Egyedülálló kaphat szocpolt?

Kedves Hitelnet!

Arról érdeklődnék, hogy kihasználhatom-e a szocpolt, ha egyedülálló vagyok? Gyesen vagyok, nem dolgozom. Két gyermekem van.

Mi számít új háznak? Melyik évtől kezdődnek az új házak?
És van-e kikötés arra, hogy mekkora házra vehetek?
A szocpolt elfogadják önerőnek hitel esetén?

Köszönöm a választ előre is.
Klaudia

Kedves Klaudia!

Az, hogy valaki egyedülálló, önmagában nem zárja ki a szocpol igénybevételének lehetőségét. Egyedülálló személyre is ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint azokra, akik házasként vagy élettársi kapcsolatban igénylik a szocpolt. Ha tehát az egyedülálló személy megfelel a kormányrendeletben előírt szocpol feltételeknek, akkor jogosult lehet a támogatásra.

Az egyik ilyen feltétel, hogy a támogatott személynek legalább 180 napos, folyamatos biztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, mely OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által igazolható. Az igazolással kapcsolatban az illetékes egészségbiztosítónál érdeklődhet.

Azt, hogy lakásvásárlás esetén szocpol szempontjából mi számít új lakásnak, a vonatkozó kormányrendelet a következőképpen határozza meg: a lakás használatbavételi engedélyét 2010. január 1. után adták ki és az eladó nem magánszemély, hanem jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó, aki értékesítés céljára építette a lakást és első ízben értékesíti természetes személy részére, vagy másodízben értékesíti, de ez esetben a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.

A jogszabály azt is meghatározza, hogy az új lakóingatlannak legalább hány négyzetméternek kell lennie. Két gyermek esetén a hasznos alapterületnek el kell érnie minimum a 60 négyzetmétert, de nem lehet nagyobb 160 négyzetméternél. Az energetikai minősítést illetően legalább “B” (követelménynél jobb) minősítésűnek kell lennie.

Meglévő gyermekek után igényelt szocpol önerőnek számít. Lakáshitel igénylésénél azonban a gyes (és a hasonló családtámogatási juttatások: gyed, gyás, stb.) nem fogadható el önálló jövedelemként, tehát Ön gyessel sajnos nem tud hitelt felvenni.

A szocpol további feltételeiről honlapunkon bővebben olvashat.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
99 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Egyedülálló anyaként, egy 4 éves leányzóval élek.
2 évig dolgoztam, október óta álláskeresési, utána aktív korú támogatás keretein belül vagyunk.
Milyen feltételekkel, mire és mennyi összegre lennék jogosult?

Kedves Diána!
A leírtak alapján véleményünk szerint nem rendelkezik a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonnyal. A jogviszony fennállásról bővebb információt a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Jó napot!
22 éves vagyok. Egyedülállóként nevelem két kis gyermekemet, szocpolt felvehetem, ha gyesen vagyok és családi pótlékot kapok?

Kedves Dóra!
A gyes és a családi pótlék önmagában nem keletkeztet TB jogviszonyt, így a CSOK sajnos nem vehető fel.

Van egy 5 éves és egy 22 éves gyermekem, egyedülálló anya vagyok! 42 éves vagyok állandó munkaviszonnyal! Lakást szeretnék vásárolni.
Milyen támogatást vehetek igénybe?

Kedves Gyöngyi!
Használt lakás vásárlásához 2 gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK-ot igényelhet. Ennek jogosultsági feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.
Ha preferált településen vásárol, akkor a vásárlással egybekötött korszerűsítéshez és/vagy bővítéshez igényelhet falusi CSOK-ot 1.300.000 Ft összegben. Ennek feltételei ITT érhetők el.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK/falusi CSOK ügyintézést is!

Ha valaki egyedülálló és betöltötte az 57-et és van egy gyereke, az kaphat támogatást?

Kedves Dávid!
Meglévő gyermeke után igényelheti a támogatást, amennyiben a jogosultsági feltételek teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.
Amennyiben a jogosultsági feltételek teljesülnek, javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Szeretném azt is megkérdezni, hogy még nem dolgoztam bejelentett álláson, csak gyesen voltam amióta gyerekeim vannak.
Így is igénybe lehet venni a falusi CSOK-ot? Vagy ha mégsem, akkor miért?
Köszönöm.

