Tisztelt Hitelnet!

1. kérdés: Kizáró ok, ha a az igényléskor a férj állandó lakcíme eltér a családtól? Amennyiben kizáró ok, jó megoldás, ha a megvásárolni kívánt, csokkal támogatott használt lakásba az igénylés előtt néhány nappal mindannyian állandó lakosként bejelentkezünk?

2. kérdés: Mit jelent, hogy legalább komfortos? A háznak három kéménye van, a fűtést helységenként egyedileg lehet megoldani. De az átadáskor csak az egyik szobában lesz kályha. Ez okozhat problémát az igénylésnél?

3. kérdés: A kiszemelt kocka - Kádár János - házban 1975-öt írunk. Az energiabesorolás biztosan jóval C alatt várható. Jár a támogatás, ha beszerezzük az építésügyi hatóság igazolását arról, hogy az épület nem veszélyes?

4. kérdés: Igényelhető a csok, ha férj és feleség mindketten egyéni vállalkozók?

5. kérdés: A hasznos alapterületbe beleszámítanak a fűtetlen helységek, mint például a kamra, közlekedő, mosókonyha?

A válaszokat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Béla

Kedves Béla!

1. Használt lakás vásárlásához történő CSOK igénylésnél az igénylők aktuális lakcímére vonatkozóan nincsen előírás, ám vállalniuk kell, hogy a CSOK-kal érintett lakásban életvitelszerűen kívánnak tartózkodni, továbbá a CSOK szerződésben kötelezettséget vállalnak arra vonatkozóan is, hogy a CSOK folyósítását követően legalább az elidegenítési és terhelési tilalom megszűnéséig a lakás lakóhelyükként szolgál, és a folyósítást követő egy éven belül bemutatják a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, mely igazolja, hogy a CSOK-kal vásárolt ingatlan mindazon személyek lakóhelye, akiknek együttköltözésére tekintettel a kedvezmény folyósítása történt. Nem probléma tehát, ha a férj állandó lakcíme az igényléskor eltérő, s az igénylés előtt sem kell még bejelentkezniük a vásárolandó lakás címére.

2. Komfortos az a lakás, amely legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel és WC-vel, közművesítettséggel, melegvízellátással és egyedi fűtési móddal (gázfűtéssel, szilárd vagy olajtüzelésű kályhafűtéssel, elektromos hőtároló kályhával) rendelkezik. Véleményünk szerint problémát okozhat, ha az igényléskor csak az egyik szoba lesz fűthető. Ezzel kapcsolatban célszerű lenne a hitelintézet véleményét kérni.

3. Az építési hatóság 30 napnál nem régebbi igazolásával "C" minősítésnél kedvezőtlenebb családi ház esetén is jogosultak lehetnek a támogatásra.

4. Az egyéni vállalkozói jogviszony nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot. Feltétel, hogy legalább az egyikük részére az OEP ki tudja adni a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszony igazolást.

5. A hasznos alapterületbe információink szerint a lakás 1,90 métert meghaladó, fűthető helyiségek alapterülete számít bele.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Kizáró ok lehet-e falusi CSOK-nál, ha az egyik félnek az egyéni vállalkozása adóbevalláskor még nem lesz meg 1 éve?
Jövő márciusban szeretnénk megigényelni, de nem tudjuk pontosan, hogy 12 hónapja működő KATA kell, vagy elég, ha le van zárva az éve (9 hónap).
Köszönöm a válaszukat!
Bogi

Jó napot!
Érdeklődöm, hogy mik szükségesek a falusi csokhoz és én igénybe vehetem-e?
Köszönöm.

Üdv!
Egyéni vállalkozóként szeretném a vissza nem térítendő CSOK-ot igénybe venni. A kérdés, hogy a vállalkozás megnyitása után mennyi idő múlva lehet igényelni mint pl. a beosztottként dolgozó 6 hónapos munkaviszony szükséges, de itt van-e más kritérium?
Köszönettel: Liliána

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, fiam vállalkozó /kata/. Menyem gyes-en van. Nem volt munkahelye szülés előtt. Menyem nevén van a ház, amiben jelenleg laknak. Haszonélvezet van rajta (nagymama).
Felvehetnek-e felújítára csok-ot ? (Szeretnének majd meg 1 babát.)
Köszönöm válaszát.
Mária