Tisztelt Cím!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy egyedülállóként szeretném igényelni a szocpolt használt lakásra. Nekem 5 kiskorú gyermekem van. Találtam is házat 3 millió Ft-ért, de nem tudom, hogy jár-e nekem a támogatás, mert a többit pótolnám, mivel nincsen munkahelyem, mert folyamatosan gyesen voltam.

Ezért kérem Önöket, hogy tájékoztassanak engem, hogy mik a lehetőségeim és mostantól mik a követelmények.

Előre is köszönöm és maradok tisztelettel:
Karolina

Kedves Karolina!

A szocpol jelenleg új építésű lakóház/lakás vásárlásához és új lakóingatlan építéséhez igényelhető. A használt lakás vételára szocpolból jelenleg nem finanszírozható, ám információink szerinte ezt a 2009-ben megszüntetett támogatási formát - úgynevezett félszocpolt - a közeljövőben ismét elérhetővé teszi az állam. A félszocpol feltételeiről jelenleg azonban még nincsen pontos információnk, mivel ezzel kapcsolatos törvény nem került elfogadásra.

A jelenleg hatályos szocpol feltételeiből kiindulva bejelentett munkahely nélkül valószínűleg ez a támogatási forma sem lesz igénybe vehető. Szocpol igényléséhez ugyanis jelenleg 180 napos munkaviszony szükséges. Ennek hiányában az igénylő nem jogosult a támogatásra. Mivel Önnek a folyamatos gyes miatt nincsen munkahelye, így véleményünk szerint nem igényelheti majd a félszocpolt sem.

A hitelből történő lakásvásárlásnak is több akadálya van. Az egyik, hogy a lakáshitel felvétele ugyancsak munkaviszonyhoz kötött. Állami kamattámogatású lakáshitelhez szintén 180 napos, vagyis féléves jogviszony szükséges, piaci kamatozású lakáshitel felvételéhez már elegendő a 3 hónapos munkaviszony is a jelenlegi munkahelyen. Továbbá a pénzintézeteknél meghatározzák a fedezetül elfogadható ingatlanok minimális értékét. 3 millió forint értékű ház pénzügyi partnereinknél sajnos nem vonható be az ügyletbe, így megfelelő fedezet hiánya miatt sincs lehetőség lakáshitel igénylésére.

A leírtak alapján sajnos nem tudunk Önnek olyan vissza nem térítendő támogatási formát vagy lakásvásárlási hitelt ajánlani, mely az igényeinek és a mostani lehetőségeinek megfelelne.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

52 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy mint 32 éves, egyedülálló igénybe vehetem-e a félszocpolt és mi a feltétele, illetve hova kell fordulnom, ha be szeretném adni a kérelmemet? Pécsi lakos vagyok.
Köszönettel: Krisztina

Kedves Hitelnet!
4 gyermeket nevelek egyedül özvegyként és albérletben lakom. Azt szeretném tudni, hogy március 1-től igényben tudom-e venni a szocpolt vagy a félszocpolt? Szeretném megvenni ezt a házat, amit bérelek 3 M Ft-ért, de sajnos csak hitelből nem tudom megvenni, mert a bankok elutasítanak, mert az özvegyi nyugdíjat nem veszik munkabérnek és a gyest sem.
Van-e valami megoldás arra, hogy hogyan tudnék lakást venni?

Tisztelt Hitelnet!
A férjemnek vidéken van egy saját építésű háza. Még hitel terheli. Első feleségével közös megegyezéssel elváltak, és kivásárolta őt az ingatlanból, így jelenleg 100%-os tulajdonosa a háznak. Még 2004-ben építkezésre 2 gyerekre vették fel a megelőlegező szocpolt, de ugye a válás miatt a MÁK felé mindent kamatostól vissza kellett fizetni, mivel gyerekek nem születtek.
Kérdésem az lenne, hogyha eladnánk a vidéki házat /ott se munka, se tömegközlekedés, csak nagy hitel/, és albérletbe vagy szülőkhöz költöznénk /jobb híján/, a későbbi új lakásvásárlásra kaphatunk-e a születendő gyerekeikre szocpolt?
Van valami időbeni megkötés a volt lakástulajdon miatt?

