Kedves Hitelnet!

Arról érdeklődnék, hogy kihasználhatom-e a szocpolt, ha egyedülálló vagyok? Gyesen vagyok, nem dolgozom. Két gyermekem van.

Mi számít új háznak? Melyik évtől kezdődnek az új házak?
És van-e kikötés arra, hogy mekkora házra vehetek?
A szocpolt elfogadják önerőnek hitel esetén?

Köszönöm a választ előre is.
Klaudia

Kedves Klaudia!

Az, hogy valaki egyedülálló, önmagában nem zárja ki a szocpol igénybevételének lehetőségét. Egyedülálló személyre is ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint azokra, akik házasként vagy élettársi kapcsolatban igénylik a szocpolt. Ha tehát az egyedülálló személy megfelel a kormányrendeletben előírt szocpol feltételeknek, akkor jogosult lehet a támogatásra.

Az egyik ilyen feltétel, hogy a támogatott személynek legalább 180 napos, folyamatos biztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, mely OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által igazolható. Az igazolással kapcsolatban az illetékes egészségbiztosítónál érdeklődhet.

Azt, hogy lakásvásárlás esetén szocpol szempontjából mi számít új lakásnak, a vonatkozó kormányrendelet a következőképpen határozza meg: a lakás használatbavételi engedélyét 2010. január 1. után adták ki és az eladó nem magánszemély, hanem jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó, aki értékesítés céljára építette a lakást és első ízben értékesíti természetes személy részére, vagy másodízben értékesíti, de ez esetben a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.

A jogszabály azt is meghatározza, hogy az új lakóingatlannak legalább hány négyzetméternek kell lennie. Két gyermek esetén a hasznos alapterületnek el kell érnie minimum a 60 négyzetmétert, de nem lehet nagyobb 160 négyzetméternél. Az energetikai minősítést illetően legalább "B" (követelménynél jobb) minősítésűnek kell lennie.

Meglévő gyermekek után igényelt szocpol önerőnek számít. Lakáshitel igénylésénél azonban a gyes (és a hasonló családtámogatási juttatások: gyed, gyás, stb.) nem fogadható el önálló jövedelemként, tehát Ön gyessel sajnos nem tud hitelt felvenni.

A szocpol további feltételeiről honlapunkon bővebben olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

107 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék több információt kapni. Érdekelne a szocpol. Két kiskorú gyereket nevelek. Családba fogadtam.
Előre is köszönöm.

Üdvözlöm.
Egyedülálló, két gyermekes anyuka vagyok. Vendéglátós vagyok, szezonozok, így a munkaviszonyom papíron nem állandó és csak 4 órás.
Van esélyem, hogy a gyerekeim után igényeljem a használt lakás bővítéséhez járó szocpolt?
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot kívánok.
Szeretném kérdezni, hogy egyedülálló anya vagyok, van egy 3 éves kislányom, illetve terhességem 31. hetében járok. Sajnos egyedül maradtam velük. Dolgoztam 10 hónapot.
Igénybe tudnám venni a támogatást rájuk?
Köszönöm szépen.

Elég nagy baj, aki gyesen van az nem juthat hozzá és nem vehet semmit igénybe. Annyiféle követelmény van.

Jó napot!
Egyedülálló anyaként, egy 4 éves leányzóval élek.
2 évig dolgoztam, október óta álláskeresési, utána aktív korú támogatás keretein belül vagyunk.
Milyen feltételekkel, mire és mennyi összegre lennék jogosult?

Jó napot!
22 éves vagyok. Egyedülállóként nevelem két kis gyermekemet, szocpolt felvehetem, ha gyesen vagyok és családi pótlékot kapok?

Van egy 5 éves és egy 22 éves gyermekem, egyedülálló anya vagyok! 42 éves vagyok állandó munkaviszonnyal! Lakást szeretnék vásárolni.
Milyen támogatást vehetek igénybe?

Ha valaki egyedülálló és betöltötte az 57-et és van egy gyereke, az kaphat támogatást?

Szeretném azt is megkérdezni, hogy még nem dolgoztam bejelentett álláson, csak gyesen voltam amióta gyerekeim vannak.
Így is igénybe lehet venni a falusi CSOK-ot? Vagy ha mégsem, akkor miért?
Köszönöm.

Jonapot kívánok!
Szeretném igénybe venni egyedülálló anyaként 3 lány gyermekekre a szocpolt vidéken. Milyen feltételekkel lehet ezt igénybe venni ? Köszönöm előre is válaszát

Tisztelt Hitelnet!
Én azután szeretnék érdeklődni, hogy egy gyermekre milyen lakásvásárlási támogatásra vagyok jogosult? Jelenleg dolgozom, szeptemberben lesz egy éve.
Köszönettel: Tünde

Helló.
Egy meglévő gyermekem már van, most vagyok a másodikkal várandós. Saját lakásom már van.
Az lenne a kérdésem, hogy egyedülálló szülő igényelheti-e lakásfelújításra?

Helló!
Én 3 gyermekes anya vagyok. Szeretném igénybe venni a csokot. Gyermeknevelési támogatást kapok.
Így is lehetne?

Kedves hitelnet!
Veronika vagyok. Meghalt a párom, három pici gyerekel maradtam egyedül. Gyesen vagyok és még nem dolgoztam.
Én jogosult lennék rá?
Köszönöm előre is a segítséget.

