Tisztelt Hitelnet!

38 éves, egy gyermekes, egyedülálló anya vagyok. Van már a nevemen 2 lakás. Szeretnék egy kertes házat építtetni vagy használtat vásárolni.

Felvehetem-e 1 gyermek után a szocpolt?
Nem gond az, hogy van már ingatlan a nevemen?
Illetve a korom, egyedülállóságom mennyiben befolyásolja a helyzetemet?
Ha eladnám időközben a lakásokat (nem lenne a nevemen ingatlan), javítana az esélyemen?
Ha időközben még 1 gyermeket vállalnék, akkor módosulna a szocpol igénylésének lehetősége?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Éva

Kedves Éva!

Használt lakás esetében jelenleg nem igényelhető szocpol. Új lakóház építése vagy újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén van lehetőség szocpoligénylésre, de a támogatás 1 gyermek után nem vehető igénybe. A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a lakásépítési támogatásra (szocpol) való jogosultsághoz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges.

Meglévő gyermekek után igényelt szocpolnál nincs életkorhatár. Ha a támogatott személyek vállalt gyermek után igénylik a szocpolt, akkor életkoruk nem haladhatja meg a 40. életévet a kérelem benyújtásakor. További lényeges feltétel, hogy megelőlegező szocpol igénybevételére, vagyis "gyermek vállalására" csak házaspároknak van lehetőségük. Egyedülállók, élettársak nem jogosultak megelőlegező szocpolra.

Ön egyedülállóként csak abban az esetben tudná igénybe venni a szocpolt, ha lenne két gyermeke. Megelőlegező szocpol igénylésére pedig házasként lenne lehetősége, amíg egyikük életkora sem haladja meg a 40. életévet.

A szocpoligénylés másik sarkalatos pontja a meglévő lakástulajdon. Lakástulajdona elvileg sem az igénylőnek, sem a vele együttköltöző családtagjának nem lehet. Ez alól van néhány kivétel, melyekről IDE kattintva tájékozódhat részletesen. Továbbá nincs akadálya a szocpoligénylésnek akkor, ha a lakástulajdonos megválik a nevén lévő lakástól. Amennyiben értékesítés történik, úgy az eladott lakások árát tovább kell forgatni az új lakás építésébe vagy vételárába. A továbbforgatási kötelezettség többek között a lakást terhelő, visszafizetett lakáscélú hitel összegével is csökkenthető. Erről a témáról további részleteket ITT talál.

Államilag támogatott lakásvásárlási hitelre használt és új lakás vásárlása/építése esetén egyaránt jogosult lehet. Az otthonteremtési kamattámogatás keretében igényelt lakáshitelnél nem jelent kizáró okot a meglévő lakástulajdon sem. Amennyiben a lakáscélú jelzáloghitelek is érdeklik, Szakértőink készséggel készítenek Önnek személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatot. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

23 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Abban szeretném a segítséget kérni, hogy elvált szülők esetében a gyermeket nevelő szülő igénybe veheti-e szocpolt (élettárs van)?

Tisztelt hitelnet!
2 gyám gyerekem van. Gyámszülőként igénybe vennénk a csokot.
Jár az állami támogatás?

Igen lehet. Ha van munkaviszonya, akkor adnak szocpolt. Kormányrendelet. Hozzá kötötték a munkaviszonyhoz, mert mindenki szeret ingyen kapni mindent.

Két gyerekem van. Édesanyám házában szeretnék új életet kezdeni. Volt egy lakásom, amit eladtam és 4,8 milliót kaptam érte. A hitel összege 3,2 volt. A felújítás költsége 100 ezer, a volt albérlők 100 ezer költséget hagytak maguk után. A lakáshirdetés és eladásért 200 ezer forintot fizettem.
Vehetek-e igénybe szocpolt? Milyen kondíciókkal?
Köszönöm!

Szép napot!
Érdeklődnék, hogy mennyi az az összeg, ami jár vagy felvehető szocpol egyedülálló szülőként?
Köszönöm.

Szia!
Érdeklődni szeretné,k hogy én mint egyedülálló anya miért nem vehetem igénybe a szocpolt!
Csak családi pótlékot és gyermektartást kapok!

Akkor most van szocpol vagy nincs? Igénybe lehet venni?

Én egy 4 gyermekes családanya vagyok és gyesen nem dolgozom. Kérdésem, hogy viszajött-e már használt lakásra a szocpol és aki gyesen van igénybe veheti-e? Én egyedülálló vagyok, elvált anyuka. Lakásom még nem volt, anyámékkal élek. Ez volna az első lakásom. Kinéztem már vidéken egy kertes házat egy millióért.

Egyedülálló anya 2 gyerekre vehet fel szocpolt? Mire lehet felhasználni? Új és régi ingatlanra egyaránt felhasználható a szocpol? Milyen papírok kellenek hozzá? Mennyi jár 2 gyerek után?

Üdv!
Azzal a kéréssel fordulnék önökhöz, hogy lehetne a szocpolt igénybe venni, mivel nekem 3 kiskorú gyermekem van. Mik a feltételek? Egyedülállóként lehet-e használt lakásvásárlásra igényelni?
Üdv.
Válaszukat várom minél hamarabb. Előre is köszönöm.

Aki csak csak családi pótlékot kap, az igényelheti a szocpolt? Egyedül nevelem a lányom.

Jó napot!
Érdeklődnék a szocpol feltételeiről és egy gyerekre is igénybe tudnám venni?