Tisztelt Hitelnet!

Az alábbi kérdésben kérném szíves véleményüket:

2015 év elején kiadott engedély alapján kezdtük el építeni családi házunkat. 2015. május 22-én kötöttünk egy szerződést egy helyi vállalkozóval, tetőszerkezet-fogadóképes állapotig történő építésre, az építési anyagokat – a szerződésben rögzítetteknek megfelelően - mi biztosítottuk. Augusztus elejére elkészültek, s kifizettük a számlát 27%-os ÁFA tartalommal.

Mivel megfelelően dolgoztak - s a pótmunkák egyszerűbb teljesítése érdekében -, a következő körben a teljes körű tetőépítési munkákat, valamint belső kőművesmunkákat is ők nyerték el tőlünk, erre külön szerződést kötöttünk velük augusztus elején (ebbe a munkába alvállalkozót is bevontak). Az anyagot ebben a munkaszakaszban is mi biztosítottuk. A számla ismét 27% ÁFA-tartalommal került kiállításra.

Tehát végeredményben gyakorlatilag szerkezetkészre építették a házunkat, de ez elöljáróban még nem volt biztos, így nem is erre szerződtünk velük. Véleményünk szerint ez esetben nem történt termékértékesítés, csupán többször egymás után szolgáltatásokat vettünk tőlük igénybe (falazás, tetőépítés stb.).

Az épületgépész, villanyszerelő stb. munkákat más vállalkozók végezték, velük szintén külön-külön szerződtünk, ők szintén 27%-os ÁFÁ-val számlázták a munkadíjat. A hőszigetelést megint az első csapat végezte, szintén külön szerződéssel.

A kérdésünk az lenne, hogy ebben az ebben az esetben jogosultak vagyunk-e az áfa visszaigénylésre? (ha minden egyéb feltételnek megfelelünk)
Az igénylésünket 2016. július 19-én befogadó Bank egyenlőre nem tudott állást foglalni a kérdésben, de telefonos közlésük szerint el fogják utasítani az ÁFA-visszatérítési igényünket.

Válaszukat előre is köszönöm.
Ferenc

Kedves Ferenc!

Az adó-visszatérítési támogatásra való jogosultság megállapításában ugyan nem vagyunk illetékesek, de véleményünk szerint, amennyiben termékértékesítés történt volna, akkor a kivitelezői számlán 5%-os ÁFÁ-nak kellett volna szerepelnie. Úgy gondoljuk, hogy adott esetben a vállalkozói számla egyedi vizsgálata szükséges a pénzintézet részéről. Amennyiben a bank végül elutasítja ÁFA visszatérítés iránti kérelmüket, akkor kérhetnek felülvizsgálatot, amit mindenképpen javasolnánk megtenni. A jogosultság megállapítását a területileg illetékes Kormányhivataltól kérhetik a bank írásos elutasításának kézhezvételét követő 15 napon belül.

Amennyiben lehetséges, kérjük, írja meg nekünk az ügylet végkimenetelét, hiszen ez sokak számára fontos információ lenne.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése