A gyermekelhelyezés kérdésének CSOK igénylésnél akkor van jelentősége, ha korábbi házastársi vagy élettársi kapcsolatból született gyermek után szeretnénk igénybe venni a kedvezményt. Mivel a témával kapcsolatban számos kérdést kapunk, megnéztük, hogy az egyes hitelintézetek milyen módon kérik igazolni azt, hogy a gyermek az igénylő eltartásában van.

Hogyan igazolhatjuk elvált szülők gyermekének elhelyezését?

A CSOK rendelet egyértelműen kimondja, hogy a szülők válása esetén a kedvezményt igénylő fél milyen módon igazolhatja, hogy az ő eltartásában van a gyermek. Elvált szülők kiskorú gyermekének elhelyezését a jogerős bírósági ítélet bemutatásával kell igazolni.

Hogyan igazolhatjuk előző élettársi kapcsolatból született gyermek elhelyezését?

Arról azonban nem rendelkezik a jogszabály, hogy előző élettársi kapcsolatból született gyermek esetén milyen igazolást szükséges benyújtani, hiszen ilyen esetben nincsen jogerős bírósági határozat a gyermekelhelyezésről.

Az erről szóló igazolás benyújtását a bankok saját hatáskörben határozták meg, így eltérő szabályokkal találkozhatunk e téren. Lássuk a hitelintézetek erre vonatkozó előírásait:

Az Erste Bank tájékoztatása szerint a támogatott személy kétféle módon is igazolhatja az eltartott gyermeket: az egyik a Kincstár igazolása arról, hogy a családi pótlékot az igénylő részére utalják, a másik pedig a gyámhatósági jegyzőkönyv.

Az FHB Bank előző élettársi kapcsolatból született gyermek esetén szintén a családi pótlék utalásáról kér határozatot, de a döntéshozó joga a gyermekelhelyezés igazolására további dokumentum bekérése.

A K&H Bank a gyermek lakcímkártyáját vizsgálja. A jogosultság feltétele, hogy az igénylő és az eltartott gyermek azonos lakcímen szerepeljen.

Az MKB Bank a közös lakcímkártyát és a családi pótlék igénylő nevére szóló igazolását elfogadja.

Az OTP Bank különbséget tesz férfi és nő támogatott személy között. Amennyiben a kedvezményt az anya igényli eltartott gyermeke után, akkor elég a családi pótlékról szóló igazolás, miszerint azt az anyának utalják. Ha az apuka szeretné előző élettársi kapcsolatból született gyermeke után a kedvezményt igénybe venni, akkor a gyermekelhelyezésről bírósági vagy gyámhatósági végzést kell bemutatnia.

Az UniCredit Bank arról tájékoztatott, hogy ilyen esetben a közös lakcímkártya mellett a korábbi élettárs tanuk előtt tett nyilatkozata is elfogadható, miszerint a gyermek nem az ő eltartásában van, így a kedvezményt ő nem igényli.

gyermekek igazolasa

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2 gyerekemet egyedül nevelem, akikre a szocpolt igénybe vettem.
Csokot lehet igényelni új lakás vásárlása esetén önerővel?

Tisztelt Hitelnet!
A családunkkal épp a CSOK felvételével vagyunk folyamatban. A feleségem előző házasságából született két kiskorú gyermekének az elhelyezéséről szóló határozatát kéri az ügyintéző, csak a határozatban annyi van írva, hogy megállapodtak az elhelyezésről. Semmi több. Ez 8 éve volt. Azóta a feleségem kapja a családi pótlékot és ide is vannak bejelentve a gyerekek. Ilyenkor mi a teendő?
Köszönöm válaszát!
Péter

Tisztelt hitelnet!
2 gyermekemet egyedülállóként nevelem. Szeretném kihasználni használt lakásvásárlásra a rájuk igényelhető CSOKot, de nem tudom hogy így megtehetem-e, hogy egyik gyermekem sincs az apja nevén, vagy szükség van-e valamilyen gyámügytől kapott papírra, stb. Nekem most lesz meg a 6 hónap munkaviszonyom és a többi (NAV, STB) igazolás is rendben van.
Köszönettel.
Tünde

Jó napot!
Azt szeretném tudni, hogy ha 2 gyermekem van, pici koruk óta nincs kapcsolatom az apjukkal (2 apa), emiatt nincs is bírósági végzésem arról, hogy én vagyok a gyámjuk. Nem tartottam fontosnak, hisz az apák sosem érdeklődtek, gyerektartást nem fizettek. Élettársammal évek óta együtt élünk.
Így igényelhetjük a csok-ot? Szeretnénk egy közös gyermeket is.
Köszönöm.
Szép napot.

Üdvözlöm.
Elváltunk mind a ketten a párommal. Ő közös felügyeleti jog, ő kapja a családi pótlékot és vele egy lakcímen van a lánya. Nekem két lányom van. Szeretnénk közös házat venni.
A kérdéseim: a volt feleségének kell a hozzájárulása, hogy a párom vegye igénybe a csokot?
Szeretnénk hitelt is a csokhoz, de nekem határozott a munkaszerződésem. Így megkaphatjuk a csokhoz szükséges hitelt?

