T. Hitelnet!

Kérdésem a következő lenne: 2005-ben három millió kettőszáz ezer Ft szocpolt vettünk fel újépítésű házunkra plusz 400.000 Ft áfa. Most szeretnénk eladni hitelszerződés felmondása miatt. Van még rajta APEH tartozás is. A bank eladta egy faktoring cégnek a hitelünket. A faktoring cég az mondta, hogy ha tudjuk, adjuk el és kész.

Találtunk rá vevőt, de ez nem ilyen egyszerű, mivel még egy évünk van a szocpolból, és ugyebár addig nem lehet eladni. Mi szeretnénk szabadulni az ingatlantól, hogy végre nyugodtan éljünk. A nulláról kezdve az egészet. Így 45 évesen.

Várom segítő válaszát.
Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

A szocpolt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom lejáratáig az adott lakóingatlan nem adható el. Az elidegenítési és terhelési tilalom kezdő dátuma új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontja, új ház építése esetén pedig a használatbavételi engedély kiadásának dátuma. Amennyiben ezen időszakon belül kerül sor a lakás értékesítésére, akkor a támogatott személynek vissza kell fizetnie a szocpolt.

A visszafizetési kötelezettség nem áll fenn, ha a támogatott személy az eladott lakás helyett másik lakóingatlant vásárol vagy másikat épít. Ekkor a szocpol átvihető a vásárolandó lakásra, ami használt ingatlan is lehet. Lakáscsere esetén, ha az újabb lakás vételára alacsonyabb, mint az előző lakás eladásából származó bevétel, akkor a szocpol arányos részét vissza kell fizetni.

Eladható tehát most - az elidegenítési és terhelési tilalom lejárata előtt - is a házuk, de számolni kell azzal, hogy amennyiben nem vásárolnak másik lakóingatlant, akkor a Magyar Államkincstár felé is tartozásuk keletkezik. A visszafizetendő összegről az érintett hitelintézet vagy a Kincstár területileg illetékes hivatala tud pontos tájékoztatást adni.

Lényeges kérdés tehát ebben a helyzetben, hogy mennyiért adható el a házuk, valamint mennyi a fennálló hiteltartozásuk a pénzintézet felé és mennyi az adótartozásuk a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) felé.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
2007-ben vettem fel új lakásra hitelt, egy gyerekre szocpollal. Ez 4 évet jelent, de csak tavaly született gyermekem. Nem jelentettünk be semmit, nem ellenőrzött senki, így igazából nem is foglalkoztunk a kérdéssel. Volt elég bajunk így is. Rövidesen születik a második gyermekem, ami (ha jól értek mindent), akkor azt jelenti, hogy a születése után kérhetem a két gyerekre való kiterjesztést (amennyiben a vásárolt lakás adatai két gyerekre is méltányolhatóak). A második gyerekhez 8 éven belül vagyunk, így összesítve határidőn belül vagyunk.
Önök szerint ez így működhet vagy belekötne az államkincstár a dologba?