Házas vagyok, de nem élek együtt a férjemmel! Különélési szerződéssel, ha bizonyítom, akkor 2 gyerek után igénybe tudom venni a csokot! Jelenleg gyeden vagyok, 100 ezer Ft! Úgy tudom, adóstársat be lehet vonni!? Ha igen, annak mennyinek kell lenni a jövedelmének és csak egyenes ági rokon lehet az illető?

Kedves Hitelnet.
Érdeklődni szeretnék, hogyan igényelhetem a szocpolt egyedülálló anyaként egy gyerekkel. Van egy kis házam. 60 négyzetméteres és a tetőt szeretném csináltatni. Munkaviszonnyal rendelkezem.
Tisztelettel.
Helga

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogyan tudnám igénybe venni a szocpolt, ha gyesen vagyok 2 gyermekem van és nem rendelkezem munkaviszonnyal.
Tisztelettel: Angéla

Egyedülálló anyuka vagyok 3 gyerekkel. Szeretnék intézkedni, szeretné, ha segítenének.
Előre is köszönet.

Jó napot kívánok!
Engem az érdekelne, hogy mint egyedülálló személy igényelhetek-e csok támogatást? S ha igen, mik a feltételek?
Előre is köszönöm.
Tisztelettel: Tamás

Kedves hitelnet!
Csokból vettem egy házat egyedülállóként.
Kérdésem az lenne, hogy ha úgy adódik, és lesz egy párom (még fiatal vagyok ahhoz, hogy egyedül öregedjek meg) odaköltözhet-e, bejelenthetem-e a lakcímre.
Választ előre is köszönöm.
Ildikó

Kedves Hitelnet!
Arról érdeklődnék, hogy egyedülállóként 2 gyerekekkel mik a lehetőségeim? Jelenleg gyesen vagyok. A gyerekek nem 1 apa nevén vannak. Az számít? Reménytelen a kilátásom.
Előre is nagyon köszönöm !

Tisztelt Hitelnet!
Arra szeretnénk választ kapni, hogy gyermekeim, – menyasszony, vőlegény – kaphat-e hitelt mint élettársak, használt lakás vásárlásához, hitel + CSOK igénybevételével, vagy csak mint házastársak vehetnek igénybe hitelt a lakásvásárláshoz? 2017. augusztus 19.-én esküdnek, de szeretnék elindítani előtte a hitelkérelmet és a CSOK-ot.
Valóban össze kell házasodniuk előtte?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Hitelnet.
Egyedülálló anya vagyok. Egy gyerekem van, aki 1 éves. Albérletbe lakom. Kinéztem egy használt házat.
Van esélyem szocpolra vagy a Csok-ra?

Nekem az lenne a kérdésem, hogy én miért nem tudom fölvenni a szocpolt? Egyedül élek 4 gyermekkel.
Kérem adjon választ.

Kedves Hitelnet,
Egyedülálló anyaként két gyermekkel kaphatok félszocpolt használt lakás vásárlásra? Idén leszek 40 éves, jelenleg használt ingatlanban van 50%-os tulajdonjogom. Ha elválok és a lakás eladásra kerül, ahhoz a tőkéhez szeretnék hitelt felvenni félszocpollal. Munkaviszonyom van.
Várom válaszát.
Üdv.
Melinda

Üdvözlöm!
3 gyermeket nevelünk és minden feltételnek megfelelünk, hogy megkaphassuk a 10+10 milliót.
A ház amit kinéztünk 2009-ben épült, minden az előírásoknak megfelelő. Fél millió Ft önerő szükséges, mert 20.500.000,- Ft-ba kerül ház. A problémánk, hogy már van használatbavételi engedély.
Nem tudom, hogy helyesen értelmezzük-e, a „másodízben értékesíti, de ez esetben a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.” részt.
Ha bankon vagy ingatlan irodán keresztül vásároljuk és nem személyesen a tulajtól vásároljuk meg, akkor ez működhet? Megvásárolható új házként?
Válaszát köszönöm,
Vera

Kedves hitelnet!
Arról kérdezném önöket, hogy egyedülálló szülőként kaphatok-e szocpolt? 3 gyermekem van és anyaságin vagyok itthon velük.
Köszönöm előre is válaszukat.

Kedves Hitelenet!
Egyedülálló háromgyermekes édesanya vagyok. Édesapjuk elhunyt három éve. Már vettem igénybe szocpolt használt lakásra, de a devizahitelem az égbe szökött és az Eszközkezelőhöz fordultam segítségért. Jelenleg abban a házban, mint bérlők vagyunk a gyermekeimmel. Van ugyanebben a faluban egy nemrég épült ház, ami ha megkapnánk csak a gyermekek után járó csokot, még ha az előző levonásra is kerülne belőle, megvehető lenne hitel nélkül is!
Igényelhetem-e a csokot?

Kedves hitelnet.
2 éves OTP ellátásban részesülők, gyesen vagyok, mert van egy 7 hónapos babám és egy 2 éves kisgyermekem. Most fogok válni.
A kérdésem az, hogy a 2 gyermekekre a szocpolt fel tudom venni?

Tisztelt Címzett!
38 éves vagyok, egyedülálló két kiskorú gyermekkel. Van egy saját ingatlanom (családi ház 68 nm), amit bővíteni szeretnék. 1,5 éve folyamatos a munkaviszonyom ugyanazon a munkahelyen. Kérdésem, hogy ingatlanbővítéshez jogosult vagyok-e a már meglévő két gyereket figyelembe véve a CSOK-ra?
Válaszukat előre is köszönöm!