocpolt építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt kell igényelni a hitelintézettől. Célszerű azonban már az építési engedély birtokában felkeresni a hitelintézetet.
A meglévő gyermekek számától függetlenül legfeljebb 2 gyermek vállalható. Akkor is igényelhető tehát a megelőlegező kölcsön, ha még nincs gyermekük. A gyermekvállalás további feltétele a házasság, valamint az, hogy az igénylők egyike sem lehet 40 évnél idősebb a kérelem benyújtásakor.
A támogatással épített ház nettó alapterülete nem lehet több 160 négyzetméternél.
30 napnál nem régebbi okirattal kell igazolni, hogy az igénylőt, vagy házastársak és élettársak esetén legalább az egyik felet legalább 180 napja biztosítottként az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 16. § (4) bekezdése szerint az állami adóhatósághoz bejelentették, és nem érkezett a jogviszony megszűnésére, a jogviszony szünetelésének kezdetére és befejezésére vonatkozó bejelentés az állami adóhatósághoz.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Helló!
Az én kérdésem az lenne, hogy a férjemmel szeretnék egy nagyobb házat vásárolni, de még nincs gyerek.
Előre lehet igényelni a szocpolt?

Én 32 éves vagyok, de még nem szültem. Akkor is igénybe vehető?

A férjemnek van egy nagy telke és az idén szeretnénk belefogni az építkezésbe. Nekünk még 1 gyerekünk van, de kettő a terv! Kérdésem az lenne, hogy 60-70 négyzetméternél nem szeretnénk nagyobb házat, így is megkaphatjuk a szocpolt? Azt olvastam, hogy a ház nagyságát is megszabják!
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel Réka

Tisztelt Szerkesztő!
Augusztusban lesz 9 éve, hogy ex-férjemmel szocpolt vettünk fel, új lakás vásárlásához, 2 meglévő gyermekünkre. Azóta elváltam, és új férjemmel novemberre várjuk első közös gyermekünket. Így neki 1., nekem 3. gyermekem lesz. Kérdéseim a következők:
1. A közös gyereket hová számítják? A meglévő hitelnél kapunk-e szocpolt és ha igen, mennyit?
2. Ha letelik a 10 év, amit a szocpolra vállaltunk és eladjuk a lakást, és új lakásépítési hitelt veszünk fel, akkor kapunk-e a 3. gyerekre támogatást? Hányadik gyereknek fog számítani? (Tervezünk még egy gyereket…)
Válaszát előre is köszönöm!
Krisztina

2009-ben igényelt szocpolszerződésünk 2012. június 30-án lejár. Hosszabbítani szerettük volna, de az illetékes bank azt mondta, hogy már nincs módunkban, mert új jogi szabályozás született, ami szerint a régiek nem hosszabbíthatók meg. Rákérdeztem, de nem kaptam tőlük egyértelmű választ, hogy melyik jogszabály tartalmazza ezt. A kérdésem csupán annyi, hogy valóban nem lehet meghosszabbítani a már meglévő szocpol szerződéseket?

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, ha új házat építtetnénk, de nem lakóház, hanem gazdasági épület, akkor arra lehet-e felvenni valamilyen támogatást?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Krisztián

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném megtudni, hogy a Bank elfogadja-e önerőnek a szocpolt?
Tisztelettel:
Sanyi

Férjemmel 2006 óta élünk külföldön, ő azóta folyamatosan teljes munkaidőben dolgozik, jelenleg második gyermekünket várjuk, időközben én is hol teljes-, hol részmunkaidőben dolgzom/tam.
A házépítést már megkezdtük Magyarországon, érvényes építési engedéllyel épül kb. 73 nm-es hasznos alapterületű ikerházfél. Kérdésem az lenne, hogy milyen külföldi papírok szükségesek a munkaviszony igazolására, van-e esetleg valamilyen angol nyelvű formanyomtatvány. Mivel várandós vagyok, kissé korlátozva vagyunk az utazást illetően. A használatbavételi engedély megszerzéséig (várhatóan nyár eleje) terveink szerint már csak egyszer utaznánk haza. Ezért lenne fontos tudnunk, mire lesz szükségünk a támogatás igényléséhez. Sajnos azt tapasztalom, hogy a hitelintézetek sem tudnak pontos választ adni ez ügyben.
Segítségüket és válaszukat előre köszönöm.
Anita

Tisztelt cím,

érdeklődnék, hogy a támogatás igénybe vehető-e lakásfelújítás illetve tetőtér beépítés céljából? Az ingatlannak 50%-ban vagyok tulajdonosa, és a másik 50% pedig édesanyám tulajdonában van.
Párommal férj és feleség vagyunk és hamarosan 2 gyermek szülei.
Köszönöm válaszát előre is.
Üdv
László

Párommal most várjuk 2. gyermekünket. Én 38, párom pedig az idén lesz 35 éves. Az én nevemen jelenleg még van 1 ingatlan, melyet minél hamarabb értékesíteni szeretnék.
Nagyobb lakás szeretnénk vásárolni, lehetőleg még a baba megszületése előtt. Érdeklődni szeretnék hogy igénybe vehetjük-e szocpolt, mekkora lenne az összege és mikor igényelhetnénk?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Elcserélnénk egy tömblakást egy 70%-os készültségű házra. Az építkezés befejezéséhez hitet vennénk fel. A házat már több éve elkezdték építeni, akkor a régi szocpolt már igénybe vették rá, később elárverezték, nincs rajt már tartozás. Jelenleg nincs rá érvényes építési engedély, újból kellene kérni 2012-ben. Kérdésem az lenne, hogy járna-e rá szocpol? Ez új ház építésének számít?
Előre is köszönöm válaszát!

A szocpol 2012 törvényben úgy olvastam, hogy lakóingatlan nem lehet a nevünkön. Az én nevemen van egy nyaraló. Ez lakóingatlannak számít, vagy sem?
Köszönöm a segítségét!
Ágnes

Köszönöm gyors válaszát!

A munkaviszonyról szóló részt nem pontosan értem! Értelmezésem szerint csak magyar munkaviszonyt fogadnak el!? Ha így van csak 8 órásat, vagy elég a 4 órás is 180 napnál? Éves szinten nézik vagy folyamatos minimum 180 napnak kell meglenni az igényléstől számítva visszamenőleg?
Felmerül még az a kérdésem, ha használatbavételi engedély előtt igénylem és megkapom utána, hogy használom házépítésre? Hiszen akkor már kész a házam!
Köszönettel:
Renátó