Tisztelt Hitelnet!

Élettársi kapcsolatban élünk együtt a párommal, van egy közös gyermekünk, jelenleg a második gyermeket várjuk 2015 áprilisra. Most épülő házunk befejezéséhez szeretnénk felhasználni a megelőlegező szocpolt. A ház paraméterei megfelelnek a feltételeknek, mi is megfelelünk, kivéve a házastársi kapcsolatot. Szeretnénk az építkezést befejezni a szülés előtt legalább 2 hónappal, így viszont az én olvasatomban csak házastársakként kaphatnánk meg a támogatást. (mivel élettársakként csak meglevő 2 gyermek után kapható) Azt is olvastam, hogy mindenképpen a használatbavételi engedély kiadása előtt kell igényelni. Kamattámogatott hitelt már vettünk fel az építkezéshez.

Mit javasol a mi helyzetünkben, hogyan kaphatnánk meg a szocpolt? Amennyiben megkapnánk, akkor felhasználhatnánk a befejezésre, vagy csökkentenék a meglévő kamattámogatott hitelünket? Esetleg mivel emeletes épületről van szó, van-e valami útja annak, hogy beköltözzünk a baba születése előtt, és ha megszületett, megigényelni a szocpolt és abból befejezni az emeletet?

Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:
Mónika

Kedves Mónika!

Megelőlegező szocpol felvételének valóban feltétele a házastársi kapcsolat. A második gyermek megszületése előtt tehát csak akkor lenne lehetőség a támogatás igénybevételére, ha összeházasodnának.

Mivel a lakásépítési támogatást építkezés esetén a költségvetés finanszírozásához lehet felhasználni, ezért a használatbavételi engedély megszerzése után szintén nem igényelhető a szocpol. A használatbavételi engedély kiadása előtt is csak azon munkálatok kifizetéséhez vehető fel, melyek még nem kerültek elvégzésre. Ha kiadásra kerül a lakhatási engedély, nincs mód arra, hogy az emelet befejezéséhez igényeljék.

Az is fontos, hogy az önerő, a hitel és a szocpol összege lefedje a költségvetés teljes összegét. A szocpol igénybevételére véleményünk szerint akkor kerülhet sor, ha a teljes hitel még nem lett kifolyósítva és van lehetőség a hitelszerződés módosítására, s annyival kevesebb hitelt vesznek fel, mint amennyi a szocpol összege. Ha már folyósítva lett a teljes hitelösszeg, akkor legfeljebb pótköltségvetést lehetne benyújtani, de kérdés, hogy az érintett hitelintézet elfogadja-e azt.

Amennyiben nem kívánnak házasságot kötni, akkor a támogatás igénybevételére csak a második gyermek megszületése után, de még a munkálatok befejezése és a használatbavételi engedély kiadása előtt kerülhet sor.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot. Ami nem egyértelmű, elegendő ha élettársak vagyunk (8. éve), még nincs gyerekünk, 2-3 év múlva szeretnénk. A házat 2 éve vettük kb. 20-25 nm2 -rel bővítjük. Ez hitelhez kötött? (fundamenta elfogadott?)
Köszönöm, Andi