Üdv.
Az lenne a kérdésem, hogy van egy 30 éves vályogház, amit meg szeretnénk venni. Jó állapotban van, csak festetni kéne. 2 gyermekünk van, 2010-ben és 2013-ban születtek. 5 és fél millió forintra lenne szükségünk. Most tervezzük a hitelt felvenni. Ebben az esetben jogosultak vagyunk a félszocpolra? Ha igen, azt hol kell igényelni, hogyan kell felvenni?
Tisztelettel: Tünde

Üdvözlöm!
Szeretném megtudni van-e lehetőségem félszocpolt igényelni a következő álláspont szerint!
3 kisgyermekem van, van állandó munkahelyem, de a fizetésemet a volt házasságom kölcsönei miatt vonják! Van élettársam, ő is folyamatos munkaviszonyban áll régóta!
Tervünk egy 3 szobás 6 millió forintos használt, panelprogramos lakás megvétele lenne! Mennyi szocpol járna nekünk? Illetve akkor is jár a szocpol, ha esetleg a hitelt az élettársam nevére tudjuk felvenni??
Válaszát előre is köszönöm!!!!

Azt szeretném kérdezni, hogy a férjem 39, én 36 éves vagyok. Egy lakószobával szeretnénk bővíteni a házunkat. Két gyerekünk van, egy 14 éves és egy öt hónapos. Igényelhető-e és milyen összegben?
Válaszát előre is köszönöm!

Azt szeretném kérdezni, hogy 2 kiskorú meglévő gyermek után igénybe vehető-e a szocpol? A férjem 43 éves, én 27 éves vagyok. Használt lakást szeretnék vásárolni. Saját lakással nem rendelkezünk. Következő kérdésem az lenne, hogy a szocpol hogyan és hol igényelhető? Vályog házra igényelhető-e?

Helló!
Abban szeretném kérni a segítségüket, hogy párommal most várjuk az első gyerekünket, s érdeklődnék, hogy hogy lehet igénybe venni és milyen feltételekkel a félszocpol támogatást. Használt lakóingatlant szeretnénk vásárolni a közeljövőben 1-3 hónapon belül, s emiatt szeretnék bővebb információhoz jutni.
Előre is köszönöm a segítségüket!
Üdvözlettel: Ádám

Tisztelt Szakértő!
Van-e jelenleg a szocpol támogatásnak olyan formája, melyet használt lakásra is lehetne használni?
Hallottam az új tervezetről, mennyi az esélye, hogy elfogadják?
Négy gyermekem van, fél lakás tulajdonom. Most lenne vevő a lakásunkra (ami kivételes eset, nehezen eladható), de szocpol nélkül nem tudunk másikat venni. Ha biztosra tudnám, hogy júniustól használt házra is lehet, azt a kis időt eltudnánk tölteni máshol. Viszont tető nélkül sem szeretnék maradni négy gyerekkel.

Tisztelt Balog Zoltán Emberi Erőforrás Miniszter Úr !

Nincs pénz az önerőre. Tehát a szocpolhoz sem önerőt, sem banki hitel felvételét nem szabad feltételül kötni. Végül is a meglévő gyermekek száma és a vállalt gyermekek száma számítson csak. Ismerve hazánk katasztrofális mai (és az eddigi évszázados) korrupciós helyzetét, ha bármi más bekerül a törvénybe, az a rendszer azonnali összeomlásához vezet. Ki ne tudna ma az „ecserin” okmányt vásárolni, hogy mennyi ma a lakás/ház alapterülete és majd mennyi lesz? És hogy milyen az energetikai besorolása és mennyi lesz? Nem hiszem, hogy az országgyűlés a bűnöző lakásmaffiát kívánná támogatni!?
Az meg végképp abszurdum, hogy a félszocpolt ahhoz kössék (kössük, ld. 2014. évi parlamenti választások), hogy csak az kaphat ilyen vissza nem térítendő állami támogatást, akinek ma van (legalább 50%-os lakástulajdona)! Rengeteg nagycsaládos ma lakásbérlő, rokonok által „befogadott”, vagy éppen hajléktalan. Miért kellene pont éppen Őket kirekeszteni, akik a leginkább rászorultak? A szocpol összegét javasoljuk olyan mértékre emelni, és a támogatáshoz jutást olyan mértékben a rászorultak részére lehetővé tenni, hogy a gyermekvállalást ösztönözzük és a lakásértékesítési piacot „feltámasszuk „! Ezeket meggondolásra javasoljuk!
Üdvözlettel: T. Ferencné és H. László

