Tisztelt szakértő!

Házépítéshez szeretnénk felvenni a szocpolt. Egyelőre 1 gyermekünk van, de vállalnánk 8 éven belül még kettőt, így 3 gyerekre szeretnénk igényelni a támogatást. Kérdésem lenne, hogy az együttköltözők száma esetünkben mennyi, 3 (1 gyermekkel) vagy 5 (a majdani 3 gyermekkel)? Úgy tudom, hogy 1 gyerekkel legfeljebb 3.5 szobás lakásra igényelhető a szocpol, viszont a 3 gyerekhez nagyobb lakást tervezünk építtetni. Beleférünk így vajon a méltányolható lakásigény feltételeibe?

Másik kérdésem a méltányolható költségre vonatkozik. Milyen értékű házakra igényelhető a szocpol, mennyi az értéklimit egy 4.5 szobás vidéki házra? Hogy állapítják meg, hogy a ház mennyit ér?

Válaszát előre is köszönöm!
Ági

Kedves Ági!

A jelenleg igényelhető lakásépítési támogatásnál - ellentétben a korábbi jogszabállyal - nem a szobaszám a mérvadó, hanem a hasznos alapterület. Megelőlegező szocpol igénylésénél a vállalt gyermekeket is figyelembe kell venni, így 3 gyermek esetén az építeni kívánt lakóház hasznos alapterületének el kell érnie legalább a 80,01 négyzetmétert, de nem haladhatja meg a 160 négyzetmétert. Arról, hogy mi számít hasznos alapterületnek, IDE kattintva tájékozódhat.

Az építendő ház értékével kapcsolatos kormányrendelet az alábbi szabályozást tartalmazza: "ÁFA nélkül, a lakóépület teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot". A jogosultsághoz a szocpolt nyújtó hitelintézetnek el kell fogadnia a benyújtott költségvetést.

A gyermekek számától, a hasznos alapterülettől és az épület energetikai minősítésétől függő támogatási összegeket IDE kattintva ismerheti meg.

Személyre szóló építési hitelajánlatunkat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével kérheti!

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
2009-ben igényeltünk szocpolt (új lakás vásárlásakor) 1 gyerekre és megelőlegező kölcsönt is a 2. babára, aki már a pocakomban volt. Édesanyám be van jelentve hozzánk, kb. 5 éve (még a régi lakásunkba, aztán átírattuk a lakcímét, de csak évente egyszer, maximum 2-szer van nálunk kb. 3-4 napig). A lakásunk 60 négyzetméteres. 2013. januárjában megszületett a 3. babánk, aki után szintén jár a szocpol. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben van-e valamilyen feltétel a lakószobák, illetve az ott lakók számára vonatkozóan. Mert így, "papíron" 6 fő van a lakásban.
Veszélyeztetheti-e a szocpolt? Mi a teendő, ha igen?
Várom mielőbbi válaszát!
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem a „méltányolható lakásigény” fogalomhoz kapcsolódik. Lakáscélú munkáltatói támogatás esetén vizsgálni kell, hogy a 2001-es kormányrendelet ezen fogalma alatt meghatározott értékhatárba belefér-e az épülő ingatlan.
Ez 4 költöző személy esetén, 3 szobát számolva (2+2 fél), vidéken 18,5 millió forintban határozza meg a bekerülési érték felső határát.
A kérdésem, hogy 2013-ban várható-e az értékhatárok növelése, hiszen az világos, hogy 18 millióból nem lehet 4 fő részére élhető családi házat építtetni (inkább ennek a másfélszereséből)!
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hitelnet!
Két témában lenne kérdésem.
Az egyik erre vonatkozik:
„A jogosultsághoz a szocpolt nyújtó hitelintézetnek el kell fogadnia a benyújtott költségvetést.”
Ez a gyakorlatban mit jelent? Miért van akkor szükség az értékbecslőre? Mit tegyek, ha az értékbecslő felülírja a költségvetésem? Akkor miért kell elkészítenem?
A másik kérdésem, ha az értékbecslő a pince alapterületét is hozzácsapja a hasznos alapterületemhez, akkor mit tudok tenni?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Eszter

Lakást szeretnék vásárolni. Két gyermekünk van. A párom most tölti be a 40.-et. Van-e rá lehetőség, hogy igényeljük a szocpolt?

Tisztelt szakértő!
Nagyon köszönöm a gyors választ!
Annyit kérdeznék még, hogy a pince beleszámít-e a hasznos alapterületbe.
Válaszát előre is köszönöm!