Életkorhatár szocpol, megelőlegező szocpol igénylésénél

Jó napot kívánok!

A kérdésem az lenne, hogy több internetes oldalon is olvastam, hogy ha még valaki most szeretne majd gyereket vállalni, tehát nincs egy gyermek sem, akkor mennyi az az életkor aminek a pároknak meg kell felelni?

Több oldalon írták, hogy ha még csak most vállal valaki gyermeket akkor 35 év alattinak kell lenni, valahol azt írták 40 év alattinak?

Előre is köszönöm a választ!
Anna

Kedves Anna!

Vállalt gyermek esetén, vagyis megelőlegező szocpol igénylésénél valóban van életkorhatár. Az igénylők egyikének életkora sem lehet több 40 évnél a megelőlegező szocpolkérelem beadásakor.

További feltétel, hogy megelőlegező támogatás esetén az igénylőknek házasnak kell lenni, vállalt gyermekre élettársi kapcsolat esetén nem igényelhető a szocpol.

Előfordulhat, hogy internetes oldalakon a 35  éves életkorhatárról olvasott, ugyanis a szocpoltervezetben még ennyi szerepelt, ám a Magyar Közlönyben kihirdetésre került kormányrendeletben már a 40 éves korhatár olvasható.

Amennyiben nem vállalt, hanem meglévő gyermekek utáni szocpol igényléséről van szó, akkor nincsen felső életkorhatár, s a házastársi kapcsolat sem feltétel.

A megelőlegező szocpolról további információkat IDE kattintva olvashat.

 Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Igaz lenne az, hogy az új szocpol (csok) már nem életkor függő? Édesapám 56 éves, édesanyám pedig 52. Lehetséges, hogy igénybe vehetik?
Köszönöm.

Kedves Éva!
Amennyiben szülei 16 év alatti vagy 16 és 25 év közötti, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermeket tartanak el, továbbá az elérni kívánt lakáscél esetén támasztott egyéb jogosultsági feltételnek megfelelnek, akkor igénybe vehetik a CSOK-ot. Továbbá azon személy után is igényelhető a CSOK, aki a 16. életévét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart. vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg;

Tisztelem! A szocpol támogatással kapcsolatban a helyzetünk a következő: én már elmúltam 40 éves, a párom még nem. Elkezdtünk egy házépítést, amit még nem fejeztünk be, lakhatási engedélyt még nem kértünk a házra. Ha a ház befejezéséhez szeretnénk felvenni a szocpol támogatást, arra van-e módunk, ha az első gyermekünk megszületik még a lakhatási engedély megkérése előtt? Ha jól olvastam az oldalukon, a szocpol támogatás csak két gyermek esetén jár, illetve ha én már elmúltam negyven éves, akkor csak abban az esetben, ha már mindkét gyermek megszületett. (tehát ha csak az egyik, a másik pedig "vállalt" akkor nem?) Jól értelmeztem az… Továbbiak »

Kedves Péter!
Jól értelmezte az olvasottakat, így sajnos nem tudják kihasználni a szocpol nyújtotta lehetőséget.

T. Cím!
Ebben az évben tervezzük, hogy a menyasszonyommal összeházasodunk. Az esküvő napján én 36 éves leszek, a párom 27 éves. Gyermekeket is szeretnénk. Az lenne a kérdésem, hogy a 35 éves korhatárt túllépve "vállalt" gyermekekre kaphatunk-e így támogatást, vagy a korom miatt ez nem jár, sőt más támogatás sem, hiába hogy egyikőnk fiatalabb, mint 35 év.
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Tamás

Kedves Tamás!
Vállalt gyermek után igényelt szocpol esetén 40 év az életkorhatár, így új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén – életkoruk alapján – jogosultak lehetnek szocpolra. Minderről bővebben IDE kattintva olvashatnak.

Tehát, a párom 40 éves én még nem vagyok 40. Első gyereket tervezzük, viszont a páromnak már van egy gyereke az előző házasságából. Mi még nem vagyunk házasok. Így tudunk igényelni szocpolt, vagy nekem egyedülállóként kellene?
Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Alexandra!
Megelőlegező szocpol igénybevételére csak házaspárok jogosultak abban az esetben, ha egyikük életkora sem haladja meg a 40. életévet. Mivel párja elmúlt már 40 éves, ezért nem igényelhetnek vállalt gyermekek után szocpolt. Ön hiába 40 év alatti, egyedülállóként nem vehető igénybe megelőlegező szocpol, a gyermekvállaláshoz házastárs is szükséges. Más a helyzet, ha meglévő gyermekek után szeretnék igénybe venni a támogatást. Abban az esetben nincsen életkorhatár és egyedülállóként is igényelhető.

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy a szocpol támogatást valóban csak 35 év alattiak vehetik igénybe? A házaspároknál mindkét félnek a korhatár alatt kell lennie? Van bármilyen egyéb lehetőség, megoldás, ha már 35 év felett vagyunk?
A polgármesteri hivatalban vagy a bankoknál kell elindítani a folyamatot?
Köszönöm válaszát.
Tamás

Üdv.
48 éves vagyok. Feleségem 41. Szeretnénk használt családi házat venni 6-8 millióig részletre. Az eladó beleegyezik. Van 4 gyerek, ebből 3 kicsi és egy 20 éves, de nappali suliba jár. Felvehető-e a szocpol valamelyik formája?
Köszönettel.
Sándor

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék, ha valaki 2011. december 19-én betöltötte a 40. életévét, az esetleg valamilyen méltányosságból azért kérheti a szocpolt? Mozgássérült és halmozottan fogyatékos gyermek édesapjáról van szó.
Köszönöm!

T. Cím!
Önkormányzati albérletben lakunk. Ha a férjem 48 éves és 2 gyerekünk van igényelhető-e szocpol? Ők 3 és 5 évesek.
Ha egyedülálló lennék?
Köszönöm!

Tisztelt Fórum!
Igénybe szeretném venni a szocpol támogatást, de 2012.06.26.-án leszek 35 éves. Igényelhetek-e még támogatást?
Köszönöm a segítségüket.
Üdvözlettel: Gyula

A szocpolt hány éves korig lehet igénybe venni és új lakásra vagy használtra?

Tisztelt Cím!
Használt ingatlant szeretnénk vásárolni, és 2 gyermek vállalását tervezzünk 4 éven belül. A kérdésem az lenne, hogyha a házaspár egyik tagja 35 évnél idősebb (39 éves) igénybe vehető-e a szocpol 2 tervezett gyermekre vonatkozóan?
Köszönettel:
Noémi

Érdeklődnék, hogy jár-e szocpol, ha a férjem már elmúlt 40 éves, és egy gyermekünk van, a másodikkal pedig most vagyok várandós?
Ha igen, mekkora összegre vagyunk jogosultak?


24
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x