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy a félszocpol bevezetéséről érdeklődjek. Április 1-jét olvastam mindenhol, de azóta semmilyen információ nincsen, hogy érdemes-e várni rá, mert mi pont vásárlás előtt állunk, de nem tudom, hogy pár hét vagy esetleg még több hónap a bevezetése? Nem szeretnénk sokat várni, de pár nap miatt lecsúszni sem.
Köszönöm válaszát!

Jó napot!
Meg szeretném kérdezni, hogy a feleségemmel szeretnénk felvenni félszocpolt. 2 babával várandós .Megkaphatjuk így a félszocpolt? Ha igen, mennyit kell rá várnunk, ha elindítjuk a folyamatot? Kb. mennyit kapnánk? Nem tudja esetleg, mik a feltételek a használt lakás vásárlásához vidéken? Lehet felújítani is?
Kérem írjon!
Üdv.
Imre

Üdvözlöm!
Most tervezek vásárolni egy vidéki ingatlant. A párommal babát várunk. A megvásárolni szándékozott ingatlanra az önerőm megvan, a keresetem alapján a bank adna rá kölcsönt. Ez egy olcsóbb vegyes építésű ingatlan amit, miután nem szándékozom nagy adósságba verni magam, apránként szeretnék felújítani. Nincs a házban vizesblokk, amit a szocpolból szeretnék kiviteleztetni. A bankban nem igazán tudtak mit mondani még, de szerintük komfort fokozat váltásra fel lehet majd venni. A babánk októberre várjuk. Ön szerint fel lehet-e venni és mikor volna érdemes (gyermek megszületése után-előtt)?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Szakértő!
Mi most szeretnénk használt lakást venni, nincs esetleg valami információja, hogy mikortól igényelhető a félszocpol???
Olvastam több helyen, hogy április 1.-től?? Tehát aznap már igényelhetem vagy ez kacsa???
Köszönettel: Eszter

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Használt lakás vásárlásánál elvileg ismét elérhető lesz a félszocpol. Amennyiben árverésen (MBVK oldalán) vásárolnánk lakást hitel felvétele nélkül, mi is igényelhetnénk 2 gyerek után a szocpolt? Hová kell benyújtani az igénylést és honnan szerezhető be űrlap? Amennyiben már kifizetésre kerül a vételár, utólag kifizetik nekünk a szocpolt?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Emese

Van 3 kiskorú gyermekem, az egyik 12 éves, a másik 8 éves, a legkisebb pedig 2 éves. Gyesen vagyok. Jár így is a szocpol használt lakásra? Nem dolgozom és egyedülálló vagyok.

Üdvözlöm!
Szeretném megtudni, hogy jár-e szocpol támogatás használt lakás vásárlásra? 25 évesek vagyunk és házasok a párommal és van két közös kiskorú gyermekünk, akik után még nem lett igényelve támogatás! Mind a kettőnknek fél évnél több munka viszonya van. Jelenleg én gyesen vagyok, párom dolgozik! Neki van örökségből 50 százalék lakás tulajdona, de az édesanyja a haszonélvező. Ez mennyiben befolyásolja a szocpol igénylésünket, már ha jogosultak lennénk rá egyáltalán?
Válaszát előre is köszönöm!

Mi feleségemmel 6 saját gyermeket nevelünk. Egyszer (kb.: 6 éve) már felvettünk akkori 3 gyermekünkre félszocpolt. Azóta azt az ingatlant eladva szüleim házában lakunk, mert megszaporodtunk, kinőttük a régi lakást. Mi a másik 3 gyermekre milyen formákban igényelhetjük a támogatást, vagy egyáltalán igényelhetjük-e?

