Tisztelt Hitelnet!

Házat szeretnék vásárolni Budapesten, mivel a munkám ideköt. Ehhez azonban munkáltatói kölcsönt szeretnék felvenni. A munkáltatóm viszont jogszabályokra hivatkozva elutasította a kérelmemet, mivel már van egy lakóingatlan a nevemen (50% tulajdoni hányadom van benne). Hiába érveltem azzal, hogy 300 km-re van ide és nem tudom hasznosítani.

Kérdésem az lenne, hogy a másik tulajdonos, aki a volt élettársam, kivásárolhatja-e a részemet annak ellenére, hogy jövő év júliusáig még szocpol miatt jelzálog és elidegenítési tilalom van rajta? Illetve a rám eső rész utáni zálogjog átvihető-e arra az ingatlanra, amit venni szeretnék, azért hogy ne kelljen visszafizetni a szocpolt?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Andrea

Kedves Andrea!

Elöljáróban azt tudnia kell, hogy a szocpolt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom időszaka alatt a szocpol igénybevételével szerzett ház kell, hogy legyen a támogatott személyek lakhelye. Amennyiben a lakás nem a támogatott személy és a vele együttköltözők lakóhelyéül szolgál, akkor a támogatott személy köteles ennek tényét bejelenteni és a támogatás folyósított összegét visszafizetni.

Ha azonban Ön eladja tulajdoni hányadát a volt párjának és az eladott ingatlan helyett másikat vesz, akkor lehetősége van a szocpol tovább vitelére. Ahhoz, hogy az Önre eső részt át tudja vinni egy másik ingatlanra, legalább akkora értékű lakást kell vennie, mint az eladott tulajdoni hányad értéke. Ha kisebb értékű lakást vesz, akkor a kapott támogatás arányos részét vissza kell fizetni. A meglévő tulajdoni hányad eladása után a támogatás összegét egy kincstári felfüggesztő számlára kell befizetni, majd a másik lakás vásárlásakor azt a kincstár elutalja az eladónak és intézkedik a támogatás másik ingatlanra történő átjegyzéséről.

Ha az újabb lakás vásárlásához banki kölcsönre is szüksége lenne, akkor Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére az Ön igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő lakáshitelek ismertetésében. Egyénre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatunkat online adatlapunk kitöltésével igényelheti. A jelenleg elérhető legkedvezőbb törlesztő részleteket online lakáshitel kalkulátorunkkal számolva láthatja honlapunkon. Hitellel kapcsolatos kérdéseit Szakértőinknek személyesen és telefonon is felteheti országszerte elérhető irodáinkban!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése