Tisztelt Szakértő!

2008-ban CHF-ban nyilvántartott lakáshitelt vettünk fel 76.800 HUF kezdő részlettel. Azóta elváltam, 3 kiskorú (6, 9, 12 évesek) gyermekemet egyedül nevelem. A bank hitelünk kamatát indokolás nélkül több mint 50%-al megemelte egy időben a CHF alapkamatának 90%-os csökkenésével.

Mára a bank által követelt havi törlesztés összege biztosítással együtt ~ 370.000 HUF. Természetesen nem tudom fizetni, az OTP inkasszót tett a számlámra, levonja a 85.000 HUF fizetésemet és a 3 gyermek ~ 56.000 HUF családi pótlékát is. A volt férjem és a szüleim segítenek a rezsit illetve az élelmet kifizetni, ezért egyéb tartozásunk szerencsére nincs.

Az lenne a kérdésem, hogy ha a bank felmondja a hitelszerződésünket, végrehajtható lesz-e a követelésük, elárverezhetik-e a 2016. október 10.-ig érvényes SZOCPOL elidegenítési tilalmi bejegyzés ellenére lakásunkat?

Esetleg van-e erre a konkrét problémára megoldási javaslata?

Válaszát előre is nagyon szépen megköszönöm!
Tisztelettel: Hajnalka

Kedves Hajnalka!

Véleményünk szerint a szocpolt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom lejárata ellőtt is végrehajtható a bank követelése, vagyis akár árverezésre is kerülhet a lakásuk a hitelszerződésük felmondását követően. Úgy véljük, ha ezen időszakon belül kerül sor az árverésre, akkor a szocpolt is vissza kell fizetni. De ez ügyben jogi szakértő megkérdezését javasoljuk, illetve a hitelnyújtó banknál vagy a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalának jogászánál érdeklődhet.

Ha a jelenlegi hátralék meghaladja a minimálbér összegét és több mint 90 napja fennáll, akkor a hitelügyletben szereplő személyek (Öné és esetleg volt férjéé, amennyiben ő a válásuk után is szerepel a hitelügyletben) adatai negatív tartalommal BAR listára kerültek. Ez kizárja a hitelfelvétel lehetőségét minden pénzintézetnél. A negatív tartalmú BAR lista miatt Ön(ök) sajnos nem hitelképes(ek) egyik banknál sem. Ez nem teszi lehetővé egy esetleges adósságrendező hitel felvételét, mint ahogy kizáró okot jelent a jövedelem tiltása is.

90 napot meghaladó késedelem esetén sajnos az árfolyamrögzítésre sincs lehetőség. Megoldás talán még az lehet, ha az esetleges árverezés előtt saját maga próbálja értékesíteni a lakást. Kérdés az, hogy mennyiért lehetne eladni a lakást és mennyi lenne pontosan a visszafizetendő összeg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Csokos házunk van. 5 éve vettük csokra. Kirakták árverésre. 1/2 tulajdoni jogom van. 4 gyerekem van.
Elvehetik a házat?

Csokra vásárolt lakás árvereznek akkor mikor kell visszafizetni a csokot? Amint árverezés alatt van, vagy ha megveszik? És ki kell-e költözni a lakásból?

Elárverezhetik-e az olyan lakást amit a gyámhatóság, vagy gyermekintézmény vásárolt 2018-ban, volt gondozott gyereknek. Telefontartozás miatt árvereznék. Állítólag 5 évig nem adható el.
Ilyenkor mi van? Árverezhetik a házat?

Tisztelt ügyvéd Úr!
Már több mint húsz éve építettünk szocpolra házat, de nem kaptunk lakhatási engedélyt. Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig marad rajta a szocpoltámogatás és hogy így eladhatom-e?

5M banki tartozásom van, amit nem tudok fizetni. Elárverezhetik-e szocpolos házamat? 3 kiskorú gyermekem van.

A gyermekem és volt vőm ingatlanépítésekor adóstársként szerepeltem a hitelügyletben. Válás után senki nem fizette a hitelt, a házat elárverezték, a fennmaradó hitelt a béremből tőlem vonják, annak 50 % át.
Ami a kérdésem: A fiatalok szocpolt vettek igénybe 2 gyermekre, azonban csak egy gyerek van. A volt vőm és a lányom is külföldre ment, a végrehajtó nem képes a megadott cím ellenére sem foglalkozni velük, csak tőlem vonják. A szocpolt is. Én a szerződéskor csak a hitelszerződést írtam alá, abban a szocpolról egy szó nincs. Kérdem én, miért én fizetem a 2. gyerek elmaradása miatt azt, amiről nem is tudtam?
Várom szíves válaszát, előre is köszönettel.

Üdvözlet!
Kérdésem a következő lenne. Ha van az ingatlanunkon szocpol és vissza nem térítendő áfa a Magyar Államkincstár részéről, egy faktoring cég el tudja-e így árverezni? Mivel a bankunk már átadta nekik. És még plusz APEH tartozás is a férjem részéről. Az ingatlan fele-fele részre van bejegyezve a földhivatalnál.
Köszönöm válaszát.