Kedves Szabina!
A jogosultság egyik feltétele, hogy az igénylők legalább egyike rendelkezzen 2 gyermek esetén 1 év, 3 vagy több gyermek esetén 2 éves folyamatos TB jogviszonnyal. Mivel a GYES önmagában nem keletkeztet szükséges TB jogviszonyt, így ha egyedül Ön az igénylő sajnos nem teljesül ez a feltétel és ezért nem jogosult a támogatásra.

Jonapot kívánok!
Szeretném igénybe venni egyedülálló anyaként 3 lány gyermekekre a szocpolt vidéken. Milyen feltételekkel lehet ezt igénybe venni ? Köszönöm előre is válaszát

Kedves Szabina!
Egyedülállóként is igényelheti meglévő gyermekei után a CSOK-ot.
A Falusi CSOK feltétele, hogy az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen legyen. A Preferált települések listáját, és a Falusi CSOK jogosultsági feltételeit IDE kattintva érheti el és tájékozódhat részletesen.
A CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat részletesen, lakáscéltól függően.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és Falusi CSOK ügyintézést!

Tisztelt Hitelnet!
Én azután szeretnék érdeklődni, hogy egy gyermekre milyen lakásvásárlási támogatásra vagyok jogosult? Jelenleg dolgozom, szeptemberben lesz egy éve.
Köszönettel: Tünde

Kedves Tünde!
1 gyermek után 600.000 Ft összegű CSOK vehető igénybe lakásvásárláshoz.

Helló.
Egy meglévő gyermekem már van, most vagyok a másodikkal várandós. Saját lakásom már van.
Az lenne a kérdésem, hogy egyedülálló szülő igényelheti-e lakásfelújításra?

Kedves Szilvia!
Egyedülálló szülő is igényelheti a falusi CSOK-ot, ha valamennyi jogosultsági feltétel fennáll. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.

Helló!
Én 3 gyermekes anya vagyok. Szeretném igénybe venni a csokot. Gyermeknevelési támogatást kapok.
Így is lehetne?

Kedves Zsanett!
Ha a GYET mellett nincsen fennálló munkaviszonya, akkor információink szerint nem adható ki a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás. Pontos tájékozatást erről a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önnek.

Kedves hitelnet!
Veronika vagyok. Meghalt a párom, három pici gyerekel maradtam egyedül. Gyesen vagyok és még nem dolgoztam.
Én jogosult lennék rá?
Köszönöm előre is a segítséget.

Kedves Veronika!
A 10 milliós CSOK jogosultsághoz legalább 2 éves, a kisebb összegű CSOK-hoz minimum 180 napos TB jogviszony szükséges. Csak gyes esetén a TB jogviszony nem áll fenn, így a leírtak alapján sajnos nem tudja igényelni a támogatást. CSOK igénylésre akkor lesz lehetősége, ha meglesz az előírt időtartamú TB jogviszonya, ami akár részmunkaidős állás vállalásával is megszerezhető.

Házas vagyok, de nem élek együtt a férjemmel! Különélési szerződéssel, ha bizonyítom, akkor 2 gyerek után igénybe tudom venni a csokot! Jelenleg gyeden vagyok, 100 ezer Ft! Úgy tudom, adóstársat be lehet vonni!? Ha igen, annak mennyinek kell lenni a jövedelmének és csak egyenes ági rokon lehet az illető?

Kedves Ilona!
Házastársak esetén sajnos nem elegendő a különélési szerződés. Az igényléshez szükséges a jogerős bírósági határozat a válásról és a gyermekelhelyezésről.

Kedves Hitelnet.
Érdeklődni szeretnék, hogyan igényelhetem a szocpolt egyedülálló anyaként egy gyerekkel. Van egy kis házam. 60 négyzetméteres és a tetőt szeretném csináltatni. Munkaviszonnyal rendelkezem.
Tisztelettel.
Helga

Kedves Helga!
Gyermek utáni támogatás felújításra, korszerűsítésre sajnos nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitel igényelhető. Amennyiben érdeklik a hitellehetőségek is, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókat!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogyan tudnám igénybe venni a szocpolt, ha gyesen vagyok 2 gyermekem van és nem rendelkezem munkaviszonnyal.
Tisztelettel: Angéla

Kedves Angéla!
Ha nem rendelkezik legalább 180 napos folyamatos munkaviszonnyal, akkor nem adható ki az Ön részéra a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Így sajnos nem lehet jogosult a támogatásra.

