Tisztelt Hitel Szakértő!

Feleségem és Én egy HASZNÁLT lakás vásárlását intézzük! Konkrét lakás már megvan, adásvételi még nincs. 30 év alatti házasok vagyunk, van egy gyermekünk és egy éven belül tervezzük a következő érkezését. Lakásunk még nem volt, most vennénk meg első lakásunkat, úgy gondolom 100%-ban jogosultak vagyunk a hitelnet oldalán található információk szerint a CSOK kedvezményre!

Segítségére lenne szükségem, hogy hogyan tudok élni ezzel a nem csekély kedvezménnyel!
Kérdés 1.: Adásvételi szerződést Ön szerint érdemes lenne az információk tükrében, valahogy Március 4. utánra megkötni, hogy igényelni tudjuk a CSOK kedvezményt?
Kérdés 2: A lakást hitelre vásárolnánk, van-e akadálya annak, hogy a CSOK kedvezményt úgy igényeljük, hogy a bank már folyósította az összeget július 1. előtt?
Ön szerint milyen megoldás létezhet ennek megoldására, ha az eladó az adásvételi szerződés megkötésétől 60 napot ad a teljes vételár kiegyenlítésére (és az adásvételi mondjuk március 10-re szól)?
Kérdés 3: Ön mennyi esélyt lát a CSOK bevezetésre, mert Én úgy tudom konkrét szabályzat és elfogadás még nem történt, pedig már nagyon közel van a 2015.07.01. dátum?

Köszönettel.
Gábor

Kedves Gábor!

1. A 2015. március 4. után megkötött adásvételi szerződések esetében elvileg lehetséges a CSOK igénybevétele. Erről a kérdéskörről részletes tájékoztatást IDE kattintva olvashat. Amennyiben március 4. előtt kötnek adásvételi szerződést, kizárják magukat a kedvezményre való jogosultságból.

2. A Családok otthonteremtési kedvezménye használt lakás vásárlása esetén a vételár kiegyenlítéséhez nyújtható. Amennyiben a teljes vételár kiegyenlítésre kerül még a CSOK igénylése előtt, akkor nem vehető igénybe a támogatás. A vonatkozó kormányrendelet értelmében arra tehát nem lesz lehetőség, hogy a teljes vételár korábbi kiegyenlítését követően július 1. után megkapják a kedvezményt akár a lakásvásárláshoz esetlegesen felvett banki kölcsön csökkentésére.

Ha március 10-én kötnek adásvételi szerződést 60 napos fizetési határidővel, akkor a CSOK kedvezményből sajnos kimaradnak. Az egyik lehetőség, hogy 60 napos fizetési határidő esetén később kötik meg a végleges adásvételi szerződést, a másik megoldás március 10-én megkötött adásvételi szerződés esetén egy hosszabb fizetési határidő megadása.

3. A CSOK nyújtására vonatkozó kormányrendeletet a Magyar Közlöny 2014. december 18.-ai számában hirdették ki, mely szerint a rendelet 2015. július 1.-től hatályos. A CSOK tehát bevezetésre fog kerülni, kérdés, hogy az egyes hitelintézetek a hatályba lépést követően pontosan mikortól fogadnak be CSOK kérelmet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. Szakértő!

Albérlőnk, egy 3 kiskorú gyermekét egyedül nevelő anyuka. Szeretné megvásárolni az ingatlant, ami 2 szobás, komfortos, téglaépítésű, társasházi lakás, de mindössze 44 m2 alapterületű. Kérdésem, hogy megkaphatja-e a
CSOK-ot, és mekkora összegben, mivel ez lenne számára az önerő.

Mekkora az a minimum összeg CSOK igénybevétele esetén használt lakás vásárlásánál, ha 67 nm a lakás, és 3 gyermekes venné meg, saját erőnek és a CSOK-nak milyen arányúnak kell lenni?

Tisztelt szakértő!
Hogyha 2015 március 4. után kötjük az adásvételi szerződést használt lakásra, akkor a bank július 1.-től befogadja? Mennyi idő, mire az eladó megkapja a pénzt?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hitel szakértő!
Lenne pár fontos kérdésem. Hogyan kivitelezhető az, hogy nem egyenlítem mi a teljes vételárat? A Csok a mi esetünkben 2.000.000 Ft, 5.200.000 Ft az ingatlan, amit vásárolnánk. A többi fennmaradó részt hitelből szeretnénk finanszírozni. Márciusban le szerettük volna bonyolítani a vásárlást, mert abban a tudatban voltunk, hogy így visszaigényelhető (tőke csökkentésképp) a csok. Megoldható ez? Valamint házas vagyok, de egyedül venném fel a hitelt (vagyonszerződéssel) kizárja ez a szocpol igénylést, mert így 100%-os tulajdonjogom lesz? Egyedülálló is igényelheti, akkor ilyen esetben mi a helyzet?
Előre is köszönöm.
Várom mielőbbi válaszát.
Petra

Tisztelt szakértő!
Egy fiatal házaspár vagyunk. Van egy két éves gyermekünk. 2014 novemberében vásároltunk egy ingatlant. A ház teljesen üres. Arra már nem volt pénzünk, hogy fel is újítsuk. Ezért lakásfelújítási hitelt vettünk fel lakástakarékkal kombinálva. Kérdésem az lenne, hogy így mi akkor már nem kaphatjuk meg a támogatást semmilyen formában?
Köszönettel.
Nikolett