Üdvözlöm.
Párommal lakásvásárlás előtt állunk (nem vagyunk házasok). Van már egy közös gyermekünk, és most jön a második baba:) A páromnak az előző kapcsolatából már van egy 6 éves gyermeke (nem voltak házasok). A gyermeket közösen nevelik kb. fele-fele arányban él az anyjával és az ő új párjával, illetve velünk. A családi pótlékot az édesanyja kapja és vele van közös lakcímen is.
Kérdésem: mivel a valóságban mind a két helyen életvitelszerűen tartózkodik a gyermek, fel tudjuk-e venni a 10+10-es CSOK-ot őt is beleszámítva? Ha igen, akkor milyen papírok kellenek hozzá? Hogyan kell/lehet a közös felügyeletet írásba foglalni (hol kell, ahhoz hogy jogosultak legyünk a 3 gyermek után járó CSOK-ra? Vagy „csak” a közös kettő után vehetjük fel?
Köszönöm!

Tisztelt Címzett!
A kérdésem a következő. A CSOK-ot szeretnénk igénybe venni és jogi akadályba ütköztünk. A férjemmel 3 gyermeket nevelünk, melyből egy közös és kettő pedig az előző házasságomból született. Az probléma az, hogy az előző házasságomból született gyermekek elhelyezését 2015 áprilisában módosíttattuk, viszont ekkor már az Új Ptk. szerint döntött a bíróság és Közös szülői felügyeletről és az anya lakhelyével (velem) mindenkori megegyező lakhelyről született ítélet. A CSOK kormányrendelet 2011.12.6 viszont elhelyezésről kér jogerős ítéletet. Az OTP-ben határozottan elutasították kérelmünket, az mondták nekik a régi törvény szerint, elhelyezésről kell jogerős ítélet. Mi a teendő ebben az esetben? Nem gond, ha újra kell tárgyalni, az apa lemondana a felügyeleti jogáról, de valóban ez számít? A lakhely azért lett nálam kijelölve, mert valóban életvitelszerűen nálam vannak a gyerekek. Minden nagycsaládos kedvezményben részesülünk, akadálya lehet a közös felügyelet a CSOK-nak?
Előre is köszönöm a válaszát.
Tisztelettel: Nikolett

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A speciális helyzetünkre szeretnék választ kapni Öntől. A volt házastársammal van egy 18 évet betöltött, nappali tagozaton tanuló gyermekünk. Amíg kiskorú volt, közös szülői felügyelet alatt állt, ami a nagykorúvá válásával automatikusan megszűnt. Az utána, még 20 éves koráig járó családi pótlékot megosztjuk. A volt házastársamnak és nekem is van 2-2 gyermekem az új kapcsolatainkból. A családi pótlék és a családi adókedvezmény megállapításánál mindketten 3 gyermekesnek számítunk. Mindketten szeretnénk a 10+10 CSOK-ot igénybe venni.
Ebben az esetben melyikünk veheti igénybe a 3 gyermekeseknek járó 10+10M összegű CSOK-ot?
Válaszát előre is köszönöm!

Kérdésem az lenne, válófélben vagyunk, egyelőre az anya nevére van írva a szerződésben a kizárólagos felügyeleti jog, de a láthatás egyelő mértékben van megállapítva. (Apás hét és anyás hét.)
Ez esetben, mint apa, igényelhetek Csok-ot?
Vagy írjuk a szerződésbe a közös felügyeleti jogot és az alapján már igényelhetem?
Köszönettel.
Zsolt

Két gyereket nevelek egyedülállóként. Nem voltam házas. Van bírósági végzésem gyermekelhelyezésről részemre. Emelt családi pótlékom van mint egyedülálló, ezt bankszámlával is tudom igazolni. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményem van, lakásfenntartási támogatást kapok és rendkívüli települési támogatásban is részesülök, tehát igazoltan rászoruló vagyok. Nincs saját lakásom, albérletben lakunk. 4 órás igazolt munkaviszonyom van. Nincsen megtakarított pénzem.
Van lehetőségem így lakáshoz jutni? Megkaphatom az új csok-ot és hozzá hitelt önerő nélkül?

A kérdésem az lenne, hogy első házasságomból van egy 6 éves fiam, aki közös felügyelet mellett az apuka címen maradt bejelentve, a papír szerint hétköznap nálam, hétvégén az apukánál van, a családi pótlékot én kapom utána. A 3 gyermek vállalása eseten ő már beleszámít egynek?

Üdvözlöm.
Érdeklődnék, hogy főállású anya vagyok, egyedül nevelem a gyerekeket.
Igénybe vehetem a csokot, hogy nincs munkahelyem?

Kérdésem: Egyedülállóként szeretnék házat vásárolni magam és gyermekeim számára a CSOK állami támogatás segítségével. Elegendő a Jogerős Gyermek elhelyezési perrel igazolni azt, hogy egyedül nevelem gyermekeimet, amely kimondja, hogy több mint 5 éve egyedül nevelem gyermekeimet és férjem külföldön él (külföldi állampolgár). A válást nem mondták ki, adatok hiányában! Az ügyvédem szerint nem tarthatna igényt a tulajdonjogra, mert igazoltan több, mint 3 éve külön élünk. Sok oldalt végigböngésztem, de sehol nem találom kérdésemre a választ!
Előre is köszönöm válaszát!
Csilla