Tisztelt Szakértő!

Párommal szeretnénk igénybe venni házépítésre a CSOK+10 milliós kedvezményes hitelt. A kérdésem az lenne, hogy mi élettársak vagyunk, és van két közös gyerekünk, és nekem az előző házasságomból két gyerek. Most nekünk össze kellene házasodnunk, vagy bejegyzett élettársi szerződést kötni? Azért kérdezem, mert mikor megjelent ez az új CSOK konstrukció, akkor úgy lehetett értelmezni, hogy már meglévő gyermekeknél, mozaik családnál nem feltétel papíron szerepelnie, hogy élettársak vagyunk.

Másik kérdésem, hogy én gyesen vagyok, de mellette 6 órában dolgozok. Akkor nekem is kell munkáltatói igazolást kitöltetnem a munkáltatóval?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Henriett

Kedves Henriett!

Az új lakások építéséhez kapcsolódó lakáscélú állami támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) kormányrendelet alapján, amennyiben az élettársak a családi otthonteremtési kedvezményt a velük közös háztartásban élő közös és az egyik fél saját gyermekei után igénylik, - együttes igénylőként - a 9. § szerint jogosultak a támogatásra: 9. § A családi otthonteremtési kedvezmény legmagasabb összege új lakás építésénél
a) egy gyermek esetén 600 000 Ft,
b) két gyermek esetén 2 600 000 Ft,
c) három vagy több gyermek esetén 10 000 000 Ft.

Fentiek alapján tehát élettársként az Önökkel közös háztartásban élő két közös és az Ön előző házasságából született két gyermek után a c) pont szerinti támogatási összegre, vagyis 10 millió forint összegű kedvezményre lehetnek jogosultak új ház építése esetén. Nem feltétel tehát sem a házastársi, sem a bejegyzett élettársi kapcsolat. A közös háztartásban élést, valamint élettársak esetében ennek időtartamát teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozattal (CSOK kérelem része), elvált szülők kiskorú gyermekeinek elhelyezését a jogerős ítélet bemutatásával kell majd igazolniuk.

Azt, hogy mekkora összegű hitel felvételére van lehetőségük, nagyban befolyásolja a háztartás jövedelmi helyzete, ezen belül is az igazolt jövedelmek összege. Az ügylet pontos részleteinek ismeretében határozható meg, hogy szükséges-e az Ön részéről is munkáltatói igazolás kitöltése vagy párja jövedelmével és a kiegészítő jövedelemként figyelembe vehető gyes összegével is elérhető a szükséges 10 millió forintos kedvezményes hitel.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Igenyelhetem előző házasságombol született gyermekemre a csókot úgy, hogy nálam van elhelyezve,de azóta újra férjhez mentem,de nem együtt élünk mert a férjem külföldön dolgozik. En vásárlom az ingatlant az előzőleg eladott lakásom vételáràból. Tulajdoni hányad 1/1 lenne plusz a gyerkőc is az enyém.
Logikus lenne.
Köszönöm

Párommal 5 éve élünk együtt, közös lakcímen. Van 2 közös gyermekünk és nekem is van 2 az előző házasságomból. A párom házas, válása nincs folyamatban.
Az lenne a kérdésem, hogy jogosultak vagyunk-e együtt a CSOK felvételére, a velünk 4 közös háztartásban élő gyermekek után.
Köszönöm a választ.

Tisztelt szakértő!
Házastársak vagyunk, de feleségemnek van egy babája az előző házasságából, aki velünk él egy háztartásban. Ő beleszámít a CSOk-ba használt lakás vásárlása esetében?
Köszönöm!