Elárverezhető az ingatlan, ha szocpol van rajta?

Tisztelt Szakértő!

2008-ban CHF-ban nyilvántartott lakáshitelt vettünk fel 76.800 HUF kezdő részlettel. Azóta elváltam, 3 kiskorú (6, 9, 12 évesek) gyermekemet egyedül nevelem. A bank hitelünk kamatát indokolás nélkül több mint 50%-al megemelte egy időben a CHF alapkamatának 90%-os csökkenésével.

Mára a bank által követelt havi törlesztés összege biztosítással együtt ~ 370.000 HUF. Természetesen nem tudom fizetni, az OTP inkasszót tett a számlámra, levonja a 85.000 HUF fizetésemet és a 3 gyermek ~ 56.000 HUF családi pótlékát is. A volt férjem és a szüleim segítenek a rezsit illetve az élelmet kifizetni, ezért egyéb tartozásunk szerencsére nincs.

Az lenne a kérdésem, hogy ha a bank felmondja a hitelszerződésünket, végrehajtható lesz-e a követelésük, elárverezhetik-e a 2016. október 10.-ig érvényes SZOCPOL elidegenítési tilalmi bejegyzés ellenére lakásunkat?

Esetleg van-e erre a konkrét problémára megoldási javaslata?

Válaszát előre is nagyon szépen megköszönöm!
Tisztelettel: Hajnalka

Kedves Hajnalka!

Véleményünk szerint a szocpolt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom lejárata ellőtt is végrehajtható a bank követelése, vagyis akár árverezésre is kerülhet a lakásuk a hitelszerződésük felmondását követően. Úgy véljük, ha ezen időszakon belül kerül sor az árverésre, akkor a szocpolt is vissza kell fizetni. De ez ügyben jogi szakértő megkérdezését javasoljuk, illetve a hitelnyújtó banknál vagy a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalának jogászánál érdeklődhet.

Ha a jelenlegi hátralék meghaladja a minimálbér összegét és több mint 90 napja fennáll, akkor a hitelügyletben szereplő személyek (Öné és esetleg volt férjéé, amennyiben ő a válásuk után is szerepel a hitelügyletben) adatai negatív tartalommal BAR listára kerültek. Ez kizárja a hitelfelvétel lehetőségét minden pénzintézetnél. A negatív tartalmú BAR lista miatt Ön(ök) sajnos nem hitelképes(ek) egyik banknál sem. Ez nem teszi lehetővé egy esetleges adósságrendező hitel felvételét, mint ahogy kizáró okot jelent a jövedelem tiltása is.

90 napot meghaladó késedelem esetén sajnos az árfolyamrögzítésre sincs lehetőség. Megoldás talán még az lehet, ha az esetleges árverezés előtt saját maga próbálja értékesíteni a lakást. Kérdés az, hogy mennyiért lehetne eladni a lakást és mennyi lenne pontosan a visszafizetendő összeg.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Elárverezhetik-e az olyan lakást amit a gyámhatóság, vagy gyermekintézmény vásárolt 2018-ban, volt gondozott gyereknek. Telefontartozás miatt árvereznék. Állítólag 5 évig nem adható el.
Ilyenkor mi van? Árverezhetik a házat?

Kedves Ildikó!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben.

Tisztelt ügyvéd Úr!
Már több mint húsz éve építettünk szocpolra házat, de nem kaptunk lakhatási engedélyt. Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig marad rajta a szocpoltámogatás és hogy így eladhatom-e?

Kedves Barna!
A használatbavételi engedélyt mindenképpen meg kell kérni az ingatlanra az eladás előtt. Mivel ezt az építkezést követően elmulasztották, ezért az akkor kapott támogatási összeg tekintetében visszafizetési kötelezettségük fog keletkezni. Javasoljuk a területileg illetékes járási hivatallal történő mielőbbi egyeztetést!

5M banki tartozásom van, amit nem tudok fizetni. Elárverezhetik-e szocpolos házamat? 3 kiskorú gyermekem van.

Kedves Zoltán!
Szocpollal terhelt ingatlan is elárverezhető sajnos végrehajtás esetén.

A gyermekem és volt vőm ingatlanépítésekor adóstársként szerepeltem a hitelügyletben. Válás után senki nem fizette a hitelt, a házat elárverezték, a fennmaradó hitelt a béremből tőlem vonják, annak 50 % át. Ami a kérdésem: A fiatalok szocpolt vettek igénybe 2 gyermekre, azonban csak egy gyerek van. A volt vőm és a lányom is külföldre ment, a végrehajtó nem képes a megadott cím ellenére sem foglalkozni velük, csak tőlem vonják. A szocpolt is. Én a szerződéskor csak a hitelszerződést írtam alá, abban a szocpolról egy szó nincs. Kérdem én, miért én fizetem a 2. gyerek elmaradása miatt azt, amiről nem is… Továbbiak »

Kedves Antal!
Jogi kérdésekben irodánk nem illetékes, így kérdésére sajnos nem tudunk választ adni. Javasoljuk az ügyben jogi szakértő megkérdezését!

Üdvözlet!
Kérdésem a következő lenne. Ha van az ingatlanunkon szocpol és vissza nem térítendő áfa a Magyar Államkincstár részéről, egy faktoring cég el tudja-e így árverezni? Mivel a bankunk már átadta nekik. És még plusz APEH tartozás is a férjem részéről. Az ingatlan fele-fele részre van bejegyezve a földhivatalnál.
Köszönöm válaszát.

Kedves Zsuzsa!
Véleményünk szerint az ingatlan akkor is elárverezhető, ha szocpol van rajta.


10
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x