Egyedülálló anyuka vagyok 3 gyerekkel. Szeretnék intézkedni, szeretné, ha segítenének.
Előre is köszönet.

Kedves Mónika!
A CSOK egyedülállóként is igényelhető, amennyiben az előírt CSOK feltételek teljesülnek. A használt lakás vásárlására vonatkozó támogatás feltételeit ITT, az új lakásra vonatkozó feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.
További konkrét CSOK kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére! Amennyiben csak CSOK-ot szeretne igényelni, az ügyintézésben a hitelintézetekhez fordulhat. Ha hitelfelvétel is kapcsolódik az ügylethez, Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat!

Jó napot kívánok!
Engem az érdekelne, hogy mint egyedülálló személy igényelhetek-e csok támogatást? S ha igen, mik a feltételek?
Előre is köszönöm.
Tisztelettel: Tamás

Kedves Tamás!
Ha van eltartott gyermeke és megfelel a többi CSOK feltételnek, akkor egyedülállóként is jogosult lehet a támogatásra.

Kedves hitelnet!
Csokból vettem egy házat egyedülállóként.
Kérdésem az lenne, hogy ha úgy adódik, és lesz egy párom (még fiatal vagyok ahhoz, hogy egyedül öregedjek meg) odaköltözhet-e, bejelenthetem-e a lakcímre.
Választ előre is köszönöm.
Ildikó

Kedves Ildikó!
Információink szerint nincs akadálya annak, hogy jövőbeni párja lakóhelyet létesítsen majd a későbbiekben a CSOK igénybevételével vásárolt házban.

Kedves Hitelnet!
Arról érdeklődnék, hogy egyedülállóként 2 gyerekekkel mik a lehetőségeim? Jelenleg gyesen vagyok. A gyerekek nem 1 apa nevén vannak. Az számít? Reménytelen a kilátásom.
Előre is nagyon köszönöm !

Kedves Nikoletta!
A CSOK egyedülállóként is igényelhető használt és új lakás vásárlásához, új lakóingatlan építéséhez, valamint meglévő lakóingatlan bővítéséhez, de feltétel, hogy az igénylő legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonnyal rendelkezzen. Ha a gyes ideje alatt is fennáll korábbi munkaviszonya, akkor elvileg kiadható a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás, ám önmagában a gyesre hitel sajnos nem nyújtható. A TB jogviszony igazolás kiadhatóságáról a területileg illetékes OEP tud Önnek pontos tájékoztatást adni. A használt lakás vásárlása esetén támasztott további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Hitelnet!
Arra szeretnénk választ kapni, hogy gyermekeim, – menyasszony, vőlegény – kaphat-e hitelt mint élettársak, használt lakás vásárlásához, hitel + CSOK igénybevételével, vagy csak mint házastársak vehetnek igénybe hitelt a lakásvásárláshoz? 2017. augusztus 19.-én esküdnek, de szeretnék elindítani előtte a hitelkérelmet és a CSOK-ot.
Valóban össze kell házasodniuk előtte?
Köszönöm válaszát!

Kedves Éva!
Ha vállalt gyermekek után szeretnék igényelni a CSOK-ot, akkor a hitel és CSOK ügyintézéssel meg kell várni, míg összeházasodnak.

Tisztelt Hitelnet.
Egyedülálló anya vagyok. Egy gyerekem van, aki 1 éves. Albérletbe lakom. Kinéztem egy használt házat.
Van esélyem szocpolra vagy a Csok-ra?

Kedves Anita!
A CSOK egyedülállóként is igényelhető használt lakás vásárlásához, amennyiben az előírt feltételek teljesülnek. Ezekről ITT tájékozódhat.

Nekem az lenne a kérdésem, hogy én miért nem tudom fölvenni a szocpolt? Egyedül élek 4 gyermekkel.
Kérem adjon választ.

Kedves Klaudia!
Egyedülálló személy is jogosult lehet CSOK-ra az általa eltartott gyermekek után, ha megfelel a további CSOK feltételeknek, melyekről IDE kattintva tájékozódhat.


99
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x