Jó napot!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy 10 évvel ezelőtt a volt férjemnek a meglévő házához (amin anyósomnak haszonélvezete van) felvettük egy gyermekre a szocpolt. 4 éve elköltöztünk onnan, mert anyósom elzavart a gyerekekkel, mert hogy nem az én házam. 2 éve volt a válóperünk.

Kérdezném, hogy a szocpolt ami a házon van, a volt férjemnek azt nem kell neki visszafizetni? Mivel sem nekem, sem a két gyerekemnek nincs semmi része hivatalosan a házból.

Azóta én kaptam a nagymamámtól egy házat, ahol velem élnek a gyerekek, és a mostani férjemtől is van egy. Szeretnénk igénybe venni.

Válaszát előre is köszönöm.
Mariann

Kedves Mariann!

Arról nem ír, hogy konkrétan milyen lakáscélra kapták meg 10 évvel ezelőtt a szocpolt. Mivel meglévő házról volt szó, akkor feltételezhetően nem építkezésre vagy vásárlásra. E lakáscélokon kívül korábban még bővítésre lehetett igényelni, melyre a szocpol összegének fele járt. A bővítéshez nyújtott lakásépítési kedvezmény után bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom 10 évig terheli a házat, a bővített rész használatbavételi engedélyének megszerzésétől számítva. Ez azt jelenti, hogyha ezen 10 év alatt eladják a házat és nem vesznek helyette másikat, vagy nem a támogatott személy és az együttköltöző családtagok lakhelyéül szolgál, akkor vissza kell fizetni. Ha mindez 10 év után történik, akkor már nem áll fenn a visszafizetési kötelezettség. A támogatás visszafizetését érintő kérdésben az Államkincstár illetékes, így ez ügyben a területileg illetékes hivatalhoz fordulhat.

A nagymamától kapott házra a szocpol nem vehető fel. A támogatás jelenleg csak új lakóház építéséhez és újépítésű lakás vásárlásához jár, ha a szocpoligénylés további feltételei is teljesülnek. Félszocpol igénybevételére jelenleg nincs lehetőség. A szocpol egy gyermek után csak egyszer vehető igénybe, tehát az után a gyermek után már nem tudja igényelni, aki után korábban megkapták.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Köszönöm a válaszát!
Akkor nem tudom semmilyen módon behajtani a volt férjemen a szocpolt? Engem azért foglalkoztat az egész, mert lett neki egy párja és most várják a babát. A másik két gyermeket meg kezdi eldobni magától, ezért szeretném a szocpolt, ha vissza kellett volna neki fizetni, mert semmi jogon nincs a házán.