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha esetleg visszaadnák 2013-ban a szocpolt, akkor igénybe tudja-e venni egy olyan két gyermekes család, melynek nincs semmilyen jövedelme a családi pótlékon és a szociális segélyen kívül, melynek összege nem haladja meg meg a 80.000 forintot sem. És egyáltalán semmilyen munkahellyel sem rendelkezik. A lakás, amit vásárolna, az egy igen idős ingatlan.

T. Hitelnet!
Én egyedülálló anya vagyok. Most van folyamatban a válóperem. 3 kiskorú gyermeket nevelek egyedül. Jelenleg albérletben lakunk. Az lenne a kérdésem, hogyha életbe lép az új törvény, akkor én jogosult vagyok-e a szocpolra, mert akkor tudnák vásárolni egy kisebb házat. És azt lehet tudni, hogy kb. mennyi lesz az összeg 3 gyerekre? Bejelentett munkahelyem van.
Köszönettel: Mária

Tisztelt Hitelnet csoport!
A kérdésem az lenne, hogy mi Kaposváron lakunk és Pécsett szeretnénk egy kétszobás, használt, panel lakást venni kb. 5 millió Ft-ig!
Jelenleg 3 éves és 2 hónapos gyerekeink vannak, Ő utánuk szeretnénk igényelni a szocpolt!
Mi lenne ennek a menete és mennyi összeget kaphatnánk?
Válaszát előre is köszönöm szépen!
Tisztelettel: Róbert

Tisztelt Hitelnet,
Fiktív kérdésem van. Épp használt családi ház vásárlása előtt vagyunk párommal. A napokba írnánk alá az adásvételit.
Matolcsy úr még miniszterként előterjesztett egy új szocpol tervezetet, amiben már félszocpol is szerepel. Elvileg áprilisra el is fogadnák. Mindez még csak tervezet.
Kérdésem a következő: Ha mi most kötünk adásvételit, és áprilisban adja Isten a tervezetet elfogadják, akkor meg tudom-e igényelni majd úgy, hogy már van adásvételim? Vagy kössek most csak előszerződést és várjunk áprilisig. A birtokba adás júniusban zajlana le, tehát akár megoldható áprilisban is.
Mi a gyakorlat? Ha elfogadják, visszamenőlegesen igényelhető?
Ha tudnak, várom szíves válaszukat.

31 éves vagyok, a párom 40. Az első kapcsolatomból van 1 12 éves lányom. A párommal szeretnénk közös gyereket! Az lenne a kérdésem, hogy jogosultak lehetnénk-e használt házra szocpolt igényelni?

Tisztelt Hitelnet!
Azzal a kéréssel szeretnék önökhöz fordulni, hogy ha a közeljövőben visszaadjak a félszocpolt, akkor feltétlenül értesítsenek, ha ez megoldható!
Tisztelettel: Richárd

Tisztelt Cím!
Győri 54 m2-es lakásunkat szeretnénk egy győrszentiváni 100 m2-es használt családi házra cserélni. A két ingatlan értéke közt 3,2 m Ft különbség van, illetve felújítandó a családi ház. Lakásunkon még 1,5 m Ft hitel van, de azt szeretnénk tovább vinni a másik ingatlanra.
Feleségem 36, én 37 éves vagyok. Két gyermekünk 13 és 17 évesek. Eddig még nem vettünk igénybe szocpolt.
Kérdés: Ebben az esetben igényelhető-e a félszocpol?
Köszönettel!

Jó napot!
Van 1 kislányunk, szeretnék venni egy kis kertes házat. Ez vidéken lenne. A jövőben szeretnénk még egy kisbabát. Sajnos önerő részünk nincsen.
Mik a feltételek, mi a teendő és egyéb?
Üdv.
R. Istvánné

Üdvözlöm!
Két kiskorú gyermeket nevelek egyedül! Jelenlegi bevételem a családi pótlék és a szociális segély! Szeretnék saját lakást magunknak (használt lakásra gondoltam!)! Önerőm nincs!
Valamilyen formában ez megoldható lenne?
Köszönettel: Évi